wtorek, 22 stycznia 2008

Owoce egzotyczne. Palmiarnia

W Palmiarni zorganizowano wystawę "Rośliny tropikalne i ich owoce".
Na pokazie zaprezentowano kilkadziesiąt roślin tropikalnych i ich owoce. Sprowadzono też przyprawy z rejonu Morza Śródziemnego. Atrakcją była degustacja owoców i przyrządzonych z nich potraw. Oprócz przypraw i owoców można było spróbować kilka rodzajów świeżo palonej kawy.



Można było spróbować: sałatkę indyjską, awokado z czosnkiem, młode pędy bambusa w sałatce ryżowej, kotleciki z bobu i cieciorki, konfiturę cytrynową, napój cytrynowy. Poniżej jeden z przepisów, które otrzymałam.

Konfitura cytrynowa
1 kg cytryn, 1 kg cukru, 2 szklanki miodu

Cytryny parzymy, połowę obieramy. Kroimy na części. W rondlu rozpuszczamy połowę cukru i wrzucamy cytryny. Smażymy na wolnym ogniu. Powoli dodajemy resztę cukru, potem miód. W przypadku zbyt gęstej konfitury możemy rozcieńczyć wodą w trakcie jej smażenia. Pasteryzujemy w słoiczkach.
Do konfitury można użyć pomarańczy. Będzie ona wówczas pozbawiona goryczki. Można również zmniejszyć ilość cukru, w zależności od upodobań smakowych.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...