piątek, 3 września 2010

Gordon Ramsay i niedzielny lunch

Gordon James Ramsay - znany szkocki kucharz, osobowość telewizyjna, restaurator i przedsiębiorca należy do czołówki najbardziej liczących się szefów kuchni w Wielkiej Brytanii. Jest autorem wielu książek kucharskich i programów telewizyjnych. Wkrótce po studiach rozpoczęła się jego zawodowa kariera. Pracował w znanych i renomowanych hotelach i restauracjach, gdzie jak podkreśla w wielu wywiadach, miał szczęście poznać najbardziej niezwykłych ludzi, których ciężka praca i poświęcenie stała się niekończącym się źródłem inspiracji. W Londynie pracował między innymi z kontrowersyjnym kucharzem Marco Pierre Whitem i Albertem Roux. Na kilka lat przeprowadził się do Francji, gdzie zdobywał doświadczenie w kuchniach Guy Savoy oraz JoeI Robuchon. W październiku 1993 roku Gordon został szefem nowej restauracji Aubergine i wkrótce potem rozsławił ją zdobywając wiele prestiżowych nagród, w tym dwie gwiazdki w przewodniku Michelina. W 1998 roku, otworzył swoją pierwszą restaurację w Chelsea. Dwa lata później został uhonorowany tytułem Kucharza Roku. Restauracja Gordona Ramsaya w przewodniku Michelina wyróżniona została trzema gwiazdkami. Od tej pory trwa nieprzerwane pasmo sukcesów. Powstają nowe restauracje, nowe programy TV, wychodzą kolejne książki!

"I'm lucky enough to work with the most amazing people whose hard work and dedication is an endless source of inspiration to me." - Gordon Ramsay
http://www.gordonramsay.com/ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...