czwartek, 24 stycznia 2008

Uczta Babette

"Uczta Babette" film duński z 1987 roku w reżyserii Gabriela Axela. Akcja filmu rozgrywa się w XIX-wiecznej Danii. Dwie siostry postanawiają wydać kolację, aby uczcić 100-lecie urodzin swojego zmarłego ojca. Ojciec był pastorem niewielkiego protestanckiego kościoła. Babette, służąca, uciekinierka z ogarniętego rewolucją Paryża, wygrywa w loterii wysoką kwotę pieniędzy i przekonuje siostry, że to ona zajmie się przygotowaniem owej kolacji. Babette przygotowuje ucztę dla mieszkańców wioski. Tej uczty prawdziwy koneser smaków i smaczków nie może ominąć...




Dwie siostry Martynia i Filipa organizują cykliczne spotkania dla uczczenia swojego ojca, pastora, założyciela wspólnoty religijnej. Po śmierci pastora siostry zajmowały się najbiedniejszymi mieszkańcami osady. Pewnej wrześniowej nocy w 1871 roku, na te odległe tereny Danii, przybywa Babette Harsant. Babette uciekła z Francji, gdzie trwała wojna domowa. Straciła wszystko, męża i syna, a ona bała się pozostać we Francji. Siostry przyjęły ją pod swój dach. Babette zaczęla zajmować się domem.

 

Dla uczczenia Pastora, w rocznicę jego 100-letnich urodzin, Babette namówiła siostry, że to ona przygotuje uroczysty obiad. "Pozwólcie mi dać z siebie wszystko". Francuski obiad. Siostry wyraziły zgodę, ale niepokój zagościł w ich głowach. Zobaczyły bowiem, że Babette na ucztę gromadzi, według nich, dziwne produkty: przepiórki, ogromnego żółwia i duże ilości różnego rodzaju wina.

Uczta okazała się sukcesem. Chociaż goście i siostry, od samego początku umówili się, że będą udawać, że postradali smak. Serwowane dania były tak doskonałe, że wraz z upływem czasu, zmieniał się wyraz twarzy biesiadników oraz znikały wszelkie animozje, które od dawna między nimi istniały.

 

Uczta przygotowana przez Babette składała się z francuskich dań:

  • Przepiórki w sarkofagach, czyli przepiórki nadziewane truflami i foie gras w cieście francuskim.

  • Zupa żółwiowa podana z małymi okrągłymi kluseczkami.
 
  • Bliny Demidoff. Bliny z czarnym kawiorem i śmietaną. 

  • Babka savarin z kandyzowanymi owocami. Ozdobiona cukrową różą. 
 
  • Owoce: winogrona, papaje, figi, ananasy
 
  • Mix sałat z orzechami.



 Bliny z czarnym kawiorem i kwaśną śmietaną



Inspirując się filmem prezentuję swoją wersję blin. 
Składniki: 
  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 1jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g masła masła
  • olej do smażenia
  • czarny kawior
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie: 

  1. W 1/2 szklanki podgrzanego mleka rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Łączymy składniki: mąkę, cukier, sól, jajko, mleko, masło. Dodajemy rozczyn drożdżowy. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. 
  3. Na gorącym oleju smażymy bliny na złoty kolor.
  4. Na każdym blinie układamy kawior i kleks śmietany. Podajemy gorące. 




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...