poniedziałek, 18 października 2010

Natura Food 2010


III Targi Naturalnej Żywności - Natura Food odbyły się w Łodzi w dniach 15-17.10.2010 r. Tradycyjnie organizatorem targów są Międzynarodowe Targi Łódzkie, dzięki którym ponad 200 wystawców mogło zaprezentować produkty naturalne i ekologiczne, regionalne i tradycyjne. Hala targowa zapełniła się produktami zbożowymi, przetworami, miodami, serami, wędlinami, nalewkami i innymi smakowitymi produktami.


Targom towarzyszyło szereg interesujących prezentacji, wykładów i konferencji, spośród których warto wymienić: seminarium na temat nowych trendów na rynku ekologicznym, seminarium dla dzieci WIEM CO JEM, laboratoria smaku o najlepszych polskich serach długo dojrzewających i laboratorium z polskiej gęsiny.



Dużym powodzeniem cieszyły się pokazy kulinarne w wykonaniu:
  • Andrea Parolo z Włoch, sympatyk ruchu Slow Food, zaprezentował Tagliatelle z sosem śmietanowym, szynką i groszkiem
  • Anny Petlak z Ukrainy, która przygotowała na tę okazję Barszcz ukraiński z pampuszkami
  • Carlosa Gonzaleza-Tejera, Dominikańczyk z korzeniami hiszpańskimi, ugotował Paelle z kurczakiem
  • a Teofilos Vafidis z Grecji przygotował Sałatkę z serem Haloumi

Na targach podziwiałam owoce i warzywa z ekologicznych upraw. Soczyste, jędrne jabłka, słodkie śliwki, olbrzymie dojrzałe gruszki, ale największą perełką był dla mnie kosz pełen pachnących grzybów. Wyglądały przepięknie.



Oczywiście największym powodzeniem cieszyła się degustacja prezentowanych produktów. Kto chciałby nie skosztować świeżo upieczonych krokietów z kapustą i grzybami, gołąbków z Osina, barszczu na żytnim zakwasie, zalewajki ze świeżym pieczywem, prażoków z kapuśniakiem, sosu grzybowego po Szczawińsku, ogórków kiszonych zatopionych w studni, kiełbasy cytrynowej, kwasu chlebowego na miodzie, ciasta z marchwi ?

A oprócz tego na targach:
1. Pieczywo przykuwało uwagę swoją różnorodnością, kształtem, smakiem i zapachem.


2. Sery występowały w przeróżnych kształtach i rodzajach.



3. Wędliny kusiły zapachem. Świeżo uwędzone kiełbasy i szynki, kaszanki, pasztety, salcesony i balerony.



4. A na zakończenie słodkie desery. Ciasta, ciasteczka, rurki ze śmietaną, babeczki z owocami, andruty, owoce w lukrze...

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...