poniedziałek, 17 października 2011

Tygiel Smaków 2011 r.

Podczas trwających w Łodzi Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD ogłoszono wyniki Konkursu "Tygiel Smaków".

Celem Konkursu „Tygiel Smaków” jest identyfikacja i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łodzkiego. Co roku, kolejne produkty wyłowione podczas konkursu zostają umieszczone na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Łódzkiego. Konkurs "Tygiel Smaków" ma za zadanie wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów. Świadomy konsument wybiera produkty najwyższej jakości. Targi Naturalnej Żywności uświadamiają nam jak ważna jest zdrowa, genetycznie nie przetworzona żywność. "Tygiel Smaków" to również ochrona produktów, które powoli znikają z naszego menu.



Jury w składzie:
Przewodniczący - Gieno Mientkiewicz, oraz Beata Bartodziejska, Andrea Parolo, Stanisław Staniszewski, Krystyna Wierzbicka, Joanna Lendzion-Czajkowska i Grzegorz Zieliński postanowiło przyznać „Tygielki Smaków” następującym produktom i ich wytwórcom:

  • sery i inne produkty mleczne - OSM Głuchów, za twaróg półtłusty;
  • mięso świeże oraz produkty mięsne - Daniel Czapnik, za szynkę cygańską zwaną szynką niedźwiedzią z Zaborowa;
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze - GS „Samopomoc Chłopska” Ozorków, za chleb gryczany;
  • orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie) - DROS sp.j. Drobnice, za ogóreczki diabelsko dobre;
  • miody - Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Gładys Brzeziny, za miód pszczeli lipowy;
  • gotowe dania i potrawy - Alicja Jędrzejczak z KGW Szczawino, Fundacja PRYM, za kapustę „bida”;
  • napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) - Eko-Natura Kopyść, za kwas chlebowy;
  • produkty inne w tym produkty rybołówstwa, ryby, oleje i tłuszcze itp. - Gospodarstwo Agroturystyczne „Warychowo”, za masło z kierzynki.


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...