piątek, 23 marca 2012

VII Festiwal Kuchni Greckiej

Podczas XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2012 główną atrakcją pierwszego dnia był VII Festiwal Kuchni Greckiej. Podczas Festiwalu odbył się konkurs kulinarny, podczas którego należało przygotować siedem porcji dania głównego, z wykorzystaniem: rostbefu, ciasta Kataifi Kanaki, sera Halloumi Pittas, świeżych ziół oraz oliwy z oliwek Extra Virgin. Organizator Grek Theofilos Vafidis, z powodzeniem propaguje w naszym kraju tradycje kuchni greckiej, regionalne receptury i produkty.
Dwanaście drużyn oceniało profesionalne Jury w składzie:
  • Przewodniczący Jury - Jerzy Pasikowski - Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  • Athanasios Skouras - Wiceprezes Chef's Club - Grecja
  • Panagiotis Alexopoulos - Sekretarz Chef's Club - Grecja
  • Robert Sowa - Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  • Giancarlo Russo - Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  • Kurt Scheller - Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  • Dariusz Zahorański - Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników


Poziom konkursu, jak ocenili sędziowie, nie był łatwy. Zwyciężca konkursu został nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2012 r.

I miejsce zajął Robert Dąbrowski z Hotelu Bryza w Juracie

II miejsce zdobył Paweł Kubera z Hotelu Zieliński w Szczecinku

III miejsce zajęła Sylwia Bukała z Restauracji Etno z Warszawy


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...