wtorek, 16 października 2012

V Targi Naturalnej Żywnosci Natura Food - Kreowanie marki Łódzkie

W strefie kulinarnej V Targów Naturalnej Żywności Natura Food odbył się konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne Smaki Regionu w ramch projektu "Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu".


Przygotowane dania konkursowe:



Zwyciężcy konkursu:
I miejsce - Paweł Wilanowski i Dawid Walas
przystawka: 
 delikatny łosoś w akompaniamencie ciepłego twarogu z chipsem ze skóry łososia
danie główne: 
 polędwiczka wieprzowa otulona mchem pistacjowym w towarzystwie terriny po staropolsku, karmelizowanej śliwki z sosem chrzanowym


II miejsce - Sylwia Woźniak i Anna Woźniak
przystawka:
rożki z bakłażanem i kozim twarogiem z Eufeminowa oraz sosem musztardowym
 z dodatkiem miodu akacjowego z Doliny Mrogi
danie główne:
pierś z gęsi owsianej z Bogusławic podana z puree z zielonego bobu i roladką śliwkową z nadolskim boczkiem tradycyjnie wędzonym, z sosem śliwkowym na bazie powideł łowickich i siankiem

III miejsce - Adam Forjasz i Szymon Podgórniak
przystawka:
śledż na piernikowo-miodowym sosie
danie główne:
roladki z gęsi owsianej z Bogusławic nadziane szynką wieluńską, kozim twarogiem z Eufeminowa 
i orzechami, w otoczce nadolskiego boczku tradycyjnie wędzonego z nutą powideł śliwkowych łowickich, podane na ażurkowych talarkach ziemniaczanych w towarzystwie buraczków 
z glazurą balsamico.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...