środa, 21 listopada 2012

Restaurant Day

Wszystko zaczęło się w Finlandii, gdzie po raz pierwszy została otwarta jednodniowa restauracja. Restaurant Day, to kulinarna inicjatywa, która odbywa się co kilka miesięcy w różnych krajach na świecie. W Polsce po raz kolejny w kilku miastach pojawiły się mniejsze, kameralne restauracje na kilka osób,  ale również większe, które odwiedziło po kilkadziesiąt i więcej osób.
Jedną z nich otworzył Damian Marchlewicz, kucharz i bloger kulinarny, który zaprosił wszystkich chętnych. Nie trzeba było się zapisywać, wystarczyło po prostu przyjść. W wywiadach udzielonych lokalnym gazetom Damian podkreślał, że ma tylko dwie obawy, że może nikt nie przyjdzie, albo pojawi się tyle ludzi, że nie uda się wszystkich nakarmić. Restauracja została otwarta o godzinie 12.00 i w założeniu miała być czynna do 23.00 Ja byłam chwilę po 17.00 i ujrzałam tłum gości. Do tej pory na smaczne jedzenie przyszło około 200 osób. Sukces! Z tego wynikają dwa wnioski. Po pierwsze Damian jest już znaną postacią na rynku łódzkim. Jest bardzo lubiany przez wszystkich, którzy go znają. Lubi to co robi i robi to z wielką pasją. Obecnie Damian mieszka w Warszawie i wraz z Tomkiem Jakubiakiem prowadzi restaurację.  Drugim wnioskiem, który mi przychodzi do głowy to taki, że ludzie pragną nowych kulinarnych wrażeń. Coraz częściej pojawiają się kluby kolacyjne, kolacje komentowane, warsztaty i spotkania blogerów kulinarnych. Ale wracając do Restaurant Day nie można nie wspomnieć o ciężkiej pracy, którą Damian wraz z przyjaciółmi wykonał. Jego przyjaciele wystąpili w roli kelnerów i pomocy kucharskiej.


Menu przygotowane na ten dzień:
ZUPY
zupa z podgrzybków z makaronem
barszcz czerwony z botwiną i fasolą
W BIEGU
grillowana ciabatta capresse
guesadilla z serem Cheddar i wybranym dodatkiem
KONKRETNIEJ
karczek po meksykańsku z miksem sałat
sałatka Cezar z grillowanym karczkiem
burger Dana na bogato
makaron spaghetti z sosem bolognese
gulasz z kurczaka i szpinaku z ryżem lub makaronem
SŁODZISZ
torcik kokosowy
szarlotka z cynamonem na ciepło
krówka z karmelem i czekoladą
DO DOMU
konfitura z czerwonej cebuli

 

Do domu można było kupić konfiturę z czerwonej cebuli, którą Damian przygotował wg własnego przepisu. Fajny pomysł na prezent.

1 komentarz:

Damian Marchlewicz pisze...

Dziękuje Asiu, że byłaś i za miłe słowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...