poniedziałek, 29 lipca 2013

Magdalena Tomaszewska-Bolałek - spotkanie autorskie


Jedno z ciekawszych spotkań na którym miałam przyjemność uczestniczyć. Poznałam przeuroczą autorkę książek o Japonii. "Tradycje kulinarne Japonii" oraz "Japońskie słodycze" stały się obowiązkową lekturą w mojej bibliotece. Zostałam zauroczona Krajem Kwitnącej Wiśni :)

Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książek o Japonii, japonistka, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej opowiadała m.in. o smakach Japonii i Japońskich słodyczach.

Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną z zamiłowania do jedzenia. Ważny jest nie tylko smak potraw, ale również forma jego podania. Liczy się kolorystyka jedzenia, kształty składników, kompozycja potrawy, ale również odpowiedni dobór naczyń. Dania kuchni japońskiej wykonane są ze szczególną troską o każdy szczegół. Często są to maleńkie dzieła sztuki. I jak tego nie kochać!
 


Podczas spotkania Magdalena Tomaszewska-Bolałek dzieliła się swoją wiedzą i doświadczeniem. Wiele tematów było dla mnie zupełną nowością, jak np. magiczne słowo "umami". 
Smaki w kuchni japońskiej: gorzki, słodki, kwaśny, słony i umami. 旨味 - umami, to jeden z pięciu podstawowych smaków występujących u człowieka, zupełnie nie doceniany i nie wspominany w naszej kulturze żywieniowej. Źródłem smaku umami są istniejące osobne receptory kwasu glutaminowego, które skłoniły naukowców do wyodrębnienia tego smaku od smaku słonego. 
Umami wykrywa obecność kwasu glutaminowego, składnika większości białek, który obficie występuje m.in. w mięsie, potrawach sfermentowanych, wodorostach, sosach: rybnym i sojowym, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach.


Druga część spotkania, to opowieść o sztuce cukierniczej kraju Kwitnącej Wiśni. Bajecznie kolorowe, o przemyślnych kształtach, ciasteczka ryżowe z kilkusetletnią tradycją i najmodniejsze tokijskie desery. Każda pora roku serwuje inne ciastka. Tę część spróbuję bardziej rozwinąć po przeczytaniu (rzecz jasna) książki "Japońskie słodycze" autorstwa Magdaleny. Recenzja wkrótce :)

A tak dla zachęty wspomnę tylko o sympatycznych nazwach ciasteczek, o których opowiadała autorka. Wiosną, występująca od 4 lutego do 5 maja, możemy spróbować m.in. ciasteczka Seiobo, Yamato suisen, Yabu tsubaki, Yozakura. Latem, między 6 maja a 7 sierpnia, ciasteczka Tessen, Nadeshiko, Shimizu, Hatsu hotaru, Kanzemizu. Jesień, 8 sierpnia - 6 listopada, przynosi propozycję ciasteczek Ao kaki, Mangestu, Koimo, czy również pięknie brzmiące Najigiku. A zimą, trwającą od 7 listopada do 3 lutego, można spotkać ciasteczka przypominające kształtem św. Mikołaja lub choinki. Zimowe ciastka to m.in. Hatsu shimo, Rindo, Tsurukame, Etogashi.


Dziękuję Ci Magdo za cudowne spotkanie. Zaglądam na Twojego bloga i ciągle coś nowego w nim znajduję. Zapraszam Wszystkich do odwiedzenia bloga Kuchniokracja na którym Magdalena Tomaszewska-Bolałek dzieli się swoimi autorskimi przepisami i felietonami.  

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...