niedziela, 7 lipca 2013

Zapomniane smaki lasu - pokaz Pawła Pyry

Pokaz kulinarny Pawła Pyry odbył się w ramach Pikniku Kulinarnego dla uczestników konkursu BlogerChef. Szef kuchni restauracji Columna Medica zaprezentował dania i deser inspirowany smakami lasu.

 

Tatar, podwędzany befsztyk tatarski z dzika doprawiony solą, pieprzem i oliwą truflową. Tatar obowiązkowo ucierany, z dodatkiem grzybów leśnych, cebuli, ogórka kiszonego, kaparów, anchois i ziół. Dym zamknięty w słoiku powstał z podpalonych trocin jabłoni. Tatar ozdobiony kiełkami z buraka wyglądał oryginalnie.


Polędwiczki z dzika w marynacie warzywnej z odrobiną syropu z sosny, z jałowcem i igłami sosny. Mięso przygotowane metodą sous vide. Temperatura 62 stopnie C i jedna godzina wystarczyła, aby otrzymać miękkie, aromatyczne, kruche mięso.


Ciekawą formą podania pieczonego bakłażana jest uzyskanie z niego formy "jadalnego piasku". Był on dodatkiem do spaghetti z młodymi pędami sosny i jeżyną.


Lody z pędów szyszki. Wcześniej pędy zostały zamarynowane, później zmiksowane, dodane zmielone igły sosny i cukier. Tak powstały dość oryginalny parfait.




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...