poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Anthony Bourdain "Parts Unknown" - Episode 3 - Colombia

Episode 3 - "Colombia" - serial emitowany przez CNN. "Anthony Bourdain: Parts Unknown" takes you to exotic global destinations through Bourdain's unique lens.

Trzeci odcinek popularnego serialu przenosi nas do Kolumbii, państwa w północno-zachodniej części Ameryki Południowej. Po raz kolejny Anthony wybiera kraj, który ze względu na sytuację polityczną, nie należy do turystycznych miejsc proponowanych przez biura podróży.

Kolumbia nie cieszy się dobrą opinią. Od wielu lat jest w czołówce państw o największej liczbie porwań i zabójstw. Jest też głównym producentem narkotyków na świecie, głównie kokainy. Ale ma też najwięcej szmaragdów na świecie. W czerwcu 2011 roku w kopalni Mina Real została odkryta kolejna żyła szmaragdów. Kolumbia, to również doskonała kawa. Uprawa kawy przynosi kolejne zyski, a Kolumbia zajmuje 3 miejsce na świecie, pod względem zbiorów i sprzedaży. 


Kolumbijska sztuka kulinarna, to zlepek wpływów kuchni europejskiej, afrykańskiej i lokalnej. Mimo różnic regionalnych jedzenie na całym terenie Kolumbii ma wiele cech wspólnych. Podstawą wielu dań są ziemniaki, ryż, warzywa i świeże owoce. Anthony ma okazję to sprawdzić podczas wizyty na miejscowym targu Market of Paloquemo.

Świeżo wyciśnięte soki z owoców: pomarańczy, mango, ananasa lub papai, placki zwane arepas, przygotowane z mąki kukurydzianej, pieczone na grillu różne gatunki mięs, stragany pełne świeżych owoców, warzyw, mięs i ryb, to najbardziej charakterystyczny widok na targu. 


Na Targu Paloquemo towarzyszymy Bourdainowi przy śniadaniu. Podano tradycyjną zupę kuchni Andów, wołowe żeberka duszone w bulionie, z dodatkiem słodkich ziemniaków i szalotki. Kuchnia Andów specjalizuje się w daniach kalorycznych i rozgrzewających. Podstawą wielu dań są ziemniaki, słodkie ziemniaki - potato, maniok i warzywa. Jedną z bardziej popularnych zup z regionu Bogoty jest ajiaco, ziemniaczana zupa, która zazwyczaj zawiera kawałki kurczaka i duże ilości kolb kukurydzy. Zupa podawana jest ze śmietaną, kaparami i awokado.


W Puerta Falsa, najmodniejszym barze z przekąskami, podano zawinięte w liście bananowca ugotowane mięso kurczaka i wołowiny, z dodatkiem warzyw i ryżu. 

W połowie odcinka robię się głodna. Więc jest to pora na krótki wypad do kuchni i z kanapką (tego co mam w lodówce) oglądam dalej :)

Osso buco, słynne włoskie danie z giczy cielęcej, w restauracji Tabula podawane jest z wołowiny.  Szef kuchni i właściciel Tomas Rueda's wykorzystuje trzon wołowiny zamiast cielęciny. Danie przed podaniem na stół posypane zostało gremolatą, czyli mieszanką posiekanej pietruszki, startej skórki z cytryny i czosnku. Najbardziej specyficznym dodatkiem jest szpik wydobywany z kości. Tabula, to jeden z najlepszych lokali gastronomicznych w Bogocie. Anthony Bourdain w towarzystwie szefa kuchni i właściciela Tomasa Rueda ma okazję spróbować najlepszych dań tej restauracji.
"Parts Unknow", to nie tylko jedzenie i restauracje, to również ponura rzeczywistość, która Anthony ukazuje w sposób dość odważny. Myślę, że ten serial należy do jednych z lepszych produkcji Tony'ego i CNN. Zapraszam do oglądania. Kolejny odcinek już wkrótce.

Na zakończenie wizyta w Mercado del Chivo w La Guajra. Na stole gęsta zupa z ryb,  krewetek, małży i homara.



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...