sobota, 7 września 2013

Anthony Bourdain "Parts Unknown" - Episode 4 - Canada

Kolejny odcinek serialu emitowanego przez CNN. "Anthony Bourdain: Parts Unknown" takes you to exotic global destinations through Bourdain's unique lens. 
KANADA
Kraj niezwykle zróżnicowany pod względem ukształtowania terenu i klimatu. Na północy subarktyczny i arktyczny klimat, śnieg i przenikliwy zimny wiatr. Na południu klimat umiarkowany, żyzne, urodzajne gleby, soczysta zieleń, błękitne jeziora i zatoki. Ten malowniczy kraj łączy w sobie różne tradycje kulturowe, a co za tym idzie, także kulinarne. W zależności od ludności, która zamieszkała w danym regionie, pojawiły się interesujące nawyki żywieniowe. Każda kultura wprowadziła coś ciekawego ze swojej kuchni. Kuchnia kanadyjska połączyła zatem elementy kuchni m.in.: Indian, Francuzów, Brytyjczyków, Włochów, Skandynawów, Japończyków, Chińczyków, a także Polaków. Kiedy mówimy o kulinarnej Ameryce, z reguły mama na myśli USA i Meksyk. O Kanadzie raczej się nie wspomina, a szkoda, bo oglądając kolejny odcinek serialu CNN odkrywamy jak bardzo Kanada jest niedoceniona.


Anthony Bourdain podróżuje po odległych obszarach prowincji Quebec. W towarzystwie dwóch znakomitych restauratorów i genialnych kucharzy Kanady, Dave McMillanem i Fredem Morinem, w baraku z drewna na zamarzniętym jeziorze kanadyjskim, spożywa niesamowity posiłek.


Smażone foie gras na puree ziemniaczanym, schłodzony homar, czarne trufle, to klasyka kuchni francuskiej, którą Bourdain ma przyjemność spróbować w tak niezwykłym miejscu. Wszystkie dania serwowane na zabytkowych naczyniach z dodatkiem najlepszych win.


W restauracji Le Continental królowały dania kuchni francuskiej. Filet mignon, czyli stek z polędwicy wołowej, zwykle jałówki, najszlachetniejszy stek wycinany ze środkowej części polędwicy. Była sałatka Cezar, koktajl z krewetek i tatar z wołowiny.


Dania z ryb i owoców morza są wizytówką kuchni kanadyjskiej. Bogactwo morskich stworzeń jest nieograniczona. Dominują łososie, dorsze, skorupiaki: krewetki, ostrygi, homary, kraby, ale również w kuchni kanadyjskiej serwowane są ssaki morskie. Serwuje się dania z mięsa fok i morsów. Podczas wędrówki po Kanadzie Bourdain zjadł potrawę z gotowanego bobra oceniając ją jako absolutnie pyszne danie.


Piękny sposób podania ryby, aż chce się jeść.


Nie mam zamiaru opisywać wszystkich potraw, bo po pierwsze jest ich w tym odcinku naprawdę bardzo dużo, a po drugie cala frajda jest samemu popatrzeć na te wspaniałe dania. Odcinek poświęcony Kanadzie jest bardzo smakowity.


Jednym z największych bogactw kulinarnych w Kanadzie jest syrop klonowy. Prowincja Quebec produkuje najwięcej syropu klonowego na świecie. Syrop jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z drzewa klonu czerwonego, srebrzystego lub cukrowego. Syrop nie zawiera konserwantów, ale mnóstwo pozytywnych dla organizmu składników: witaminy z grupy B, kwas foliowy, sole mineralne i cukry. Ma przepiękną bursztynową barwę, jest słodki, konsystencją przypomina miód. Jego zastosowanie w kuchni jest nieograniczone. Nadaje się do dań słodkich i wytrawnych. Syrop klonowy głównie kojarzymy z polewą do naleśników, dodatkiem do ciast, lodów, sosów, sałatek i surówek, ale również wspaniale pasuje do mięs, potraw z warzyw, ziemniaków, smażonych mięs i ryb.


Podróż po Kanadzie dobiegła końca. Apetyczna, niepowtarzalna, bardzo smakowita. Życzyłabym sobie mieć możliwość taką przeżyć. A wszystkim smakoszom życzę tak zastawionego stołu.


1 komentarz:

Magdalena Tomaszewska Bolałek pisze...

Muszę obejrzeć ten program :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...