poniedziałek, 7 października 2013

Cztery strony smaku, czyli cały świat na widelcu

"Cztery strony smaku", to opowieści znanych podróżników, szefów kuchni, krytyków kulinarnych, dziennikarzy i pisarzy. To zbiór opowiadań z różnych zakątków świata zebranych w jednej książce przez Dona George'a. Dziennikarz, podróżnik, felietonista, redaktor i recenzent działu książek w National Geographic Traveler wyrusza z nami w kulinarną podróż dookoła świata. Ta książka to uczta złożona z trzydziestu ośmiu dań - wspomnień, niezapomnianych podróży kulinarnych, małych i dużych, rozgrywających się w różnych miejscach świata. 

Na tę książkę dość trudno trafić, leży bowiem na półkach księgarskich między stertą luksusowo wydanych albumów z kulinariami w roli głównej. Jest niepozorna, bez zdjęć i ilustracji. Uboga w swojej szacie graficznej. Nie zawiera przepisów, ale jest zbiorem felietonów i spotkań z najbardziej znanymi ludźmi i miejscami w światowej gastronomii. Jest pielgrzymka do El Bulli Matta Prestona, Oda do Starego Manhattanu Anthony'ego Bourdaina, są opisy z podróży m.in. Anity Breland, Andrea Zimmerna, Davida Lebovitza, Laury Fraser.



"Jedzenie nas cieszy, jedzenie nas jednoczy, jedzenie łączy w sobie ziemię, morze i pogodę, trud rolnika i znój rybaka. Ale jak pokazują zawarte w tej książce historie, ale także moje własne kulinarne przygody, jedzenie to tylko jeden z elementów uczty. Każdy posiłek, czy to owoc mango, czy to wielodaniowy majstersztyk kuchni molekularnej, jest tak naprawdę przeżyciem duchowym: równie ważne są tu miejsce i okoliczności, wysiłek, uwaga i intencja, które decydują o tym, czym się ze sobą dzielimy. Karmimy się miłością zawartą w posiłku...  Zapraszam więc na ucztę. Smacznego!" - Don George.


Trzydziestu ośmiu entuzjastów kulinarnych opowiada swoją historię, w charakterystycznym dla siebie stylu. Każdy rozdział rozpoczyna się krótką informacją o autorze opowiadania co pozwala nam w sposób bardziej wnikliwy śledzić jego historię. Z przyjemnością wraz z Mattem Prestonem odwiedziłam nieistniejącą już restaurację El Bulli. Dla Matta było to jedno z marzeń, które udało mu się zrealizować. Ferran Adria gotuje tak, by przedstawić znane smaki w nowy, nieznany sposób. Jedna z największych legen współczesnej kuchni zamknęła trzy gwiazdkową restaurację El Bulli, obecnie chce powołać do życia uniwersytet gastronomiczny i prowadzi laboratorium w Barcelonie.

 

Mój ulubiony podróżnik, dzienikarz i przede wszystkim kucharz Antnony Bourdain oprowadza nas po oldskulowych restauracjach starego Manhattanu. Kultowe nowojorskie lokale przyciągają jak magnes. To w słynnej restauracji Katz's Deli nakręcono jedną ze scen nie mniej sławnego filmu "Kiedy Harry poznał Sally". Adrew Zimmern, którego programy podróżniczo-kulinarne oglądam z dużym zainteresowaniem, opisuje swoje spotkanie ze słynnym francuskim kucharzem Paulem Bocuse. Oprócz lekkich opowiadań są też bardziej dramatyczne, drastyczne i trudniejsze w odbiorze, ale wszystkie zasługują na uwagę. Książka jest bestsellerem wśród pozycji ostatnio wydawanych. Zapraszam do lektury, naprawdę warto.

1 komentarz:

Magdalena Tomaszewska Bolałek pisze...

Muszę się zapoznać z tą pozycją :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...