czwartek, 11 września 2014

Próba Smaku II - Restauracja Lokal - Autorskie menu Marty Edmunds

Próba Smaku vol.2, czyli... Lokalna Szefowa Kuchni Marta Edmunds prezentuje nowe inspiracje kulinarne. To już druga Próba Smaku, która gości w Lokalu. Spotkania odbywają się cyklicznie, co dwa miesiące, i każde spotkanie to perspektywa cudownego przeżycia kulinarnego.


Restauracja Lokal. Szefowa kuchni, Marta Edmunds, uczestniczka nowej edycji Top Chefa, skomponowała siedmiodaniowe menu. Marta przygotowała dania oparte na połączeniu kuchni tradycyjnej z nowoczesną kuchnią molekularną.


Degustację rozpoczęłam od ciekawie podanej przystawki. W papierowej torbie znajdowały się kromki chrupiącej, ciepłej bagietki. W otwartej puszcze czekała niespodzianka - rewelacyjne masło śledziowe. Już ten początek utwierdził mnie, że wieczór będzie bardzo, bardzo smaczny.


Pierwsze danie - tatar z jelenia podany z mrożoną pianą parmezanową, jeżynowy sos holenderski, marynowane borowiki, świeże jeżyny i mikro czerwony musztardowiec. Mięso jelenia, delikatne i lekko słodkie, z niewielkim przyrostem tłuszczu, sprawdziło się doskonale jako tatar.

Jeleń / Parmezan / Jeżyna / Borowik
Panna cotta z mleka migdałowego, galaretka z czarnej porzeczki, mus z foie gras. Tradycyjny włoski deser, gotowana śmietanka, tym razem w nowej wersji. Śmietankę zastąpiło mleko migdałowe. Panna cotta połączona z musem z foie gras, kwaskową owocową galaretką, a całość ozdobiona słodkimi, karmelizowanymi migdałami = doskonała.

Foie gras / Czarna porzeczka / Migdały
Czarnina na bulionie z podrobów z suszonymi owocami, z dodatkiem konfitowanych serc kurczaka. Ważnym elementem były rydze smażone na maśle i kasza gryczana. Zupę ozdabiała piana jałowcowa, świeże maliny i niebieski kwiat ogórecznika.

Kacza krew / Kurze serca / Jałowiec / Rydz
W dawnej kuchni polskiej często łączono mięso i rybę. Cieszę się, że Marta wraca do tradycji. W tym daniu konfitowany halibut połączony został z krokietem z kaszanki. Bardzo delikatny halibut nieomalże rozpłynął się w buzi. Krokiet z kaszanki tak doskonały, że absolutnie stał się dla mnie numerem jeden podczas degustacyjnej kolacji. W daniu wyróżniłabym też puree dyniowe z anyżem, oliwę szałwiową, chipsy z jarmużu z sezamem, brązowe masło i liście nasturcji.

Halibut / Kaszanka / Dynia / Jarmuż
Piersi z perliczki z kością sous vide z glazurą miodową z pieprzem syczuańskim. Kurki smażone na maśle, puree z zielonego groszku, puder z boczku, kruszonka z młodych orzechów laskowych, konfitowane żółtko i rukiew wodna.

Perliczka / Kurki / Orzechy laskowe / Żółtko
Ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej - Brownies - połączone z burakami, wzbogacone kremem bawarskim z kozim serem. Dodatkiem do ciasta był śnieg maślankowy, granita szczawiowa, granita buraczana, płatki buraka tęczowego i szczawik zajęczy.

Czekolada / Burak / Kozi ser / Szczaw / Maślanka
Na zakończenie Próby Smaku świeża figa z fondue z wędzonego sera korycińskiego. Wcześniej figa marynowała się w miodzie i oliwie truflowej.

Figa / Wędzony ser koryciński
Próba Smaku autorstwa Marty Edmunds otrzymuje ode mnie najwyższą notę. Jestem spokojna o występy Marty podczas kulinarnego pojedynku w programie "Top Chef". Oprócz głównej wygranej mam nadzieję, że szefowa kuchni Lokalu otrzyma zaproszenie do najbardziej prestiżowej restauracji na świecie.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...