piątek, 1 maja 2015

Bavaria czy Tyrol - warsztaty


Na warsztaty kulinarne zostałam zaproszona przez Barbarę Sokołowską-Urbańczyk, założycielkę i szefową Festiwalu Dobrego Smaku.
Zaproszenie sprawiło mi dużą przyjemność z kilku powodów:
po pierwsze:  znam kuchnię niemiecką - bawarską, mam ulubione dania, z golonką na czele, lubię kuchnię austriacką
i mam do niej szczególny sentyment,
po drugie: czekała mnie możliwość wspólnego gotowania i spotkania dawno niewidzianych znajomych, 
po trzecie: od jakiegoś czasu wybierałam się do tej restauracji, ale zawsze coś stawało mi na drodze.

Restauracja "Bavaria czy Tyrol", działająca od pół roku, mieści się na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Wnętrze lokalu przytulne i eleganckie. Obrusy w kratkę, fototapety, fantazyjnie upięte zasłony, na ścianie ręcznie malowane postacie bawarskich kelnerek i dużo tematycznych zdjęć. Wszystkie te elementy tworzą niezapomniany klimat. Jedna sala nawiązuje do Bawarii, druga do Tyrolu.


Chef kuchni - Karol Świąder - przygotował warsztaty w sali Tyrolskiej. W programie sałatka bawarska, knedle chlebowe z gulaszem wieprzowym, filet z karpia w cieście piwnym oraz rwaniec austriacki z konfiturą.


Na pierwszy ogień poszła bawarska sałatka przygotowana z ziemniaków ugotowanych z kminkiem, połączonych z martadelą, konserwową papryką, ogórkiem kiszonym i drobno pokrojoną cebulą. Do tego majonez, musztarda, sól i pieprz. Prosta, smaczna sałatka.

 
Sałatka bawarska
Bawaria, ze stolicą Monachium, słynie przede wszystkim z festiwalu piwa Oktoberfest, który odbywa się corocznie od 1811 roku.  Ale oprócz piwa kuchnia bawarska słynie również z zamiłowania do potraw mięsnych i mącznych. Mięsne dania z wieprzowiny, baraniny czy wołowiny tradycyjnie podawane są z dodatkiem knedli i kapusty po bawarsku.
Dla mnie najsmaczniejsza jest pieczona golonka, rolada z boczku, knedle i kapusta. Tysiąc kalorii :)

 
Drugim daniem kuchni bawarskiej, przygotowanym podczas warsztatów, był karp w cieście piwnym. Ciasto naleśnikowe wzbogacone dobrym piwem okryło rybę lekką, puszystą "skórką".

Filet z karpia w cieście piwnym

A co wiemy o Tyrolu? To region graniczący z Niemcami i Szwajcarią, położony w północnych Włoszech i w zachodniej Austrii. W tyrolskiej kuchni królują wszelkiego rodzaju knedle, pierogi i kluski, zapiekanki z ziemniaków i pieczone mięsa. Knedle nadziewane m.in. serem, mięsem, warzywami, najczęściej szpinakiem,  podawane są jako danie główne lub dodatek do zup. 

 
Kolejne danie: knedle chlebowe podane z gulaszem wieprzowym. Gulasz doskonały, bardzo smaczny, przygotowany przez restauracyjną kuchnię (sic!). Knedle, to połączenie jasnego i ciemnego pieczywa, cebula, natka, jajka i przyprawy.

Knedle chlebowe

Rwaniec austriacki z konfiturą śliwkową. Jestem z nim związana sentymentalnie. Od niego zaczęła się moja fascynacja i przygoda z kuchnią. Omlet Jego Cesarskiej Mości, Kaiserschmarren, należy do moich ulubionych, dlaczego? - odpowiedź

Rwaniec austriacki

Warsztaty zakończyły się bardzo smacznym słodkim deserem pochodzącym z Austrii. Omlet cesarski, poszarpany omlet, z dodatkiem konfitury, posypany cukrem pudrem. Pychota!

Restauracja Bavaria czy Tyrol zasługuje na kolejne odwiedziny. Jest klimatyczna, z miłą obsługą i przede wszystkim z dobrym jedzeniem. Mam w planie zamówić golonkę na sposób Bawarski podaną na kapuście zasmażanej, spróbować śledzia w kremowej śmietanie z jabłkiem, szalotką i granatem z dodatkiem gorącego ziemniaka, sznycla cielęcego po wiedeńsku i obowiązkowo deser - strudel jabłkowy z gałką lodów waniliowych. 
W menu każdy znajdzie coś dla siebie, ale lista byłaby niepełna, gdybym nie wspomniała o piwach. W ofercie piwo pszeniczne jasne - Helles Hefe Weizen,  pszeniczne ciemne - Alte Liebe, piwo jęczmienne jasne - Krieger Fest Bier, czy piwo jasne lager - Übersee Export.


Dziękuję za warsztaty, dobre jedzenie i miłą atmosferę. Teraz mogę śmiało polecić tę restaurację znajomym :)


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...