sobota, 13 czerwca 2015

La Boqueria

Mercat de Sant Josep de la Boqueria, zwany po prostu La Bogueria, to miejski bazar położony w centrum miasta przy ulicy La Rambla w Barcelonie. Nie sposób przejść obojętnie obok tego miejsca, bowiem od wczesnych godzin porannych do późnych godzin wieczornych kłębi się tam tłum kupujących i oglądających, mieszkańców i turystów. Targ La Boqueria to rewia barw, zapachów i smaków. W stolicy Katalonii jest wiele rynków, które dostarczają świeże produkty spożywcze. Większość z nich to zabytkowe miejskie rynki pochodzące z połowy XIX wieku, które oferują poza ofertą spożywczą produkty nie tylko żywnościowe, najczęściej są to kwiaty, ubrania i wyroby rękodzielnicze. Najstarsze rynki miasta znajdują się w dzielnicach Ciutat Vella i Eixample.


Najbardziej znany jest rynek Mercat de Sant Josep de la Boqueria. Nazwa Sant Josep pochodzi od placu położonego na tyłach targu, który jest otoczony kolumnami i gankami, pozostałościami po zakonie karmelitów, który został zniszczony w XVI wieku. Oficjalne otwarcie targu nastąpiło w 1840 roku w dniu św. Józefa, czyli 19 marca. Od tego momentu przez kilka kolejnych lat trwała budowa i rozbudowa rynku. Nadzór nad budową sprawował kataloński architekt Mas Wilii.

Secesyjna kuta brama to wejście główne na rynek. Brama wykonana z żelaza i kolorowego szkła powstała w 1913 roku. Nad napisem La Boqueria umieszczono dawny herb miasta.

La Boqueria jest największym w Hiszpanii miejscem targowym. W początkowych latach swojego istnienia na rynku odbywała się wyłącznie sprzedaż mięsa, głównie świń, a także jego przetworów. Obecnie na rynku można kupić warzywa, owoce, mięso i wędliny, ryby i owoce morza, delicje, sery i przyprawy z całego świata.

Wybór owoców i warzyw jest ogromny, począwszy od miejscowych, krajowych na egzotycznych kończąc. Tysiące produktów przyciąga naszą uwagę. Na pierwszym planie cudowne, pachnące, soczyste owoce. Zaraz za nimi przygotowane do bezpośredniego spożycia sałatki owocowe, pokrojone drobno owoce kiwi, pomarańcze, winogrona, nektarynki i mango. Pojemniki z owocami ułożone na lodzie są idealne na upalne dni.


Wyśmienite tarty i tortille z różnym nadzieniem: espinacas, czyli szpinakowo-serowym, calabacin y queso, cukinia z serem, bacon y puerro - bekon z porem i wiele innych.


Kandyzowane owoce, orzechy z całego świata i mnóstwo przeróżnych delicji.


W dalszej części targu znajdują się wędliny. Chorizo, tradycyjna kiełbasa wytwarzana z wieprzowiny z dodatkiem ostrych przypraw, słodkiej i ostrej papryki. Chorizo należy do najpopularniejszych hiszpańskich wędlin i jest numerem jeden wśród wędlin. Fuet, to popularna katalońska kiełbasa, wyrabiana ręcznie, pokryta białą pleśnią o lekko pieprzowym smaku. Salchichon, wieprzowa suszona kiełbasa o wyrazistym smaku, przyprawiona pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i czosnkiem. 


Mięso do wyboru... od głowy do ogona.


Sklepiki z szynkami. Jamón Ibérico to gatunek szynki dojrzewającej, do produkcji której wykorzystuje się mięso świń iberyjskich karmionych specjalną, ekologiczną paszą lub żołędziami.


Owoce morza. Pełen zawrót głowy. Świeże skorupiaki: homary, langusty, kraby i krewetki. Świeże małże, ostrygi, przegrzebki, omułki, kałamarnice, mątwy, ośmiornice i ślimaki.


Gotowe produkty - Paella, wizytówka Hiszpanii. Potrawa pochodząca z Walencji występuje w licznych odmianach. Podstawowe składniki to ryż i szafran. Paella może być z mięsem kurczaka, królika lub z owocami morza oraz z warzywami.


Sercówki, odmiana małży,  ugotowane w bulionie rybnym lub duszone w białym winie. Najczęściej serwowane z bagietką.  Te i inne dania z owoców morza warto spróbować w pobliskim barze.


Oczywiście są też bary tapas. Czy może ich zabraknąć? W Hiszpanii tapas jada się o każdej porze dnia i nocy. Podczas zakupów w La Boqueria nie można o nich zapomnieć.


Mercat de Sant Josep de la Boqueria jest czynny od poniedziałku do soboty od 6.00 do 20.00 
Wszelkie informacje na temat działalności targu znajdziemy na stronie La Boqueria.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...