niedziela, 27 marca 2016

Tradycyjne Potrawy Wielkanocne na Świecie

Wiosną obchodzimy Święta Wielkanocne, najważniejsze święto w religii chrześcijańskiej, poprzedzone Wielkim Tygodniem. Z Wielkanocą wiąże się wiele zwyczajów ludowych.

A co króluje na polskim stole? Chleb, żurek, biała kiełbasa, pasztet, szynka i oczywiście jajka, jajka i chrzan.  Dla łasuchów cukrowy baranek, mazurki, paschy, babki Wielkanocne i serniki.

Poznajmy też tradycyjne potrawy Wielkanocne serwowane w innych krajach. Zajrzyjmy do Portugalii, Hiszpanii i Francji.

Folar - zdjęcie Wikipedia
Zaczynamy od Portugalii. Tutaj spotykamy chleb Folar, tradycyjny wypiek wielkanocny. W zależności od regionu chleb może być słodki lub słony. Folar podawany jest z jajkiem, który symbolizuje odrodzenie i zmartwychwstanie. Innym tradycyjnym ciastem jest Pao-de-lo Humido de Chocolate, Tarte de Amendoa, tarta migdałowa. A z dań nie słodkich, to obowiązkowo pojawia się Creme de Coentros com Ovo e Pao (krem z kolendry z dodatkiem jajka i chleba), Bacalhau (suszony dorsz), Cabrito Assado com Batatas (koza pieczona z ziemniakami), Perna de Borrego Assada com Mostarda (pieczony udziec jagnięcy z ziemniakami).

La Mona de Pascua - Wikipedia
Hiszpańskie ciasto Wielkanocne to La Mona de Pascua. Ciasto przypomina ogromnego pączka w którym umieszczone są jajka. La Torrija – to kromka chleba namoczona w mleku, panierowana w jajku i usmażona na patelni na niewielkiej ilości oleju. Na stole Wielkanocnym możemy spróbować sopa de ajo (zupę czosnkową), Bacalao en salazón (solonego dorsza), Longaniza de Pascua (kiełbasa Wielkanocna wytwarzana z chudego mięsa wieprzowego typowa dla regionów Walencji i Aragonii).



Le Brassados de Paques – zdjęcie ze strony Cuisine la Francaise
Wielki Piątek we Francji obchodzony jest podobnie jak w wielu krajach chrześcijańskich. To czas Wielkiego Postu. Tego dnia najczęściej spożywany jest sos L’aïol. Czosnkowy sos podawany jest z przeróżnymi warzywami i różnymi gatunkami ryb. Sos przygotowany w Wielki Piątek jest bez jajek, które w tym dniu są zakazane. Na świąteczny obiad podaje się udziec jagnięcy. Posiłek kończy chleb z anyżem. Tradycyjny wypiek Wielkanocny – Le Brassados de Pâques.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...