poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Węgierskie winnice - degustacja tokajskich win w Tarcal

Na terenie Wielkiej Niziny Węgierskiej leży gmina, wchodząca w skład powiatu Tokaj. To Tarcal, wieś i gmina znajdująca się w północno-wschodniej części Węgier. Niewielkie miasteczko Tokaj zamieszkuje zaledwie 5 tys. mieszkańców. Mała mieścina, kilka ulic, synagoga, kościół katolicki i prawosławny, kilka sklepów i słynna piwnica Rakoczego, która przyciąga miłośników węgierskich win. Tokajski region winiarski został oficjalnie ustanowiony w 1737 roku. Historia uprawy winorośli w tym regionie liczy sobie około tysiąca lat. W 2002 r. UNESCO umieściło tokajski region winiarski na liście dziedzictwa światowego. 


O wspaniałym smaku tutejszych win decydują oczywiście cudowne winorośla, które rosną w łagodnym, ciepłym klimacie. Na smak owoców wpływają również urodzajne, wulkaniczne gleby i specyficzny mikroklimat. Ale oczywiście to nie wszystko. Ważne są odmiany winorośli, ich uprawa i zbiór. Wina aszú i szamorodni uzyskuje się z całych kiści winogron wrzucanych do kadzi z pominięciem procesu ręcznego oddzielania gron dotkniętych szlachetną pleśnią od reszty kiści.


Historia tokajskich win sięga XII wieku. W 1630 roku kasztelan Szepsi Laczkó Máté po raz pierwszy użył, do produkcji wina, winogron porażonych pleśnią aszú. Czy jest to fakt czy legenda trudno ocenić, ale to nie najważniejsze, najważniejsze jest wino - Tokaj aszú, uznane za najlepsze słodkie wino na świecie. A gdzie najlepiej spróbować tokijskich win? U źródła! Odwiedzamy winnicę w Tarcal. 


 Ukryta wśród drzew winnica w Tarcal zaprasza.



W zimnej i wilgotnej winiarni leżakują beczki pełne wina. Piwnice najczęściej wykuwane są w tufie wulkanicznej. Jest to rodzaj lekkiej, zwięzłej, porowatej skały osadowej. Średnia temperatura tu panująca to około 10 - 12 stopni C.  Najstarsze wina leżakują minimum 10 lat, ale są też starsze.



Degustacja rozpoczyna się od win wytrawnych kończy na słodkich. Jednym z prezentowanych rodzajów jest tokaj szamorodni (samorodni). Tokaj ten może być wytwarzany jako wytrawny, czyli száraz tokaj szamorodni, który zawiera do 10 g cukru na litr, ale też jako trunek słodki, czyli edes tokaj szamorodni, zawierający minimum 30 g cukru na litr.

Tokaj aszú jest jednym z najwspanialszych słodkich win. Dominującym szczepem winogron jest Furmint. Kiedy późną jesienią grona zaatakowane są przez szlachetną pleśń (botrytis cinerea) zwaną aszú uschną, tracąc sok, zostają zebrane z krzewów i poddawane są tłoczeniu, w wyniku którego powstaje gęsty moszcz. Moszcz zbierany jest do wiader zwanych puttony. Liczba puttoni określa ile wiader dodano to typowych beczek z moszczem o pojemności 136 litrów.  Czym więcej puttoni, tym wino jest słodsze. Im bardziej słodsze, tym bardziej intensywny smak i ciemniejsza barwa. Tokaj aszú może mieć maksymalnie 6 puttoni. Najsłodsze odmiany Tokaju noszą nazwę Essencia (7 puttoni) i należą do wyjątkowych, najrzadszych win na świecie (o cenie nie wspomnę).




W winnicy znajduje się kilka niedużych pomieszczeń, w których stoi jedynie mały stół i kilka krzeseł, ale jest też większe pomieszczenie z długimi stołami i ławami do siedzenia. Każdą ścianę pokrywa czarna pleśń - cladosporium cellare. Jest mroczno i wilgotno.


Degustację kończy mały kieliszek Pálinki, rodzaj owocowej wódki produkowanej z owoców lub ich wytłoczyn. Zawartość alkoholu waha się od ok. 35% do 70%, w zależności od tego, czy była destylowana raz czy dwa razy. Jaką moc miała ta będąca rozchodniakiem najlepiej widać poniżej.


Tokaji, węgierska nazwa tokaju. Na zakończenie rożne gatunki, do kupienia oczywiście na miejscu.


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...