poniedziałek, 15 grudnia 2025

Día del Pastel de Limón (España)

 

Dzień Ciasta Cytrynowego (Hiszpania)

15 grudnia w Hiszpanii cieszymy się Dniem Ciasta Cytrynowego. Ciasto z nadzieniem o smaku cytrynowym to bardziej ciasto, czyli baza ciasta i nadzienie. Jak sama nazwa wskazuje, robi się go z cytryny, a nie z soku z cytryny, cukru i jajek.

>

National Cupcake Day (USA)

 Dzień Babeczek

Małe ciasteczka w kształcie babeczki wypełnione budyniem, kremem, czekoladą, owocami, orzechami… do wyboru.

babeczki

niedziela, 14 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Tortellino in Brodo (Italia)

 

Dzień Tortellini w Bulionie (Włochy)

Tortellini w bulionie to starożytny przepis, który robimy  z okazji Narodowego Dnia Tortellini w Rosole, który co roku obchodzony jest 14 grudnia. Tortellini, typowe dla Bolonii i Modeny. Tradycyjnie przyrządza się je i podaje w bulionie z okazji świąt religijnych, takich jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

tortelloni_w_bulionie

National Bouilabaisse Day (USA)

 Dzień Zupy Rybnej Bouillabaisse

Tradycyjna prowansalska zupa rybna pochodząca z Marsylii. Bouillabaisse była początkowo gulaszem rybaków z Marsylii.

zupa

Dzień Ulubionych Deserów (Polska)

 

Dzień Ulubionych Deserów (KK)

Beza z owocami

beza

Chia z mango i truskawkami

deser

Musy

desery

Deser z owocami

owoce_z_bitą_smietana

>

sobota, 13 grudnia 2025

National Ice Cream and Violins Day (USA)


 

Dzień Lodów i Skrzypiec

skrzypce lody

 

Dość oryginalny temat do świętowania. Jaki mają związek lody ze skrzypcami tego nie wie nikt, ale to oczywiście najmniejszy problem. Święto wymyślone w Ameryce cieszy się sporym zainteresowaniem, choćby z powodu poszukiwania źródła świętowania.
 
W dniu dzisiejszym najlepiej zjeść lody słuchając koncertu skrzypcowego.


____________________
Zdjęcie skrzypiec Wiki[pedia
Standardowe nowoczesne skrzypce handlowe pokazane z przodu i z boku – Just plain Bill – Praca własna.  

Dzień Kuchni Podhala (Polska)

 

Dzień Kuchni Podhala

W dniu dzisiejszym zajrzymy do regionalnej kuchni podhalańskiej. 13 grudnia to Dzień świętej Łucji. W górach wierzono, że patronka światła – św. Łucja daje dar i możliwość prognozowania pogody na nadchodzący rok. Dzień świętej Łucji oraz jego wigilia to okres szczególnej aktywności czarownic i złych mocy. Według ludowej tradycji podhalańskiej jest to najkrótsza noc w roku. Tego dnia możemy przepowiedzieć pogodę na cały następny rok. Przez dwanaście dni uważnie obserwowano warunki atmosferyczne. Każdy dzień oznaczał kolejny miesiąc następnego roku.

Podhale to region kulturowy góralski w południowej Polsce u północnego podnóża Tatr, w dorzeczu górnego Dunajca. Stanowi część Małopolski. Podhale zajmuje środkową część Kotliny Podhala, na południu wkracza w Tatry. Nazwa Podhale upowszechniła się dopiero w XIX wieku i pochodzi od określenia „hale” – wysoko położone górskie pastwiska, z którymi utożsamiano wówczas Tatry. Oznacza tereny, położone u stóp masywu Tatr.

Luciadagen (Sverige)

 

Dzień Świętej Łucji (Szwecja)

We wszystkich szkołach w Szwecji dzieci szykują się do uroczystego orszaku. Wszyscy ubrani będą na biało, chłopcy zakładają szpiczaste czapki, dziewczynki wianki z kwiatów, wszystkie trzymają świece, a jedna z nich, odgrywająca rolę świętej Łucji, założy koronę ze świec. Oczywiście nie może obejść się bez szafranowej bułeczki zwanej oczami świętej Łucji. W Skandynawii do dziś przetrwały ślady starych przedchrześcijańskich wierzeń związanych z tym dniem.
 
Kult świętej z Włoch powędrował na północ Europy do Niemiec, a później krajów skandynawskich. Szczególną popularnością cieszy się w Szwecji, gdzie co roku 13 grudnia hucznie świętuje się Dzień Świętej Łucji, nazywany potocznie Świętem Światła.

Saffron_bun_20051213_001

Szafranowa bułeczka to bogata, przyprawiona drożdżowa słodka bułka, która jest aromatyzowana szafranem i zawiera suszone owoce, w tym porzeczki i rodzynki. Główne składniki to mąka pszenna, masło, drożdże, cukier puder, porzeczki i rodzynki.

>

____________________

zdjęcie Wikipedia

Domena publiczna. Bułka szafranowa, zdjęcie zrobione w Szwecji – Jonas Bergsten — Zdjęcie wykonane przez Jonasa Bergstena przy użyciu aparatu Canon PowerShot G3.

Giornata Nazionale della Cuccia (Italia)

 

Dzień Słodkiej Pszenicy (św. Łucja) (Włochy)

Cuccia di Santa Lucia to tradycyjna, głównie sycylijska potrawa zawierająca gotowaną pszenicę i cukier, spożywana 13 grudnia, w święto św. Łucji, patronki Syrakuz. Danie jest spożywane na Sycylii oraz w odizolowanych rejonach południowych Włoch, a także w ich społecznościach za granicą.

Giornata Nazionale della Arancine e degli Arancini (Italia)

 

Dzień Arancini (Włochy)

22 lipca oraz 13 grudnia
 
Arancini lub arancine – smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz aranicini to ragù, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozzarelli.

Arancini_0

Istnieje wiele wariantów regionalnych, które różnią się wypełnieniem i kształtem. Arancini al ragù produkowane we wschodniej Sycylii mają stożkowy kształt inspirowany wulkanem Etna.
 
Arancini to typowy sycylijski przysmak. Pyszne jedzenie uliczne, które uwielbia cały świat! Są to małe przekąski ryżowe, okrągłe lub ze stożkową końcówką, wypełnione groszkiem i ciągnącym się caciocavallo, panierowane, a następnie smażone! Główną cechą arancini jest chrupiąca skórka, która kryje miękki i smaczny środek.
 
Jest tylko jedno pytanie czy nazwa powinna brzmieć arancino czy arancina. W Palermo zwyczajowo nazywa się ją „arancina”, ze względu na jej okrągły kształt przypominający pomarańczę, w Katanii nazywa się go „arancino”, „masculu” ze względu na swój wydłużony kształt przypominający drzewo pomarańczowe. Inni twierdzą, że spiczasty kształt arancino nawiązuje do Etny.
 
Na Sycylii odmian arancini jest wiele, nawet ponad 30. Najpopularniejsze to kulki z białego ryżu, zazwyczaj nadziewane gotowaną szynką i mozzarellą, z dodatkiem szafranu, który nadaje ryżowi odrobinę żółtego koloru i z sosem mięsnym. Są też wersje wegetariańskie, arancini nadziewane warzywami.
 
Zgodnie z tradycją, klasyczną arancynę z Palermo przygotowuje się 13 grudnia, w dzień Świętej Łucji. Tak naprawdę arancini można znaleźć przez cały rok w każdym sklepie i barze.

>

____________________

zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Arancini z Palermo – Autorstwo nie jest podawane w formie nadającej się do odczytu maszynowego. Gmelfi jest uznawany za autora (na podstawie informacji o prawach autorskich). Uważa się, że jest to Twoje dzieło (zgodnie z informacją o prawach autorskich). Arancini. Autor: G. Melfi

piątek, 12 grudnia 2025

Giornata Nazionale della Pasta coll’Arzilla (Italia)

 

Dzień Zupy Brokułowej z Płaszczką (Włochy)

Zupa brokułowa z płaszczką to danie należące do tradycji gastronomicznej Lacjum, zwłaszcza rzymskiej. To smaczna zupa, a jednocześnie bardzo lekka, na bazie rzymskich brokułów i ryby. Zupa z arzilli (rzymska nazwa płaszczki), zagęszczona spaghetti, kiedyś była daniem podawanym w dni chude, kiedy mięso było niedostępne lub zakazane, szczególnie w okresie Wielkiego Postu.
 
Ten rodzaj ryby jest często niedoceniany, a jest to ryba, która ma delikatny miąższ, jest smaczna, idealnym do przyrządzania zup i duszonych potraw. Zupa jest prosta w przygotowaniu. Zaczyna się od ugotowania bulionu z płaszczki, do którego dodaje się podsmażone wcześniej brokuły i pomidory, a następnie makaron.

Phở Đầy (Việt Nam)

 

Dzień Pho (Wietnam)

12 grudnia każdego roku jest wybierany jako „Dzień Pho”. Wydarzenie, zainicjowane w 2017 roku, stało się ważnym działaniem promującym kulturę kulinarną, przyczyniając się do podniesienia poziomu kuchni wietnamskiej i rozpowszechnienia wietnamskiego tradycyjnego pho na całym świecie.
 
 

 

National Cocoa Day (USA)

 

Dzień Kakaa

12 grudnia należy do kakaa, napoju które otrzymujemy z kruszonego ziarna kakaowca, które nie zostało poddane żadnej obróbce chemicznej lub termicznej.  Kakao jest bogate w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Kakao podnosi hormon szczęścia. Dzisiejszy dzień rozpoczynamy od filiżanki gorącego kakaa.
 
Uzupełniając wiadomości o ziarnie kakaowym warto poznać jego pochodzenie. To nasiona z owoców kakaowca właściwego. Produkty uzyskane z nasion kakaowca służą do wyrobu czekolady, napojów, ciast i lodów. Z masy kakaowej uzyskuje się masło kakaowe. Proszek kakaowy jest dodatkowo drobno mielony dając w efekcie kakao, stosowane do wyrobu napojów i jako dodatek do ciast. Czekolada do picia powstaje z rozdrobnionych okruchów kakaowych z dodatkiem cukru. Czekoladę uzyskuje się z masy kakaowej z dodatkiem masła kakaowego, cukru i mleka w proszku.

kakaowiec

>

czwartek, 11 grudnia 2025

Giornata Nazionale dei Ricciarelli di Siena (Italia)

 Dzień Ciasta Migdałowego (Włochy)


 

Ricciarelli di Siena, czyli po prostu ricciarelli, to włoskie ciasto przypisywane – przez europejską etykietę jakości – miękkim ciastkom z migdałów, cukru i  jaj, wytwarzanym w prowincji Siena. Od 2010 roku nazwa Ricciarelli di Siena jest chroniona Indication geografica protetta (IGP).
W przeszłości to ciasteczko było przygotowywane wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. Z biegiem lat, w związku z dużym popytem ze strony gości i turystów z całego świata, jego spożycie rozszerzyło się na pozostałe miesiące roku. Jego wyrób prowadzono wówczas w klasztorach i sklepach zielarskich. W historycznym centrum Sieny starożytne sklepy spożywcze do dziś świadczą o tej tradycji, ozdobione freskami na sufitach i złotymi napisami, celebrując ricciarelli, panforti i inne typowo lokalne wypieki przygotowywane w tych sklepach.
 

National Noodle Ring Day (USA)

 Dzień Kółek Makaronowych

Narodowy Dzień Kółek Makaronowych obchodzony jest 11 grudnia. Dzień ten dotyczy małych okrągłych makaronowych klusek, które stanowią doskonałą podstawę wielu potraw. Możemy wykonać pyszną sałatkę makaronową lub kilka innych dań z makaronem. Kółka makaronowe są dość atrakcyjne, że warto przygotować z nich ciekawe, odświętne danie.

 

Dzień Precla (Polska)

 

Dzień Precla

Precel pochodzi z północnych Włoch lub południowej Francji. Ciasto jest zwinięte w ósemkę i ma gładką powierzchnię. Jest twardsze i bardziej kruche niż obwarzanek.

precel

 

środa, 10 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Torrone (Italia)

 Dzień Nugatu (Włochy)

Nugat to typowy deser pochodzenia sardyńskiego i hiszpańskiego, głównie świąteczny; jego nazwa prawdopodobnie wywodzi się od łacińskiego czasownika torrēre, co oznacza tost, w nawiązaniu do pieczenia suszonych owoców, które go tworzą. Nugat jest znany pod podobnymi nazwami w kilku językach; w hiszpańskim turrón, w katalońskim torró, w portugalskim, torrão, natomiast w brazylijskim portugalskim nugacie, w tagalog, turon.

nugat

 

National Lager Day (USA)

Dzień Piwa Typu Lager

Lager to rodzaj piwa warzonego w niskiej temperaturze. Lagery mogą być jasne, bursztynowe lub ciemne. Pale lager jest najszerzej spożywanym i dostępnym komercyjnie stylem piwa. Termin „lager” pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego „przechowywanie”, ponieważ piwo było przechowywane przed wypiciem, tradycyjnie w tych samych chłodnych jaskiniach, w których było fermentowane.

800px-Lager_beer_in_glass

 

Dzień Soczewicy (Polska)

 Dzień Soczewicy

Soczewica to popularna roślina strączkowa, która jest ceniona na całym świecie ze względu na wartości odżywcze, bogactwo smaku i kulinarną wszechstronność. Soczewica to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny bobowatych. W stanie dzikim rosną one w obszarze śródziemnomorskim, od Wysp Kanaryjskich do środkowej Azji, we wschodniej Afryce zasięg rodzaju sięga strefy tropikalnej. Soczewica jadalna jest jedną z roślin o najdłuższej historii uprawy. Udomowiona została co najmniej 8 tys. lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie, skąd rozprzestrzeniona została w Eurazji na obszarach o ciepłym klimacie.

soczewica

 

wtorek, 9 grudnia 2025

Giornata Nazionale dei Biscotti di Natale (Italia)

 

Dzień Świątecznych Ciasteczek (Włochy)

Ciastko Świąteczne to rodzaj deseru przygotowywanego w różnych krajach w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

pierniki

National Pastry Day (USA)

Dzień Ciasta

Ciastka odnoszą się do różnych ciast (często wzbogaconych tłuszczem lub jajkami), a także słodkich i pikantnych wypieków z nich zrobionych. Typowe dania z ciasta to ciasta, tarty, quiche, rogaliki i paszteciki.

ciastka

 

poniedziałek, 8 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Tiramisu (Italia)

 

Dzień Tiramisu (Włochy)

Tiramisu (wł.tiramisù  [tirami’su] – od tira mi sù ‚popraw mi humor’, dosł. ‚podnieś mnie’). Jest to deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. W Polsce popularna jest odmiana z biszkoptami nasączonymi dodatkowo likierem amaretto, do której obok żółtek używa się także białek jaj.

tiramisu

 

Dzień Gruszki (Polska)

 

Dzień Gruszki (Polska)

Gruszka (Pirus) – owoc mający wydłużony kształt i słodki, soczysty miąższ, który znajduje się wewnątrz zielonej, żółtej, czerwonej lub brązowej skórki. Grusza, to niewielkie drzewo z rodziny różowatych, występujące w strefie umiarkowanej Europy i Azji. Rośnie zarówno w miejscach słonecznych, jak i na stanowiskach zacienionych.

gruszka

niedziela, 7 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Risotto alla Milanese (Italia)

 

Dzień Risotto po Mediolańsku (Włochy)

Risotto alla Milanese to specjalność Mediolanu. Potrawę przygotowuje się na bulionie oraz szpiku wołowym i doprawia szafranem.
 
Początki mediolańskiego risotto sięgają średniowiecza i są związane z podobną recepturą kuchni arabskiej i kuchni żydowskiej. W średniowieczu, we Włoszech, danie to było znane jako ryż z szafranem.

risotto

 

National Cotton Candy Day (USA)

 

Dzień Waty Cukrowej

W Stanach Zjednoczonych Narodowy Dzień Waty Cukrowej obchodzony jest 7 grudnia. Dzień Waty Cukrowej świętuje przędzenie cukru, które ma fanów w każdym wieku i na całym świecie.
 
Wata cukrowa to przędzenie cukru przypominającego bawełnę. Powstaje w wyniku podgrzania i upłynnienia cukru, a następnie wirowania go odśrodkowo przez małe otwory, co powoduje jego szybkie ostygnięcie i ponowne zestalenie w cienkie pasma. Zazwyczaj zawiera niewielkie ilości aromatu lub barwnika spożywczego.

wata_cukrowa

 

sobota, 6 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Bicerin (Italia)

 

Dzień Włoskiej Kawy z Czekoladą i Śmietanką (Włochy)

Bicerin to tradycyjny ciepły napój pochodzący z Turynu, składający się z kawy espresso, czekolady i śmietanki. Napój podawany jest w małym okrągłym kieliszku.
 
 

Microwave Oven Day (USA)

 

Dzień Kuchenki Mikrofalowej

6 grudnia to Dzień Kuchenki Mikrofalowej. Jest to dzień, w którym świętujemy i czcimy wynalazek, który ułatwił życie studentom, singlom i przepracowanym rodzicom, ułatwiając im gotowanie i podgrzewanie jedzenia. Kuchenki mikrofalowe po raz pierwszy trafiły do ​​sprzedaży w Stanach Zjednoczonych w 1946 roku pod nazwą Radarange. Szybko stały się pożądanym urządzeniem kuchennym i dały początek całej branży spożywczej. Obecnie w sklepach spożywczych na całym świecie można znaleźć gotowe do użycia posiłki w kuchence mikrofalowej i książki kucharskie na temat gotowania w kuchence mikrofalowej.
 
To niewielkie urządzenie pozwala przygotować potrawy w ekspresowym tempie. Dzięki wielofunkcyjności, mikrofale są w stanie nie tylko podgrzewać dania, ale również rozmrażać, grillować, przypiekać, gotować na parze. Działanie urządzenia sprowadza się do podgrzewania wody i tłuszczu znajdujących się w produktach.

Cooking_with_radio_waves_-_Short_Wave_Craft_Nov_1933_cover 

Krótki czas gotowania oznaczał również, że kobiety miały więcej czasu i mogły go wykorzystać na inne czynności. Ponadto kuchenki mikrofalowe umożliwiły również osobom, które tradycyjnie nie gotowały, na przygotowanie szybkich posiłków dla siebie i swoich rodzin.

____________________

zdjęcie Wikipedia

Domena publiczna. Nieznany autor – Gotowanie z falami radiowymi – Short Wave Craft, listopad 1933 – Pokaz gotowania z falami radiowymi na Chicago World’s Fair w 1933 r., „Century of Progress”, Chicago, Illinois, USA, ilustracja na okładce magazynu Hugo Gernsbacka Radio Magazine. Był to prekursor nowoczesnych kuchenek mikrofalowych, które zostały opracowane w latach 50. XX wieku. Na wystawie futurystycznej technologii fal krótkich Westinghouse Corp. „Powercasting” kanapki były gotowane poprzez umieszczenie ich między metalowymi płytami potężnego nadajnika fal krótkich o mocy 10 kW i częstotliwości 60 MHz, jak pokazano. Artykuł w magazynie mówi, że steki, ziemniaki i warzywa były również gotowane w ciągu kilku minut. Wystawa zademonstrowała również bezprzewodową transmisję mocy; silnik o mocy ćwierć konia mechanicznego był napędzany falami radiowymi z odległości 30 stóp, a widzowie mogli wystawić swoje ciała na działanie fal radiowych i poczuć wytwarzane ciepło. Technologia fal krótkich została opracowana w laboratoriach badawczych Westinghouse przez I. F. Mouromtseffa, a pokazy przeprowadzili G. R. Severance i gwiazda filmowa Fifi D’Orsay (na zdjęciu).

 

Dzień Smaków i Smaczków Finlandii (Polska)

 

Dzień Smaków i Smaczków Finlandii (KK)

Z okazji najważniejszego święta państwowego w Finlandii – Święta Niepodległości, nazywane też Dniem Flagi, które obchodzone jest 6 grudnia, Kalendarz Kulinarny zaprasza na Dzień Smaków i Smaczków Finlandii.

1.0

 

MIKOŁAJKI – Dzień Mikołajkowych Słodkości (Polska)

 

6 grudnia to dzień prezentów Mikołajkowych. Największą popularnością cieszą się w tym dniu wszelkie słodkości: czekolady, drażetki, ciasteczka. Oczywiście kształtem przypominające przede wszystkim Mikołaja.

piątek, 5 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Cardo Gobbo (Italia)

 

Dzień Karda (Włochy)

Cardo Gobbo (kardan garbaty, oset garbaty), warzywo zimowe, niskokaloryczne,  ​​którego nazwa wzięła się od pochylonego chodu miejscowych grabarzy.
 
Nazwa „gobbo” wywodzi się od rodzaju uprawy, jakim jest poddawana. W Nizza Monferrato (miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Piemont) warzywo to jest częściowo zakopane, aby przezwyciężyć surowość zimy, w ten sposób roślina, poszukując światła, wygina się w górę, przyjmując charakterystyczny garbaty kształt. Zabieg ten pozwala roślinie przetrwać chłodniejsze miesiące, ​​łodyga staje się biała, bardziej delikatna.
 
Słynne jest jego użycie cardo gobbo w bagna càuda, typowym daniu kuchni piemonckiej, którą po włosku można przetłumaczyć jako „ostry sos”. Bagna càuda to gorące danie używane do maczania warzyw. Jest przygotowywane z oliwy z oliwek, siekanych anchois i czosnku. Czasami używane dodatkowe składniki to trufla i sól. Surowe lub gotowane warzywa są zanurzane w sosie, którego temperatura jest zwykle podtrzymywana przy użyciu źródła ciepła, takiego jak świeca lub palnik. W Piemoncie często maczanym w sosie jest kard lub karczoch. Kiedyś używano wyłącznie charakterystycznych dla Nizza Monferrato karczochów garbatych, karczochów jerozolimskich i papryki. Dodatkowe produkty używane do maczania to kapusta, seler, marchew, papryka, koper włoski i pieczywo.
 
 

czwartek, 4 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Cappon Magro (Italia)

 

Dzień Genueńskiej Sałatki z Owoców Morza i Warzyw (Włochy)

Cappon magro, to typowe danie liguryjskie z warzyw, gotowanej ryby i owoców morza, doprawione zielonym sosem z pietruszki, orzeszków piniowych, anchois, kaparów i oliwy. Sałatka ułożona jest na sucharach w ozdobną piramidę i polana sosem. Podobne, ale znacznie mniej wyszukane danie nazywa się capponata w Ligurii, capponata na Sardynii i caponata estiva lub caponata di pesce w Kampanii.
 
 

Día de la Galleta (España)

 

Dzień Ciasteczek

W Stanach Zjednoczonych i  Hiszpanii w dniu dzisiejszym swoje święto mają ciasteczka. Ciasteczka należą do najpopularniejszych słodkich, czasem słonych, wypieków cukierniczych. Na całym świecie rodzajów, smaków, faktur itd., jest mnóstwo.

ciastka 

>