Dzień Kandyzowanych Skórek (Włochy)

>
Dzień Ciasta Cytrynowego (Hiszpania)
>
Dzień Babeczek

>
Dzień Tortellini w Bulionie (Włochy)

Dzień Zupy Rybnej Bouillabaisse

>
Dzień Ulubionych Deserów (KK)
Beza z owocami

Chia z mango i truskawkami

Musy

Deser z owocami

>
Dzień Lodów i Skrzypiec

Dzień Kuchni Podhala
W dniu dzisiejszym zajrzymy do regionalnej kuchni podhalańskiej. 13 grudnia to Dzień świętej Łucji. W górach wierzono, że patronka światła – św. Łucja daje dar i możliwość prognozowania pogody na nadchodzący rok. Dzień świętej Łucji oraz jego wigilia to okres szczególnej aktywności czarownic i złych mocy. Według ludowej tradycji podhalańskiej jest to najkrótsza noc w roku. Tego dnia możemy przepowiedzieć pogodę na cały następny rok. Przez dwanaście dni uważnie obserwowano warunki atmosferyczne. Każdy dzień oznaczał kolejny miesiąc następnego roku.
Podhale to region kulturowy góralski w południowej Polsce u północnego podnóża Tatr, w dorzeczu górnego Dunajca. Stanowi część Małopolski. Podhale zajmuje środkową część Kotliny Podhala, na południu wkracza w Tatry. Nazwa Podhale upowszechniła się dopiero w XIX wieku i pochodzi od określenia „hale” – wysoko położone górskie pastwiska, z którymi utożsamiano wówczas Tatry. Oznacza tereny, położone u stóp masywu Tatr.
Dzień Świętej Łucji (Szwecja)

>
____________________
zdjęcie Wikipedia
Dzień Słodkiej Pszenicy (św. Łucja) (Włochy)
Dzień Arancini (Włochy)

>
____________________
Dzień Zupy Brokułowej z Płaszczką (Włochy)
Dzień Pho (Wietnam)
Dzień Kakaa

>
Dzień Ciasta Migdałowego (Włochy)
Dzień Kółek Makaronowych
Dzień Precla

Dzień Nugatu (Włochy)

Dzień Piwa Typu Lager

Dzień Soczewicy

Dzień Świątecznych Ciasteczek (Włochy)

Dzień Ciasta

Dzień Tiramisu (Włochy)
Tiramisu (wł.tiramisù [tirami’su] – od tira mi sù ‚popraw mi humor’, dosł. ‚podnieś mnie’). Jest to deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. W Polsce popularna jest odmiana z biszkoptami nasączonymi dodatkowo likierem amaretto, do której obok żółtek używa się także białek jaj.

Dzień Gruszki (Polska)

Dzień Risotto po Mediolańsku (Włochy)

Dzień Waty Cukrowej

Dzień Włoskiej Kawy z Czekoladą i Śmietanką (Włochy)
Dzień Kuchenki Mikrofalowej
____________________
zdjęcie Wikipedia
Dzień Smaków i Smaczków Finlandii (KK)


>
Dzień Karda (Włochy)
Dzień Genueńskiej Sałatki z Owoców Morza i Warzyw (Włochy)
Dzień Ciasteczek
>