środa, 1 stycznia 2025

Kalendarz Kulinarny - STYCZEŃ

  

1 STYCZNIA

  •  Dzień Kiszonego Ogórka (Polska) 
  •  Dzień „Dookoła Świata” (Polska) 
  •  National Bloody Mary Day (USA) – Dzień Krwawej Mery 
  •  肉汁水餃子の日(日本)– Dzień Pierogów Gotowanych w Wywarze Mięsnym (Japonia) 
  •  あずきの日(日本)– Dzień Fasoli Adzuki (Japonia) 
  •  Giornata Nazionale della Lenticchia (Italia) – Dzień Soczewicy (Włochy)  

 2 STYCZNIA

  • Dzień Rosołu (Polska) 
  • Dzień Ptysia (Polska) 
  • National Cream Puff Day (USA) – Dzień Ptysia  
  • National Buffet Day (USA) – Dzień Bufetowego Jedzenia   
  • Giornata Nazionale di Brodo, Stracciatella e Consommé (Italia) Dzień Rosołu, Stracciatella i Consommé (Włochy)   

3 STYCZNIA

  • Dzień Zupy Pomidorowej (Polska) 
  • National Chocolate-Filled Cherry Day (USA) – Dzień Wiśni w Czekoladzie   
  • くるみパンの日 (日本)– Dzień Chleba Orzechowego (Japonia) 
  •  Giornata Nazionale dei Cavatelli (Italia) – Dzień Cavatelli (Włochy) 

4 STYCZNIA

  • Dzień Leniwych Pierogów (Polska) 
  • National Spaghetti Day (USA) – Dzień Spaghetti 
  • Giornata Nazionale degli Involtini di Verza (Italia) – Dzień Roladek z Kapusty (Włochy)  
  • Der bundesweite Tag der Mandarine (Deutschland) – Dzień Mandarynki (Niemcy) 

5 STYCZNIA

  • Dzień Brunchu (Polska) 
  • National Whipped Cream Day (USA)– Dzień Bitej Śmietany 
  • Giornata Nazionale del Riso al Salto (Italia)– Dzień Smażonego Ryżu (Włochy)
  • Giornata Nazionale del Riciclo in Cucina (Italia) – Dzień Recyklingu w Kuchni (Włochy)

6 STYCZNIA

  • Dzień Migdała (Polska)  
  • National Bean Day (USA)Dzień Fasoli
  • National Shortbread Day (USA)Dzień Ciastek Shortbread 
  • メロンの日 (日本)Dzień Melona (Japonia)
  • Giornata Nazionale dell’Epifania in Cucina (Italia)– Dzień Trzech Króli w Kuchni (Włochy)

7 STYCZNIA

  • Dzień Omletów (Polska) 
  • National Tempura Day (USA)Dzień Tempury
  • Свято Пампуха у Львові (Україна) – Święto Pampucha we Lwowie (Ukraina)  
  • 七草の日 (日本)Dzień Nanakusy (Japonia)
  • Giornata Nazionale dei Canederli (Italia)– Dzień Knedli Chlebowych (Włochy)

8 STYCZNIA

  • Dzień Czerwonego Barszczyku (Polska) 
  • National English Toffee Day (USA)Dzień Angielskiego Toffi
  • Giornata Nazionale delle Polpette (Italia) – Dzień Pulpetów (Włochy)

9 STYCZNIA

  • Dzień Smaków i Smaczków Korsyki (Polska) 
  • National Apricot Day (USA) – Dzień Moreli
  • クレープの日 (日本)Dzień Naleśnika (Japonia)
  • Giornata Nazionale del Sedano Rapa (Italia)– Dzień Selera (Włochy)

10 STYCZNIA

  • Dzień Kiszonych i Kwaszonych Warzyw (Polska) 
  • National Bittersweet Chocolate Day (USA) – Dzień Słodko-Gorzkiej Czekolady
  • さんま寿司の日 (日本)Dzień Sajra Sushi (Japonia)
  • アメリカンフライドポテトの日 (日本- Dzień Amerykańskich Frytek (Japonia)
  • Giornata Nazionale delle Arance (Italia) – Dzień Pomarańczy (Włochy)
  • Giornata Nazionale del Baccalà alla Vicentina (Italia) – Dzień Dorsza po Wenecku (Włochy)
  • Mazarindagen (Sverige) – Dzień Ciasta Mazarin (Szwecja)

11 STYCZNIA

  • Dzień Wegetarian (Polska) 
  • National Milk Day (USA) – Dzień Mleka
  • National Hot Toddy Day (USA) – Dzień Gorącego Alkoholowego Napoju 
  • Deutscher Apfeltag (Deutschland)– Dzień Jabłka (Niemcy)
  • 塩の日 (日本)Dzień Soli (Japonia)
  • マカロニサラダの日 (日本)Dzień Sałatki Makaronowej (Japonia)
  • アスパラガスビスケットの日 (日本)Dzień Biszkoptu Szparagowego (Japonia)
  • Giornata Nazionale del Gateau di Patate (Italia) – Dzień Zapiekanki Ziemniaczanej (Włochy)
  • Giornata Nazionale del Baccalà(Italia)– Dzień Solonego, Suszonego Dorsza (Włochy)

12 STYCZNIA 

  • Dzień Zakąski (Polska) 
  • National Curried Chicken Day (USA) – Dzień Curry z Kurczaka 
  • National Marzipan Day (USA) – Dzień Marcepana
  • Marsipaanipäivä (Suomi) – Marsipanens dag (Sverige)– Dzień Marcepana (Finlandia, Szwecja)
  • National Hot Tea Day (USA)– Dzień Gorącej Herbaty 
  • 豆腐の日 (日本)Dzień Tofu (Japonia)
  • Giornata Nazionale della Mortadella Bologna (Italia)– Dzień Mortadeli Bolońskiej (Włochy)
  • Giornata Nazionale del Maiale(Italia)– Dzień Świni (Włochy)

13 STYCZNIA

  • Dzień Potrawy Jednogarnkowej (Polska)
  • National Peach Melba Day (USA) – Dzień Brzoskwiniowej Melby
  • Giornata Nazionale dei Baci di Dama (Italia)– Dzień Ciasteczek Kanapkowych (Włochy

14 STYCZNIA

  • Dzień Batonów (Polska) 
  • National Hot Pastrami Sandwich Day (USA) – Dzień Gorącej Kanapki z Pastrami
  • Giornata Nazionale della Farinata (Italia)– Dzień Placka z Ciecierzycy (Włochy)

15 STYCZNIA

  • Dzień Żelatyny (Polska)
  • National Strawberry Ice Cream Day (USA) – Dzień Lodów Truskawkowych
  • いちごの日 (日本)Dzień Truskawki (Japonia) 
  • Giornata Nazionale della Salsiccia (Italia)– Dzień Kiełbasy (Włochy)

16 STYCZNIA

  • Międzynarodowy Dzień Gorących i Pikantnych Potraw – International Hot and Spicy Food Day 
  • Międzynarodowy Dzień Krokieta – International Croquete Day
  • Dzień Gorącego Kociołka (Polska)
  • National Fig Newton Day (USA) – Dzień Ciasteczek Newton
  • उंधियु दिवस (भारत गणराज्य)– Dzień Potrawy Undhiyu (Indie)
  • Giornata Nazionale della Pasta e Fagioli (Italia)– Dzień Makaronu i Fasoli (Włochy)

17 STYCZNIA

  • Światowy Dzień Pizzy – World Pizza Day 
  • Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej – International Day of Italian Cuisin 
  • Dzień Kuchni Włoskiej w Polsce (Polska) 
  • National Hot-Buttered Rum Day (USA) – Dzień Gorącego Napoju z Rumem 
  • 国産なす消費拡大の日(日本)Dzień Konsumpcji Bakłażana (Japonia)
  • Giornata Nazionale della Cassoeula (Italia)– Dzień Cassoeula (Włochy)

18 STYCZNIA

  • Dzień Kaszy (Polska)
  • National Peking Duck Day (USA) – Dzień Kaczki po Pekińsku
  • Giornata Nazionale di Fave e Cicoria (Italia) – Dzień Bobu i Cykorii (Włochy)

19 STYCZNIA

  • Dzień Klusek Śląskich (Polska) 
  • National Popcorn Day (USA) – Dzień Popcornu
  • シュークリームの日 (日本)Dzień Ptysia (Japonia)
  • 熟カレーの日 (日本)Dzień Gotowego Curry (Japonia)
  • いいきゅうりの日(日本)Dzień Dobrego Ogórka (Japonia)
  • Giornata Nazionale del Limoncello (Italia) – Dzień Limoncello (Włochy)
  • Giornata Nazionale della Fontina Valdostana (Italia)– Dzień Sera Fontina (Włochy)

20 STYCZNIA

  • Dzień Bigosu (Polska)  
  • National Buttercrunch Day (USA) – Dzień Maślanych Chrupek
  • National Cheese Lover’s Day (USA) – Dzień Miłośników Sera
  • ぬか床の日(日本)Dzień Otrębów Ryżowych (Japonia)
  • 発芽野菜の日 (日本)Dzień Kiełków Warzywnych (Japonia)
  • シチューライスの日(日本)Dzień Duszonego Ryżu (Japonia)
  • ワインの日 (日本)Dzień Wina (Japonia)
  • Giornata Nazionale della Pasta alla Carbonara (Italia) – Dzień Makaronu Carbonara (Włochy)
  • Giornata Nazionale del Salame di Cioccolato (Italia) – Dzień Czekoladowego Salami (Włochy)

21 STYCZNIA

  • DZIEŃ BABCI Dzień Słodyczy z Babcinego Kredensu (Polska)
  • Dzień Programów Kulinarnych w Polsce (Polska)
  • National New England Clam Chowder Day (USA) – Dzień Zupy z Morskich Mięczaków
  • National Granola Bar Day (USA) – Dzień Granola
  • 料理番組の日 (日本)Dzień Programów Kulinarnych (Japonia)
  • Giornata Nazionale dell’Insalata di Finocchi e Arance (Italia) – Dzień Sałatki z Kopru Włoskiego i Pomarańczy (Włochy)
  • Giornata Nazionale delle Crucifere: Cavolo, Cavolfiore, Broccolo (Italia) – Święto Krzyża: Kapusta, Kalafior, Brokuły (Włochy)

22 STYCZNIA

  • DZIEŃ DZIADKA Dzień Kuchni z Lat Naszych Dziadków (Polska) 
  • National Blonde Brownie Day (USA) – Dzień Białych Duszków
  • ラブラブサンドの日 (日本)Dzień Kanapki Miłosnej „Love Love Sand”  (Japonia)
  • ライスカレーの日(日本)Dzień Ryżu i Curry (Japonia)
  • カニカマの日(日本)Dzień Paluszków Krabowych (Japonia)
  • Vinets dag (Sverige) – Dzień Wina (Szwecja)
  • Giornata Nazionale del Pan di Sapa (Italia)– Dzień Chleba Sapa (Włochy)
  • Giornata Nazionale del Fette di Pancarrè e Fette Biscottate (Italia) – Dzień Kromek Chleba i Sucharów (Włochy)

23 STYCZNIA

  • Dzień Pampucha (Polska) 
  • Sticky Toffee Pudding Day (Australia)– Dzień Puddingu Toffi  
  • National Rhubarb Pie Day (USA) – Dzień Rabarbarowego Ciasta
  • National Pie Day (USA)– Dzień Ciasta 
  • 天ぷらの日 (日本)Dzień Tempury (Japonia)
  • アーモンドの日 (日本)Dzień Migdała (Japonia)
  • Giornata Nazionale delle Sarde in Saor (Italia)– Dzień Sardynek (Włochy)
  • Giornata Nazionale di Mandaranci: Mandarini, Clementine, Cedri (Italia) – Dzień Hybryd Cytrusowych: Mandarynek, Klementynek, Cytryn, Pomelo… (Włochy)

24 STYCZNIA

  • Dzień Dżemu, Marmolady i Konfitury (Polska)
  • National Peanut Butter Day (USA) – Dzień Masła Orzechowego
  • National Lobster Thermidor Day (USA) – Dzień Zapiekanego Homara
  • Giornata Nazionale della Pasta e Patate (Italia) – Dzień Makaronu i Ziemniaka (Włochy)

25 STYCZNIA

  • Dzień Kurczaka (Polska)
  • National Irish Coffee Day (USA) – Dzień Kawy po Irlandzku 
  • 中華まんの日・あったか旭川まんの日 (日本)Dzień Baozi – Chińskich Bułeczek/Pierogów Gotowanych na Parze (Japonia)
  • プリンの日(日本)Dzień Puddingu (Japonia)
  • ホットケーキの日(日本)Dzień Gorących Placków/Ciasteczek (Japonia)
  • Giornata Nazionale dei Taralli e Tarallucci (Italia) – Święto Ciasteczek Taralli i Tarallucci (Włochy)

26 STYCZNIA

  • Dzień Smaków i Smaczków Australii (Polska)
  • Dzień Smaków i Smaczków Indii (Polska) 
  • National Peanut Brittle Day (USA) – Dzień Orzeszków Ziemnych Zatopionych w Karmelu
  • プルーンの日 (日本)Dzień Suszonych Śliwek (Japonia)
  • Giornata Nazionale dei Bigoli in Salsa (Italia) – Święto Bigoli w Salsie (Włochy)

27 STYCZNIA

  • Dzień Prażonej Kukurydzy (Polska)
  • National Chocolate Cake Day (USA) – Dzień Czekoladowego Ciasta 
  • Giornata Nazionale dei Carciofi alla Giudia (Italia)– Dzień Karczochów po Żydowsku (Włochy)
  • Giornata Nazionale della Cucina Ebraica in Italia(Italia)– Dzień Kuchni Żydowskiej we Włoszech

28 STYCZNIA

  • Dzień Jadalnych Nasion (Polska)
  • National Blueberry Pancake Day (USA) – Dzień Pancake z Borówkami 
  • にわとりの日 (日本)Dzień Kurczaka (Japonia)
  • Giornata Nazionale della Putizza (Italia) – Święto Putizza (Włochy)

29 STYCZNIA

  • Dzień Dropsów (Polska)
  • Vegan Pizza Day (USA)– Dzień Wegańskiej Pizzy
  • National Corn Chip Day (USA) – Dzień Kukurydzianych Chipsów
  • 肉の日 (日本)Dzień Mięsa (Japonia)
  • Piknikの日 (日本)Dzień Mlecznego Napoju „Piknik” (Japonia)
  • Giornata Nazionale della Fonduta Valdostana (Italia)– Święto Fondue Valdostana (Włochy) 
  • Giornata Nazionale del Parmigiano Reggiano (Italia)– Dzień Sera Parmigiano Reggiano (Włochy)

30 STYCZNIA

  • Dzień Marchewki z Groszkiem (Polska)
  • National Croissant Day (USA) – Dzień Croissanta
  • 味噌の日(日本)Dzień Miso (Japonia)
  • おからのお菓子の日 (日本)Dzień Słodyczy Okara (Japonia)
  • Giornata Nazionale dei Calamari Ripieni (Italia) – Dzień Faszerowanych Kalmarów (Włochy)
  • Giornata Nazionale del Brodo d’Arzilla (Italia)– Dzień Rosołu Arzilla

31 STYCZNIA

  • Dzień Chałki (Polska)
  • National Brandy Aleksander Day (USA) – Dzień Brandy Aleksander
  • 焼ビーフンの日 (日本)Dzień Grillowanego Makaronu Ryżowego (Japonia)
  • Giornata Nazionale dello Stufato alla Sangiovannese (Italia) – Dzień Gulaszu Sangiovannese (Włochy)
  • Giornata Nazionale dello Stufato (Italia) – Dzień Stufato (Włochy)


Święta ruchome:

  • 3 – 4 – 5 dzień każdego miesiąca – みたらし団子の日(日本)Dzień „Mitarashi Dango” (Japonia)
  • 20 stycznia 2023 r.; 19 stycznia 2024 r.; 24 stycznia 2025 r.; 23 stycznia 2026 r.; 22 stycznia 2027 r. – Islandzkie święto Bóndadagur (Island)to dzień poświęcony świętowaniu i rozpieszczaniu mężczyzny, partnera, męża. Dzień ten jest obchodzony od wieków tradycyjną ucztą zwaną Þorrablót (święto Þorri’ego). Þorrablót, tradycyjne dania, które były specjalnie przygotowywane w środku zimy. Niektóre z tradycyjnych potraw Þorrablót obejmują: wędliny wędzone, marynowane lub solone i suszone (np. głowa barana z zębami); Hangikjöt (wędzone mięso baranie lub jagnięce); Hrútspungar (jądra barana); Slátur z blóðmör (kaszanka); chleb żytni; i suszone ryby.  Bóndadagur i święto Þorrablót obchodzone są zawsze w piątek w 13. tygodniu zimy 
  • Fuldkornsdag (Danmark) – Dzień Pełnoziarnisty (Dania) – trzeci piątek stycznia

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz