1 STYCZNIA
- Dzień Kiszonego Ogórka (Polska)
- Dzień „Dookoła Świata” (Polska)
- National Bloody Mary Day (USA) – Dzień Krwawej Mery
- 肉汁水餃子の日(日本)– Dzień Pierogów Gotowanych w Wywarze Mięsnym (Japonia)
- あずきの日(日本)– Dzień Fasoli Adzuki (Japonia)
- Giornata Nazionale della Lenticchia (Italia) – Dzień Soczewicy (Włochy)
2 STYCZNIA
- Dzień Rosołu (Polska)
- Dzień Ptysia (Polska)
- National Cream Puff Day (USA) – Dzień Ptysia
- National Buffet Day (USA) – Dzień Bufetowego Jedzenia
- Giornata Nazionale di Brodo, Stracciatella e Consommé (Italia) – Dzień Rosołu, Stracciatella i Consommé (Włochy)
3 STYCZNIA
- Dzień Zupy Pomidorowej (Polska)
- National Chocolate-Filled Cherry Day (USA) – Dzień Wiśni w Czekoladzie
- くるみパンの日 (日本)– Dzień Chleba Orzechowego (Japonia)
- Giornata Nazionale dei Cavatelli (Italia) – Dzień Cavatelli (Włochy)
4 STYCZNIA
- Dzień Leniwych Pierogów (Polska)
- National Spaghetti Day (USA) – Dzień Spaghetti
- Giornata Nazionale degli Involtini di Verza (Italia) – Dzień Roladek z Kapusty (Włochy)
- Der bundesweite Tag der Mandarine (Deutschland) – Dzień Mandarynki (Niemcy)
5 STYCZNIA
- Dzień Brunchu (Polska)
- National Whipped Cream Day (USA)– Dzień Bitej Śmietany
- Giornata Nazionale del Riso al Salto (Italia)– Dzień Smażonego Ryżu (Włochy)
- Giornata Nazionale del Riciclo in Cucina (Italia) – Dzień Recyklingu w Kuchni (Włochy)
6 STYCZNIA
- Dzień Migdała (Polska)
- National Bean Day (USA) – Dzień Fasoli
- National Shortbread Day (USA) – Dzień Ciastek Shortbread
- メロンの日 (日本)– Dzień Melona (Japonia)
- Giornata Nazionale dell’Epifania in Cucina (Italia)– Dzień Trzech Króli w Kuchni (Włochy)
7 STYCZNIA
- Dzień Omletów (Polska)
- National Tempura Day (USA) – Dzień Tempury
- Свято Пампуха у Львові (Україна) – Święto Pampucha we Lwowie (Ukraina)
- 七草の日 (日本)– Dzień Nanakusy (Japonia)
- Giornata Nazionale dei Canederli (Italia)– Dzień Knedli Chlebowych (Włochy)
8 STYCZNIA
- Dzień Czerwonego Barszczyku (Polska)
- National English Toffee Day (USA) – Dzień Angielskiego Toffi
- Giornata Nazionale delle Polpette (Italia) – Dzień Pulpetów (Włochy)
9 STYCZNIA
- Dzień Smaków i Smaczków Korsyki (Polska)
- National Apricot Day (USA) – Dzień Moreli
- クレープの日 (日本)– Dzień Naleśnika (Japonia)
- Giornata Nazionale del Sedano Rapa (Italia)– Dzień Selera (Włochy)
10 STYCZNIA
- Dzień Kiszonych i Kwaszonych Warzyw (Polska)
- National Bittersweet Chocolate Day (USA) – Dzień Słodko-Gorzkiej Czekolady
- さんま寿司の日 (日本)– Dzień Sajra Sushi (Japonia)
- アメリカンフライドポテトの日 (日本)- Dzień Amerykańskich Frytek (Japonia)
- Giornata Nazionale delle Arance (Italia) – Dzień Pomarańczy (Włochy)
- Giornata Nazionale del Baccalà alla Vicentina (Italia) – Dzień Dorsza po Wenecku (Włochy)
- Mazarindagen (Sverige) – Dzień Ciasta Mazarin (Szwecja)
11 STYCZNIA
- Dzień Wegetarian (Polska)
- National Milk Day (USA) – Dzień Mleka
- National Hot Toddy Day (USA) – Dzień Gorącego Alkoholowego Napoju
- Deutscher Apfeltag (Deutschland)– Dzień Jabłka (Niemcy)
- 塩の日 (日本)– Dzień Soli (Japonia)
- マカロニサラダの日 (日本)– Dzień Sałatki Makaronowej (Japonia)
- アスパラガスビスケットの日 (日本)– Dzień Biszkoptu Szparagowego (Japonia)
- Giornata Nazionale del Gateau di Patate (Italia) – Dzień Zapiekanki Ziemniaczanej (Włochy)
- Giornata Nazionale del Baccalà(Italia)– Dzień Solonego, Suszonego Dorsza (Włochy)
12 STYCZNIA
- Dzień Zakąski (Polska)
- National Curried Chicken Day (USA) – Dzień Curry z Kurczaka
- National Marzipan Day (USA) – Dzień Marcepana
- Marsipaanipäivä (Suomi) – Marsipanens dag (Sverige)– Dzień Marcepana (Finlandia, Szwecja)
- National Hot Tea Day (USA)– Dzień Gorącej Herbaty
- 豆腐の日 (日本)– Dzień Tofu (Japonia)
- Giornata Nazionale della Mortadella Bologna (Italia)– Dzień Mortadeli Bolońskiej (Włochy)
- Giornata Nazionale del Maiale(Italia)– Dzień Świni (Włochy)
13 STYCZNIA
- Dzień Potrawy Jednogarnkowej (Polska)
- National Peach Melba Day (USA) – Dzień Brzoskwiniowej Melby
- Giornata Nazionale dei Baci di Dama (Italia)– Dzień Ciasteczek Kanapkowych (Włochy)
14 STYCZNIA
- Dzień Batonów (Polska)
- National Hot Pastrami Sandwich Day (USA) – Dzień Gorącej Kanapki z Pastrami
- Giornata Nazionale della Farinata (Italia)– Dzień Placka z Ciecierzycy (Włochy)
15 STYCZNIA
- Dzień Żelatyny (Polska)
- National Strawberry Ice Cream Day (USA) – Dzień Lodów Truskawkowych
- いちごの日 (日本)– Dzień Truskawki (Japonia)
- Giornata Nazionale della Salsiccia (Italia)– Dzień Kiełbasy (Włochy)
16 STYCZNIA
- Międzynarodowy Dzień Gorących i Pikantnych Potraw – International Hot and Spicy Food Day
- Międzynarodowy Dzień Krokieta – International Croquete Day
- Dzień Gorącego Kociołka (Polska)
- National Fig Newton Day (USA) – Dzień Ciasteczek Newton
- उंधियु दिवस (भारत गणराज्य)– Dzień Potrawy Undhiyu (Indie)
- Giornata Nazionale della Pasta e Fagioli (Italia)– Dzień Makaronu i Fasoli (Włochy)
17 STYCZNIA
- Światowy Dzień Pizzy – World Pizza Day
- Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej – International Day of Italian Cuisin
- Dzień Kuchni Włoskiej w Polsce (Polska)
- National Hot-Buttered Rum Day (USA) – Dzień Gorącego Napoju z Rumem
- 国産なす消費拡大の日(日本)– Dzień Konsumpcji Bakłażana (Japonia)
- Giornata Nazionale della Cassoeula (Italia)– Dzień Cassoeula (Włochy)
18 STYCZNIA
- Dzień Kaszy (Polska)
- National Peking Duck Day (USA) – Dzień Kaczki po Pekińsku
- Giornata Nazionale di Fave e Cicoria (Italia) – Dzień Bobu i Cykorii (Włochy)
19 STYCZNIA
- Dzień Klusek Śląskich (Polska)
- National Popcorn Day (USA) – Dzień Popcornu
- シュークリームの日 (日本)– Dzień Ptysia (Japonia)
- 熟カレーの日 (日本)– Dzień Gotowego Curry (Japonia)
- いいきゅうりの日(日本)– Dzień Dobrego Ogórka (Japonia)
- Giornata Nazionale del Limoncello (Italia) – Dzień Limoncello (Włochy)
- Giornata Nazionale della Fontina Valdostana (Italia)– Dzień Sera Fontina (Włochy)
20 STYCZNIA
- Dzień Bigosu (Polska)
- National Buttercrunch Day (USA) – Dzień Maślanych Chrupek
- National Cheese Lover’s Day (USA) – Dzień Miłośników Sera
- ぬか床の日(日本)– Dzień Otrębów Ryżowych (Japonia)
- 発芽野菜の日 (日本)– Dzień Kiełków Warzywnych (Japonia)
- シチューライスの日(日本)– Dzień Duszonego Ryżu (Japonia)
- ワインの日 (日本)– Dzień Wina (Japonia)
- Giornata Nazionale della Pasta alla Carbonara (Italia) – Dzień Makaronu Carbonara (Włochy)
- Giornata Nazionale del Salame di Cioccolato (Italia) – Dzień Czekoladowego Salami (Włochy)
21 STYCZNIA
- DZIEŃ BABCI – Dzień Słodyczy z Babcinego Kredensu (Polska)
- Dzień Programów Kulinarnych w Polsce (Polska)
- National New England Clam Chowder Day (USA) – Dzień Zupy z Morskich Mięczaków
- National Granola Bar Day (USA) – Dzień Granola
- 料理番組の日 (日本)– Dzień Programów Kulinarnych (Japonia)
- Giornata Nazionale dell’Insalata di Finocchi e Arance (Italia) – Dzień Sałatki z Kopru Włoskiego i Pomarańczy (Włochy)
- Giornata Nazionale delle Crucifere: Cavolo, Cavolfiore, Broccolo (Italia) – Święto Krzyża: Kapusta, Kalafior, Brokuły (Włochy)
22 STYCZNIA
- DZIEŃ DZIADKA – Dzień Kuchni z Lat Naszych Dziadków (Polska)
- National Blonde Brownie Day (USA) – Dzień Białych Duszków
- ラブラブサンドの日 (日本)– Dzień Kanapki Miłosnej „Love Love Sand” (Japonia)
- ライスカレーの日(日本)– Dzień Ryżu i Curry (Japonia)
- カニカマの日(日本)– Dzień Paluszków Krabowych (Japonia)
- Vinets dag (Sverige) – Dzień Wina (Szwecja)
- Giornata Nazionale del Pan di Sapa (Italia)– Dzień Chleba Sapa (Włochy)
- Giornata Nazionale del Fette di Pancarrè e Fette Biscottate (Italia) – Dzień Kromek Chleba i Sucharów (Włochy)
23 STYCZNIA
- Dzień Pampucha (Polska)
- Sticky Toffee Pudding Day (Australia)– Dzień Puddingu Toffi
- National Rhubarb Pie Day (USA) – Dzień Rabarbarowego Ciasta
- National Pie Day (USA)– Dzień Ciasta
- 天ぷらの日 (日本)– Dzień Tempury (Japonia)
- アーモンドの日 (日本)– Dzień Migdała (Japonia)
- Giornata Nazionale delle Sarde in Saor (Italia)– Dzień Sardynek (Włochy)
- Giornata Nazionale di Mandaranci: Mandarini, Clementine, Cedri (Italia) – Dzień Hybryd Cytrusowych: Mandarynek, Klementynek, Cytryn, Pomelo… (Włochy)
24 STYCZNIA
- Dzień Dżemu, Marmolady i Konfitury (Polska)
- National Peanut Butter Day (USA) – Dzień Masła Orzechowego
- National Lobster Thermidor Day (USA) – Dzień Zapiekanego Homara
- Giornata Nazionale della Pasta e Patate (Italia) – Dzień Makaronu i Ziemniaka (Włochy)
25 STYCZNIA
- Dzień Kurczaka (Polska)
- National Irish Coffee Day (USA) – Dzień Kawy po Irlandzku
- 中華まんの日・あったか旭川まんの日 (日本)– Dzień Baozi – Chińskich Bułeczek/Pierogów Gotowanych na Parze (Japonia)
- プリンの日(日本)– Dzień Puddingu (Japonia)
- ホットケーキの日(日本)– Dzień Gorących Placków/Ciasteczek (Japonia)
- Giornata Nazionale dei Taralli e Tarallucci (Italia) – Święto Ciasteczek Taralli i Tarallucci (Włochy)
26 STYCZNIA
- Dzień Smaków i Smaczków Australii (Polska)
- Dzień Smaków i Smaczków Indii (Polska)
- National Peanut Brittle Day (USA) – Dzień Orzeszków Ziemnych Zatopionych w Karmelu
- プルーンの日 (日本)– Dzień Suszonych Śliwek (Japonia)
- Giornata Nazionale dei Bigoli in Salsa (Italia) – Święto Bigoli w Salsie (Włochy)
27 STYCZNIA
- Dzień Prażonej Kukurydzy (Polska)
- National Chocolate Cake Day (USA) – Dzień Czekoladowego Ciasta
- Giornata Nazionale dei Carciofi alla Giudia (Italia)– Dzień Karczochów po Żydowsku (Włochy)
- Giornata Nazionale della Cucina Ebraica in Italia(Italia)– Dzień Kuchni Żydowskiej we Włoszech
28 STYCZNIA
- Dzień Jadalnych Nasion (Polska)
- National Blueberry Pancake Day (USA) – Dzień Pancake z Borówkami
- にわとりの日 (日本)– Dzień Kurczaka (Japonia)
- Giornata Nazionale della Putizza (Italia) – Święto Putizza (Włochy)
29 STYCZNIA
- Dzień Dropsów (Polska)
- Vegan Pizza Day (USA)– Dzień Wegańskiej Pizzy
- National Corn Chip Day (USA) – Dzień Kukurydzianych Chipsów
- 肉の日 (日本)– Dzień Mięsa (Japonia)
- Piknikの日 (日本)– Dzień Mlecznego Napoju „Piknik” (Japonia)
- Giornata Nazionale della Fonduta Valdostana (Italia)– Święto Fondue Valdostana (Włochy)
- Giornata Nazionale del Parmigiano Reggiano (Italia)– Dzień Sera Parmigiano Reggiano (Włochy)
30 STYCZNIA
- Dzień Marchewki z Groszkiem (Polska)
- National Croissant Day (USA) – Dzień Croissanta
- 味噌の日(日本)– Dzień Miso (Japonia)
- おからのお菓子の日 (日本)– Dzień Słodyczy Okara (Japonia)
- Giornata Nazionale dei Calamari Ripieni (Italia) – Dzień Faszerowanych Kalmarów (Włochy)
- Giornata Nazionale del Brodo d’Arzilla (Italia)– Dzień Rosołu Arzilla
31 STYCZNIA
- Dzień Chałki (Polska)
- National Brandy Aleksander Day (USA) – Dzień Brandy Aleksander
- 焼ビーフンの日 (日本)– Dzień Grillowanego Makaronu Ryżowego (Japonia)
- Giornata Nazionale dello Stufato alla Sangiovannese (Italia) – Dzień Gulaszu Sangiovannese (Włochy)
- Giornata Nazionale dello Stufato (Italia) – Dzień Stufato (Włochy)
Święta ruchome:
- 3 – 4 – 5 dzień każdego miesiąca – みたらし団子の日(日本)– Dzień „Mitarashi Dango” (Japonia)
- 20 stycznia 2023 r.; 19 stycznia 2024 r.; 24 stycznia 2025 r.; 23 stycznia 2026 r.; 22 stycznia 2027 r. – Islandzkie święto Bóndadagur (Island)to dzień poświęcony świętowaniu i rozpieszczaniu mężczyzny, partnera, męża. Dzień ten jest obchodzony od wieków tradycyjną ucztą zwaną Þorrablót (święto Þorri’ego). Þorrablót, tradycyjne dania, które były specjalnie przygotowywane w środku zimy. Niektóre z tradycyjnych potraw Þorrablót obejmują: wędliny wędzone, marynowane lub solone i suszone (np. głowa barana z zębami); Hangikjöt (wędzone mięso baranie lub jagnięce); Hrútspungar (jądra barana); Slátur z blóðmör (kaszanka); chleb żytni; i suszone ryby. Bóndadagur i święto Þorrablót obchodzone są zawsze w piątek w 13. tygodniu zimy
- Fuldkornsdag (Danmark) – Dzień Pełnoziarnisty (Dania) – trzeci piątek stycznia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz