piątek, 12 grudnia 2025

Giornata Nazionale della Pasta coll’Arzilla (Italia)

 

Dzień Zupy Brokułowej z Płaszczką (Włochy)

Zupa brokułowa z płaszczką to danie należące do tradycji gastronomicznej Lacjum, zwłaszcza rzymskiej. To smaczna zupa, a jednocześnie bardzo lekka, na bazie rzymskich brokułów i ryby. Zupa z arzilli (rzymska nazwa płaszczki), zagęszczona spaghetti, kiedyś była daniem podawanym w dni chude, kiedy mięso było niedostępne lub zakazane, szczególnie w okresie Wielkiego Postu.
 
Ten rodzaj ryby jest często niedoceniany, a jest to ryba, która ma delikatny miąższ, jest smaczna, idealnym do przyrządzania zup i duszonych potraw. Zupa jest prosta w przygotowaniu. Zaczyna się od ugotowania bulionu z płaszczki, do którego dodaje się podsmażone wcześniej brokuły i pomidory, a następnie makaron.

Phở Đầy (Việt Nam)

 

Dzień Pho (Wietnam)

12 grudnia każdego roku jest wybierany jako „Dzień Pho”. Wydarzenie, zainicjowane w 2017 roku, stało się ważnym działaniem promującym kulturę kulinarną, przyczyniając się do podniesienia poziomu kuchni wietnamskiej i rozpowszechnienia wietnamskiego tradycyjnego pho na całym świecie.
 
 

 

National Cocoa Day (USA)

 

Dzień Kakaa

12 grudnia należy do kakaa, napoju które otrzymujemy z kruszonego ziarna kakaowca, które nie zostało poddane żadnej obróbce chemicznej lub termicznej.  Kakao jest bogate w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Kakao podnosi hormon szczęścia. Dzisiejszy dzień rozpoczynamy od filiżanki gorącego kakaa.
 
Uzupełniając wiadomości o ziarnie kakaowym warto poznać jego pochodzenie. To nasiona z owoców kakaowca właściwego. Produkty uzyskane z nasion kakaowca służą do wyrobu czekolady, napojów, ciast i lodów. Z masy kakaowej uzyskuje się masło kakaowe. Proszek kakaowy jest dodatkowo drobno mielony dając w efekcie kakao, stosowane do wyrobu napojów i jako dodatek do ciast. Czekolada do picia powstaje z rozdrobnionych okruchów kakaowych z dodatkiem cukru. Czekoladę uzyskuje się z masy kakaowej z dodatkiem masła kakaowego, cukru i mleka w proszku.

kakaowiec

>

czwartek, 11 grudnia 2025

Giornata Nazionale dei Ricciarelli di Siena (Italia)

 Dzień Ciasta Migdałowego (Włochy)


 

Ricciarelli di Siena, czyli po prostu ricciarelli, to włoskie ciasto przypisywane – przez europejską etykietę jakości – miękkim ciastkom z migdałów, cukru i  jaj, wytwarzanym w prowincji Siena. Od 2010 roku nazwa Ricciarelli di Siena jest chroniona Indication geografica protetta (IGP).
W przeszłości to ciasteczko było przygotowywane wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. Z biegiem lat, w związku z dużym popytem ze strony gości i turystów z całego świata, jego spożycie rozszerzyło się na pozostałe miesiące roku. Jego wyrób prowadzono wówczas w klasztorach i sklepach zielarskich. W historycznym centrum Sieny starożytne sklepy spożywcze do dziś świadczą o tej tradycji, ozdobione freskami na sufitach i złotymi napisami, celebrując ricciarelli, panforti i inne typowo lokalne wypieki przygotowywane w tych sklepach.
 

National Noodle Ring Day (USA)

 Dzień Kółek Makaronowych

Narodowy Dzień Kółek Makaronowych obchodzony jest 11 grudnia. Dzień ten dotyczy małych okrągłych makaronowych klusek, które stanowią doskonałą podstawę wielu potraw. Możemy wykonać pyszną sałatkę makaronową lub kilka innych dań z makaronem. Kółka makaronowe są dość atrakcyjne, że warto przygotować z nich ciekawe, odświętne danie.

 

Dzień Precla (Polska)

 

Dzień Precla

Precel pochodzi z północnych Włoch lub południowej Francji. Ciasto jest zwinięte w ósemkę i ma gładką powierzchnię. Jest twardsze i bardziej kruche niż obwarzanek.

precel

 

środa, 10 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Torrone (Italia)

 Dzień Nugatu (Włochy)

Nugat to typowy deser pochodzenia sardyńskiego i hiszpańskiego, głównie świąteczny; jego nazwa prawdopodobnie wywodzi się od łacińskiego czasownika torrēre, co oznacza tost, w nawiązaniu do pieczenia suszonych owoców, które go tworzą. Nugat jest znany pod podobnymi nazwami w kilku językach; w hiszpańskim turrón, w katalońskim torró, w portugalskim, torrão, natomiast w brazylijskim portugalskim nugacie, w tagalog, turon.

nugat

 

National Lager Day (USA)

Dzień Piwa Typu Lager

Lager to rodzaj piwa warzonego w niskiej temperaturze. Lagery mogą być jasne, bursztynowe lub ciemne. Pale lager jest najszerzej spożywanym i dostępnym komercyjnie stylem piwa. Termin „lager” pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego „przechowywanie”, ponieważ piwo było przechowywane przed wypiciem, tradycyjnie w tych samych chłodnych jaskiniach, w których było fermentowane.

800px-Lager_beer_in_glass

 

Dzień Soczewicy (Polska)

 Dzień Soczewicy

Soczewica to popularna roślina strączkowa, która jest ceniona na całym świecie ze względu na wartości odżywcze, bogactwo smaku i kulinarną wszechstronność. Soczewica to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny bobowatych. W stanie dzikim rosną one w obszarze śródziemnomorskim, od Wysp Kanaryjskich do środkowej Azji, we wschodniej Afryce zasięg rodzaju sięga strefy tropikalnej. Soczewica jadalna jest jedną z roślin o najdłuższej historii uprawy. Udomowiona została co najmniej 8 tys. lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie, skąd rozprzestrzeniona została w Eurazji na obszarach o ciepłym klimacie.

soczewica

 

wtorek, 9 grudnia 2025

Giornata Nazionale dei Biscotti di Natale (Italia)

 

Dzień Świątecznych Ciasteczek (Włochy)

Ciastko Świąteczne to rodzaj deseru przygotowywanego w różnych krajach w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

pierniki

National Pastry Day (USA)

Dzień Ciasta

Ciastka odnoszą się do różnych ciast (często wzbogaconych tłuszczem lub jajkami), a także słodkich i pikantnych wypieków z nich zrobionych. Typowe dania z ciasta to ciasta, tarty, quiche, rogaliki i paszteciki.

ciastka

 

poniedziałek, 8 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Tiramisu (Italia)

 

Dzień Tiramisu (Włochy)

Tiramisu (wł.tiramisù  [tirami’su] – od tira mi sù ‚popraw mi humor’, dosł. ‚podnieś mnie’). Jest to deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. W Polsce popularna jest odmiana z biszkoptami nasączonymi dodatkowo likierem amaretto, do której obok żółtek używa się także białek jaj.

tiramisu

 

Dzień Gruszki (Polska)

 

Dzień Gruszki (Polska)

Gruszka (Pirus) – owoc mający wydłużony kształt i słodki, soczysty miąższ, który znajduje się wewnątrz zielonej, żółtej, czerwonej lub brązowej skórki. Grusza, to niewielkie drzewo z rodziny różowatych, występujące w strefie umiarkowanej Europy i Azji. Rośnie zarówno w miejscach słonecznych, jak i na stanowiskach zacienionych.

gruszka

niedziela, 7 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Risotto alla Milanese (Italia)

 

Dzień Risotto po Mediolańsku (Włochy)

Risotto alla Milanese to specjalność Mediolanu. Potrawę przygotowuje się na bulionie oraz szpiku wołowym i doprawia szafranem.
 
Początki mediolańskiego risotto sięgają średniowiecza i są związane z podobną recepturą kuchni arabskiej i kuchni żydowskiej. W średniowieczu, we Włoszech, danie to było znane jako ryż z szafranem.

risotto

 

National Cotton Candy Day (USA)

 

Dzień Waty Cukrowej

W Stanach Zjednoczonych Narodowy Dzień Waty Cukrowej obchodzony jest 7 grudnia. Dzień Waty Cukrowej świętuje przędzenie cukru, które ma fanów w każdym wieku i na całym świecie.
 
Wata cukrowa to przędzenie cukru przypominającego bawełnę. Powstaje w wyniku podgrzania i upłynnienia cukru, a następnie wirowania go odśrodkowo przez małe otwory, co powoduje jego szybkie ostygnięcie i ponowne zestalenie w cienkie pasma. Zazwyczaj zawiera niewielkie ilości aromatu lub barwnika spożywczego.

wata_cukrowa

 

sobota, 6 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Bicerin (Italia)

 

Dzień Włoskiej Kawy z Czekoladą i Śmietanką (Włochy)

Bicerin to tradycyjny ciepły napój pochodzący z Turynu, składający się z kawy espresso, czekolady i śmietanki. Napój podawany jest w małym okrągłym kieliszku.
 
 

Microwave Oven Day (USA)

 

Dzień Kuchenki Mikrofalowej

6 grudnia to Dzień Kuchenki Mikrofalowej. Jest to dzień, w którym świętujemy i czcimy wynalazek, który ułatwił życie studentom, singlom i przepracowanym rodzicom, ułatwiając im gotowanie i podgrzewanie jedzenia. Kuchenki mikrofalowe po raz pierwszy trafiły do ​​sprzedaży w Stanach Zjednoczonych w 1946 roku pod nazwą Radarange. Szybko stały się pożądanym urządzeniem kuchennym i dały początek całej branży spożywczej. Obecnie w sklepach spożywczych na całym świecie można znaleźć gotowe do użycia posiłki w kuchence mikrofalowej i książki kucharskie na temat gotowania w kuchence mikrofalowej.
 
To niewielkie urządzenie pozwala przygotować potrawy w ekspresowym tempie. Dzięki wielofunkcyjności, mikrofale są w stanie nie tylko podgrzewać dania, ale również rozmrażać, grillować, przypiekać, gotować na parze. Działanie urządzenia sprowadza się do podgrzewania wody i tłuszczu znajdujących się w produktach.

Cooking_with_radio_waves_-_Short_Wave_Craft_Nov_1933_cover 

Krótki czas gotowania oznaczał również, że kobiety miały więcej czasu i mogły go wykorzystać na inne czynności. Ponadto kuchenki mikrofalowe umożliwiły również osobom, które tradycyjnie nie gotowały, na przygotowanie szybkich posiłków dla siebie i swoich rodzin.

____________________

zdjęcie Wikipedia

Domena publiczna. Nieznany autor – Gotowanie z falami radiowymi – Short Wave Craft, listopad 1933 – Pokaz gotowania z falami radiowymi na Chicago World’s Fair w 1933 r., „Century of Progress”, Chicago, Illinois, USA, ilustracja na okładce magazynu Hugo Gernsbacka Radio Magazine. Był to prekursor nowoczesnych kuchenek mikrofalowych, które zostały opracowane w latach 50. XX wieku. Na wystawie futurystycznej technologii fal krótkich Westinghouse Corp. „Powercasting” kanapki były gotowane poprzez umieszczenie ich między metalowymi płytami potężnego nadajnika fal krótkich o mocy 10 kW i częstotliwości 60 MHz, jak pokazano. Artykuł w magazynie mówi, że steki, ziemniaki i warzywa były również gotowane w ciągu kilku minut. Wystawa zademonstrowała również bezprzewodową transmisję mocy; silnik o mocy ćwierć konia mechanicznego był napędzany falami radiowymi z odległości 30 stóp, a widzowie mogli wystawić swoje ciała na działanie fal radiowych i poczuć wytwarzane ciepło. Technologia fal krótkich została opracowana w laboratoriach badawczych Westinghouse przez I. F. Mouromtseffa, a pokazy przeprowadzili G. R. Severance i gwiazda filmowa Fifi D’Orsay (na zdjęciu).

 

Dzień Smaków i Smaczków Finlandii (Polska)

 

Dzień Smaków i Smaczków Finlandii (KK)

Z okazji najważniejszego święta państwowego w Finlandii – Święta Niepodległości, nazywane też Dniem Flagi, które obchodzone jest 6 grudnia, Kalendarz Kulinarny zaprasza na Dzień Smaków i Smaczków Finlandii.

1.0

 

MIKOŁAJKI – Dzień Mikołajkowych Słodkości (Polska)

 

6 grudnia to dzień prezentów Mikołajkowych. Największą popularnością cieszą się w tym dniu wszelkie słodkości: czekolady, drażetki, ciasteczka. Oczywiście kształtem przypominające przede wszystkim Mikołaja.

piątek, 5 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Cardo Gobbo (Italia)

 

Dzień Karda (Włochy)

Cardo Gobbo (kardan garbaty, oset garbaty), warzywo zimowe, niskokaloryczne,  ​​którego nazwa wzięła się od pochylonego chodu miejscowych grabarzy.
 
Nazwa „gobbo” wywodzi się od rodzaju uprawy, jakim jest poddawana. W Nizza Monferrato (miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Piemont) warzywo to jest częściowo zakopane, aby przezwyciężyć surowość zimy, w ten sposób roślina, poszukując światła, wygina się w górę, przyjmując charakterystyczny garbaty kształt. Zabieg ten pozwala roślinie przetrwać chłodniejsze miesiące, ​​łodyga staje się biała, bardziej delikatna.
 
Słynne jest jego użycie cardo gobbo w bagna càuda, typowym daniu kuchni piemonckiej, którą po włosku można przetłumaczyć jako „ostry sos”. Bagna càuda to gorące danie używane do maczania warzyw. Jest przygotowywane z oliwy z oliwek, siekanych anchois i czosnku. Czasami używane dodatkowe składniki to trufla i sól. Surowe lub gotowane warzywa są zanurzane w sosie, którego temperatura jest zwykle podtrzymywana przy użyciu źródła ciepła, takiego jak świeca lub palnik. W Piemoncie często maczanym w sosie jest kard lub karczoch. Kiedyś używano wyłącznie charakterystycznych dla Nizza Monferrato karczochów garbatych, karczochów jerozolimskich i papryki. Dodatkowe produkty używane do maczania to kapusta, seler, marchew, papryka, koper włoski i pieczywo.
 
 

czwartek, 4 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Cappon Magro (Italia)

 

Dzień Genueńskiej Sałatki z Owoców Morza i Warzyw (Włochy)

Cappon magro, to typowe danie liguryjskie z warzyw, gotowanej ryby i owoców morza, doprawione zielonym sosem z pietruszki, orzeszków piniowych, anchois, kaparów i oliwy. Sałatka ułożona jest na sucharach w ozdobną piramidę i polana sosem. Podobne, ale znacznie mniej wyszukane danie nazywa się capponata w Ligurii, capponata na Sardynii i caponata estiva lub caponata di pesce w Kampanii.
 
 

Día de la Galleta (España)

 

Dzień Ciasteczek

W Stanach Zjednoczonych i  Hiszpanii w dniu dzisiejszym swoje święto mają ciasteczka. Ciasteczka należą do najpopularniejszych słodkich, czasem słonych, wypieków cukierniczych. Na całym świecie rodzajów, smaków, faktur itd., jest mnóstwo.

ciastka 

>

National Cookie Day (USA)

 

Dzień Ciasteczek

W Stanach Zjednoczonych i  Hiszpanii w dniu dzisiejszym swoje święto mają ciasteczka. Ciasteczka należą do najpopularniejszych słodkich, czasem słonych, wypieków cukierniczych. Na całym świecie rodzajów, smaków, faktur itd., jest mnóstwo.

ciastka

  • 4 grudnia – National Cookie Day (USA) – Dzień Ciasteczek
  • 4 grudnia – Día de la Galleta (España) – Dzień Ciasteczka (Hiszpania)
  • 18 grudnia – Kakans dag (Sverige) – Dzień Ciasteczek (Szwecja)
  • 23 grudnia – National Pfeffernusse Day (USA) – Dzień Ciasteczek Korzennych

ciastka

.

>

środa, 3 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Panpepato (Italia)

 

Dzień „Pieprzowego Chleba”

Pan pepato (po włosku) do dosłownie pieprzowy chleb. Pampepato lub panpepato, pampapato to rodzaj włoskiego deseru, który jest przygotowywany, z pewnymi różnicami, w różnych obszarach kraju. Składniki i forma różnią się w zależności od obszaru wypieku, ale zwykle obejmują migdały, orzechy laskowe, orzeszki piniowe, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową, kandyzowane pomarańcze i cytryny, rodzynki, wszystkie zmieszane z lub bez kakao, czekolady, kawy, likieru, miodu, mąki, gotowany moszcz gronowy. Następnie deser piecze się w piekarniku. Zwykle spożywa się go jako świąteczny deser.
 
Pochodzenie prawdopodobnie sięga Dalekiego Wschodu, przywiezionego przez karawany przewożące przyprawy, około połowy XVI wieku. Następnie dodano lokalne smaki, takie jak orzechy włoskie, owoce cytrusowe i gotowany moszcz. Pierwsze ślady pisanego przepisu pochodzą z około 1800 roku.
 
Jest to tradycyjny deser chłopski, typowy dla uroczystości, gdyż zakup składników, zwłaszcza przypraw, był bardzo kosztowny. Pampepato zostało uznane za produkt tradycyjny przez regiony Umbria, region Toskania i region Emilia-Romania i wpisane na odpowiednią listę Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej.
 
Terni pampepato jest przygotowywane wyłącznie przez mieszkańców Terni 8 grudnia, w dzień Niepokalanego Poczęcia, na początku wakacji, ale czasami okres ten rozciąga się do 14 lutego, w święto św. Walentego, patrona miasta i zakochanych. Tradycja głosi, że co najmniej jeden egzemplarz pozostaje zawinięty aż do Wielkanocy, a nawet Wniebowzięcia (15 sierpnia); świadczy to o trwałości produktu, który może wytrzymać długi czas bez konserwantów. W oryginalnej recepturze nie ma dokładnych dawek niektórych składników, dodaje się je „w wystarczającej ilości”, aż będą dobrze smakować. Pampepato di Terni uzyskało uznanie I.G.P. z Unii Europejskiej w dniu 23 października 2020 r.

Pampapato Ferrara narodził się prawdopodobnie w klasztorach na terenie Ferrary, około XVII wieku, kiedy Państwo Kościelne rozszerzyło swoje panowanie na terytorium, przerabiając deser na bazie suszonych owoców i przypraw, który przygotowywano w XV wieku na dworze książęcym Estensi za czasów Borso d’Este. Ferrara pampapato opiera się zazwyczaj na gorzkiej czekoladzie, zarówno w cieście, jak i na zewnątrz. Orzechy laskowe, migdały, orzeszki piniowe, kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy włoskie, cynamon, nuta pieprzu, aromatu ciemnej czekolady, to smaki tego deseru, które muszą być spożywane świeże i miękkie. Panpapato di Ferrara lub Pampepato di Ferrara uzyskał uznanie I.G.P. w 2015 r.

>

 

National Apple Pie Day (USA)

 

Dzień Ciasta z Jabłkami

Motherhood_and_apple_pie

>

____________________

zdjęcie Wikipedia

Domena publiczna. Apple pie w amerykańskiej tradycji – Scott Bauer, USDA ARS – Obraz ten został opublikowany przez Agricultural Research Service, agencję badawczą Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, z identyfikatorem K7252-47 – Ikony kultury amerykańskiej: szarlotka, baseball i flaga Stanów Zjednoczonych. Ten obraz jest w domenie publicznej, ponieważ zawiera materiały, które pierwotnie pochodziły z Agricultural Research Service, agencji badawczej Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Dzień Bajaderki (Polska)

 

Dzień Bajaderki

Bajadera, bajaderka, kartofelek, ziemniaczek, a także „kula rumowa” to kuliste ciastko wytwarzane na bazie odpadów cukierniczych np. okrawków ciastek deserowych, z dodatkiem kakao, rumu, czekolady, orzeszków ziemnych lub wiórków kokosowych.

kulki_czekoladowe 

>

wtorek, 2 grudnia 2025

Giornata Nazionale della Cucina Futurista (Italia)

 

Dzień Futurystycznej Kuchni (Włochy)

Cucina Futurista – kuchnia futurystyczna to rodzaj kuchni, który rozwinął się na początku XX wieku i wiązał się z ideami futuryzmu.
 
Prekursorem kuchni futurystycznej był francuski szef kuchni Jules Maincave, który dołączył do futuryzmu w 1914 roku. Znudzony „tradycyjnymi metodami mieszania”, które według niego są „monotonne aż do głupoty”, Maincave zamierzał połączyć elementy obecnie oddzielane uprzedzeniami: filet z baraniny i sos krewetkowy, orzechy cielęce i absynt, banan i gruyere (szwajcerski ser), galaretka śledziowa i truskawkowa.
 
Oprócz eliminacji makaronu, walka z „pożywieniem skrobiowym” (tj. makaronem), winną generowania „osłabienia, pesymizmu, nostalgicznej bezczynności i neutralizm”, Manifest – napisany przez Marinettiego – głosi rezygnację z widelca i noża, tradycyjnych przypraw, wagi i objętości jedzenia oraz polityki przy stole, zaprasza chemików do wymyślania nowych smaków i zachęca do łączenia muzyki, poezji i perfum z potrawami. Po wydaniu Manifestu nastąpiła duża seria konferencji i bankietów futurystycznych we Włoszech i Francji, i w 1932 roku publikacja książki „Kuchnia futurystyczna Marinettiego i Fillìi”.
 
Futuryści podjęli się także zmiany niektórych nazw obcego pochodzenia, koktajl stał się w ten sposób polibibitą, podobnie kanapka przyjęła nazwę tramezzino.
 
Przykładowe posiłki i dania:
  • Seni italiani al sole – Włoskie piersi w słońcu. Futurystyczny deser z pastą migdałową zwieńczoną truskawką, a następnie posypaną świeżym czarnym pieprzem.
  • Rose del diavolo – Diaboliczne róże. Głęboko smażone czerwone główki róż w pełnym rozkwicie.
  • Uova divorziate – Rozwiedzione jajka. Ugotowane na twardo jajka są przecinane na pół, ich żółtka są usuwane i umieszczane na puree z ziemniaków, a ich białka na jednej z marchewek.
  • Latte sotto luce verde – Mleko w zielonym świetle. Duża miska zimnego mleka, kilka łyżeczek miodu, wiele czarnych winogron i kilka czerwonych rzodkiewek oświetlonych zielonym światłem.
  • Traidue – Dwie kromki prostokątnego chleba, jedna kromka jest posmarowana pastą z anchois, a druga kromka pokrojonymi skórkami z jabłka. Pomiędzy dwiema kromkami chleba jest włożona salami. Nazwa pochodzi z języka włoskiego i oznacza „pomiędzy dwoma”.
Kolejność ma zasadnicze znaczenie w tradycyjnych włoskich potrawach, dlatego kuchnia futurystyczna również odwróciła kolejność dań:
 
Rozpoczyna się posiłek. Pierwsze danie to „sałatka polirytmiczna”, która składa się z pudełka zawierającego miskę liści sałaty, daktyli i winogron. Skrzynia posiada korbę po lewej stronie. Nie używając sztućców, goście jedzą prawą ręką, lewą kręcąc korbą. W ten sposób powstaje muzyka, do której kelnerzy tańczą aż do zakończenia posiłku.
 
Drugie danie to „magiczne jedzenie”, które podawane jest w małych miseczkach pokrytych dotykowymi materiałami. Miskę trzyma się w lewej ręce, prawą wybieramy kulki wykonane z karmelu i wypełnione różnymi składnikami, takimi jak suszone owoce, surowe mięso, czosnek, puree bananowe, czekolada czy pieprz. Goście nie są w stanie odgadnąć, z jakim smakiem zetkną się w następnej kolejności.
 
Trzecie danie to „dotykowy ogród warzywny”, czyli talerz gotowanych i surowych zielonych warzyw bez sosu. Gość zjada warzywa bez użycia rąk, zamiast tego chowając twarz w talerzu z warzywami, czując dotyk zieleniny na twarzy i ustach. Za każdym razem, gdy gość podnosi głowę, żeby przeżuć, kelnerzy spryskują mu twarz perfumami.
 
Czytając dzisiaj futurystyczny manifest gastronomiczny widzimy, że niektóre sugestie Marinettiego znalazły zastosowanie w obecnej gastronomii. Przepisy, które wówczas wydawały się rewolucyjne, były w niektórych przypadkach antycypacją włoskiej kuchni Nouvelle z lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Manifest w rzeczywistości przywiązuje szczególną wagę do prezentacji potraw z miłością do szczegółów, kompozycją, kolorem i kształtem naczyń.

Dzień Wędlin Rodem z PRL-u (Polska)

 

Dzień Wędlin Rodem z PRL-u 

wędliny

W czasach PRL-u na stołach gościła kaszanka, pasztetowa, leberka, salceson, mortadela, krwiste, kiełbasa szynkowa, kiełbasa sucha …

wędliny

>

poniedziałek, 1 grudnia 2025

Giornata Nazionale dello Zelten (Italia)

 

Dzień Ciasta Zelten (Włochy)

Zelten to ciasto z suszonych i kandyzowanych owoców, orzeszków piniowych, orzechów włoskich i migdałów. Deser typowy dla historycznego regionu Tyrolu (Trentino-Górna Adyga i Tyrol).
 
Najprawdopodobniej nazwa wywodzi się od niemieckiego terminu selten (rzadko), mającego na celu wskazanie szczególnej okazji jej przygotowania, która przypada najczęściej w okresie Bożego Narodzenia. Tak naprawdę początkowo zelten narodził się jako deser zimowy, w okresie, w którym częściej można było znaleźć suszone owoce, a następnie stał się prawdziwym symbolem typowych wypieków Trydentu. Przepis znany był także w 1700 roku, kiedy to wspominano go już w traktatach kulinarnych.
 
Chociaż różnorodność składników różni się w zależności od regionu, nadal można rozpoznać podstawowe ciasto wspólne dla każdej jakości zelten, składające się z mąki, jajek, masła, cukru i drożdży. Najczęściej używa się suszone i kandyzowane owoce, orzechy, migdały i rodzynki.

Dzień Rozgrzewających Dań (Polska)

 Dzień Rozgrzewających Dań 

Gdy za oknem wieje zimny wiatr, pada deszcz i sypie pierwszy śnieg, temperatura w nocy spada poniżej zera, mimo że jeszcze mamy jesień, to czujemy jak powolutku nadchodzi zima! I to jest idealny czas na rozgrzewające i aromatyczne potrawy. Najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe: gulasz, bigos, fasolka po bretońsku, gorące zupy oraz zapiekanki.

bigos 

>