Dzień Słodkiego Pieczywa (Włochy)

Dzień Zupy Brokułowej z Płaszczką (Włochy)
Dzień Pho (Wietnam)
Dzień Kakaa

>
Dzień Ciasta Migdałowego (Włochy)
Dzień Kółek Makaronowych
Dzień Precla

Dzień Nugatu (Włochy)

Dzień Piwa Typu Lager

Dzień Soczewicy

Dzień Świątecznych Ciasteczek (Włochy)

Dzień Ciasta

Dzień Tiramisu (Włochy)
Tiramisu (wł.tiramisù [tirami’su] – od tira mi sù ‚popraw mi humor’, dosł. ‚podnieś mnie’). Jest to deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. W Polsce popularna jest odmiana z biszkoptami nasączonymi dodatkowo likierem amaretto, do której obok żółtek używa się także białek jaj.

Dzień Gruszki (Polska)

Dzień Risotto po Mediolańsku (Włochy)

Dzień Waty Cukrowej

Dzień Włoskiej Kawy z Czekoladą i Śmietanką (Włochy)
Dzień Kuchenki Mikrofalowej
____________________
zdjęcie Wikipedia
Dzień Smaków i Smaczków Finlandii (KK)


>
Dzień Karda (Włochy)
Dzień Genueńskiej Sałatki z Owoców Morza i Warzyw (Włochy)
Dzień Ciasteczek
>
Dzień Ciasteczek


.
>
Dzień „Pieprzowego Chleba”
Pampapato Ferrara narodził się prawdopodobnie w klasztorach na terenie Ferrary, około XVII wieku, kiedy Państwo Kościelne rozszerzyło swoje panowanie na terytorium, przerabiając deser na bazie suszonych owoców i przypraw, który przygotowywano w XV wieku na dworze książęcym Estensi za czasów Borso d’Este. Ferrara pampapato opiera się zazwyczaj na gorzkiej czekoladzie, zarówno w cieście, jak i na zewnątrz. Orzechy laskowe, migdały, orzeszki piniowe, kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy włoskie, cynamon, nuta pieprzu, aromatu ciemnej czekolady, to smaki tego deseru, które muszą być spożywane świeże i miękkie. Panpapato di Ferrara lub Pampepato di Ferrara uzyskał uznanie I.G.P. w 2015 r.
>
Dzień Ciasta z Jabłkami

>
____________________
zdjęcie Wikipedia
Dzień Bajaderki
>
Dzień Futurystycznej Kuchni (Włochy)
Dzień Wędlin Rodem z PRL-u


>
Dzień Ciasta Zelten (Włochy)
Dzień Grzanego Wina (Finlandia, Szwecja)
Dzień Rozgrzewających Dań
Gdy za oknem wieje zimny wiatr, pada deszcz i sypie pierwszy śnieg, temperatura w nocy spada poniżej zera, mimo że jeszcze mamy jesień, to czujemy jak powolutku nadchodzi zima! I to jest idealny czas na rozgrzewające i aromatyczne potrawy. Najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe: gulasz, bigos, fasolka po bretońsku, gorące zupy oraz zapiekanki.
>