środa, 24 września 2025

Giornata Nazionale delle Graffe Napoletane (Italia)

 Dzień Neapolitańskiego Pączka z Ziemniaków (Włochy)

Graffe neapolitańskie przypominają smażone pączki obsypane cukrem. Wykonane są na bazie mąki i ziemniaków. Pączki te są typowe dla kuchni Kampanii, przygotowywane są zwykle w okresie karnawału, ale są dostępne przez cały rok.
 

海藻サラダの日 (日本 )

 Dzień Sałatki z Wodorostów (Japonia) 

Data  24 września 1930 roku to urodziny Przewodniczącego Firmy Kaneryo Seaweed Ryoichi Takagi, który zrobił pierwszą „sałatkę z wodorostów” w Japonii. Dzień wykorzystania wodorostów w sałatce jest okazją do zaprezentowania niskokalorycznej sałatki „Nori”, która wykorzystuje różne wodorosty i jest bogata w błonnik pokarmowy i minerały. Ta rocznica została poświadczona i zarejestrowana przez Japan Anniversary Association w 2018 roku. 
 
 
 

National Cherries Jubilee Day (USA)

 Dzień Jubileuszowego Deseru z Wiśniami 


 

Dzień Grzyba (Polska)

4 września obchodzimy Dzień Grzyba. Kiedy zbliża się jesień bardzo często myślimy o wybraniu się do lasu na grzyby. W poemacie Adama Mickiewicza „Pan Tadeusz” grzybobranie to jedno ze szlacheckich obyczajów na dworze Sopliców. W utworze Starszych Panów, autorzy utworu „Na ryby”: Jeremi Przybora i Jerzy Wasowski, proponują również wypad na grzyby. Jednym słowem grzybobranie to nasze polskie niekwestionowane hobby.
 
„A można i na grzybyMożna i na grzybyNa grzyby – aromatów pełen lasNa grzyby – przed wyjazdem słuchaj sprawdźmy gazWeźmy czegoś parę kropelA na drzwiach wywieśmy o temŻe ruszyliśmy w sobotęBo powzięlismy ochotęNa grzyby – tu borowik a tam dzik…”
 

 

wtorek, 23 września 2025

National Snack Stick Day (USA)

 Dzień Paluszków Przekąskowych

23 września to  Narodowy Dzień Snack Stick. Paluszki przekąskowe, przyrządzane głównie z wołowiny lub wieprzowiny, nawiązują do czasów, gdy rodziny konserwowały mięso, robiąc kiełbasę poprzez wędzenie i dojrzewanie.
 
Narodowy Dzień Przekąsek w Pałeczkach, został stworzony przez Klement Sausage Company, aby uczcić przekąski na wynos, które ułatwiają życie, szczególnie osób, które są zapracowane. Te porcje wędzonych kiełbasek, można zabrać do pracy, do szkoły, na siłownię, na spacer, na wycieczkę rowerową. Łagodzą głód w dowolnym momencie.
 

 

Giornata Nazionale dei Frutti Antichi (Italia)

 Dzień Dawnych/Antycznych Owoców (Włochy)

Starożytne, dawne owoce mówią o owocach niemal zapomnianych. Wiele małych owoców o nieznanych, kształtach i smakach, to dziedzictwo, które należy odkryć na nowo. Starożytne owoce są cenne, ponieważ opowiadają o naszej przeszłości, mówią o nas i tożsamości naszej ziemi. Starożytne owoce są dziedzictwem, na szczęście nie wymarłym całkowicie; są to owoce, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu były jeszcze powszechne, a które w ciągu ostatnich czterdziestu lat zostały zapomniane. Przez długi czas, w niezbyt odległej od nas przeszłości, te bezcenne skarby stanowiły wyjątkowe źródło bardzo taniej żywności rosnącej na wsi i w lasach w większości w sposób naturalny.
 

 

Giornata Nazionale della Pasta alla Norma (Italia)

 Dzień Sycylijskiego Dania – Makaron z Bakłażanem (Włochy)

Dzień Makaronu z Bakłażanem przypada również 27 lipca
 
Pasta alla Norma, wcześniej nazywana pasta con le melanzane (dosł. „makaron z bakłażanem”) to danie z makaronem zrobione z bakłażana. Jest typowe dla kuchni sycylijskiej, w szczególności z Katanii. Jest zrobione z penne lub innego makaronu z sosem pomidorowym, pokrytego plastrami smażonego bakłażana i podawanego z tartym serem ricotta, sałatą i często z bazylią. 
 

 

Dzień Gołąbków (Polska)

 Dzień Gołąbków

Gołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. 


 

poniedziałek, 22 września 2025

Giornata Nazionale degli Arrosti Arrotolati (Italia)

 Dzień Pieczonej Rolady (Włochy)

Rolady wykonane z cielęciny, wołowiny lub innego rodzaju mięsa, z różnymi nadzieniami i metodami gotowania, są zawsze spektakularnymi drugimi daniami. W dniu dzisiejszym świętujemy pieczoną roladę, która jest efektownym daniem, piękna i pyszna w smaku. 
 

 

National White Chocolate Day (USA)

 Dzień Białej Czekolady

Narodowy Dzień Białej Czekolady został stworzony, abyśmy mogli świętować ten słodki przysmak. Biała czekolada jest wytwarzana z stałych składników mleka, cukru i masła kakaowego. Jasny kolor kości słoniowej sprawia, że ​​ta forma czekolady jest natychmiast rozpoznawalna. 
 

National Ice Cream Cone Day (USA)

 

Dzień Stożkowych Lodów (lody w stożkowym waflu)


 

Dzień Pieczonego Ziemniaka (Polska)

Pieczone ziemniaki to proste danie ziemniaczane, popularne w całej Europie Środkowej. Przygotowuje się je przez gotowanie i pieczenie ziemniaków. Potrawa została spisana w najstarszej polskiej książce kucharskiej – Compendium ferculorum (1682) autorstwa Stanisława Czernieckiego.
 

 

niedziela, 21 września 2025

National Pecan Cookie Day (USA)

 Dzień Ciastka z Orzechami Pecan

Co roku 21 września w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Ciasteczek Pekanowych. Nazwa pochodzi od algonkińskiego słowa „paccan”. Ludy algonkiańskie to grupa ludów Indian Ameryki Północnej, żyjących w przeszłości na dużych obszarach kontynentu.

Pekan, przeorzech pekan, hikora pekan, orzesznik jadalny, orzesznik pekanowaty (Carya pecan, Carya illionoinensis) – gatunek drzewa należący do rodziny orzechowatych. Potężne, długowieczne drzewa spokrewnione są z orzechem włoskim. Pekan pochodzi z Ameryki Północnej. Dawniej pekany stanowiły ważne pożywienie Indian, dostarczając potrzebne składniki odżywcze. Roślina obecnie uprawiana jest w Ameryce Północnej, a także w Australii i Afryce Południowej. Orzech pekan jest to drugi najpopularniejszy orzech uprawiany w Stanach Zjednoczonych po orzeszkach ziemnych. Orzechy pekan po raz pierwszy zostały wymienione w druku w 1773 roku, w tym samym czasie Thomas Jefferson wprowadził drzewo na wschodnie wybrzeża Wirginii i podarował je George’owi Washingtonowi. 
 

 

Dzień Kukurydzy (Polska)

Kukurydza zwyczajna (Zea mays) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Z badań archeologicznych wynika, że zaczęto ją uprawiać przed pięcioma tysiącami lat. Po odkryciu Ameryki kukurydzę rozpowszechniono na inne kontynenty. Na ziemiach polskich pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Kukurydza jest rośliną jednopienną i wiatropylną. Obok pszenicy i ryżu jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Na kuli ziemskiej występuje ponad 200 różnych typów kukurydzy. W uprawie spotykamy dwie odmiany: jadalną i pastewną.
 

 

sobota, 20 września 2025

Giornata Nazionale della Merenda (Italia)

 Dzień Przekąski (Włochy)

Merenda – Przekąska, to dobry nawyk praktykowany przez Włochów.  Najbardziej klasyczną przekąskę, zjemy w godzinach porannych – czy w środku popołudnia, ten „mini posiłek” pozwala nam dotrzeć na lunch lub kolację bez odczuwania napadów głodu. Pod warunkiem, że zostanie to zrobione mądrze, biorąc pod uwagę wykonywaną pracę, aktywność sportową, wiek i płeć. 
 

 

Día de la Pizza de Pepperoni (España)

 Dzień Pizzy Pepperoni (Hiszpania)

Pizza to danie z płaskiego, zwykle okrągłego ciasta, przyrządzanego z mąki pszennej, drożdży, wody i soli (czasami oliwy z oliwek), tradycyjnie polewane sosem pomidorowym i mozzarellą i pieczone w wysokiej temperaturze w piecu opalanym drewnem. Chociaż uważa się, że jego pochodzenie ma miejsce w kuchni włoskiej​, szczególnie w kuchni neapolitańskiej, jego spożycie obejmuje prawie wszystkie kraje na świecie, gdzie istnieją lokalne odmiany, które zawierają różne składniki do pokrycia ciasta. 
 

 

Dzień Zapomnianych, Dawnych Słodyczy (Polska)

 Dawne słodycze

Desery dawne, często zapomniane, przywołują wiele wspomnień z naszego dzieciństwa. Rodzice i nasi dziadkowie wspominają z rozrzewnieniem słodycze i desery przygotowywane w ich domach. Dzisiejszy dzień to świetna okazja do takich wspomnień. 
 


Światowy Dzień Paelli – World Paella Day

 Światowy Dzień Paelli

Każdego 20 września obchodzimy Światowy Dzień Paelli, dzień, w którym Walencja chwali się tym pysznym daniem i dzieli się nią z resztą świata. Świętując najsłynniejsze hiszpańskie danie, każdego roku odbywają się w ponad 30 krajach zawody. Hiszpańskie miasto Walencja organizuje Tydzień Restauracji WPD, z unikalnymi zestawami dań z paellą w wielu restauracjach, oraz World Paella Day Cup, aby wybrać najlepszą paellę na świecie. W poprzednich edycjach brały udział m.in. Ekwador, Finlandia, Francja, Włochy, Argentyna, Meksyk, Szwajcaria, Kanada, Japonia, Zjednoczone Emiraty Arabskie. 
 

 

piątek, 19 września 2025

czwartek, 18 września 2025

Surkålens dag (Sverige)

 Dzień Kapusty Kiszonej (Szwecja)

Dzień Kiszonej Kapusty przypada na 18 września. W tym dniu polecamy kiełbasę z kiszoną kapustą, gulasz z kiszonej kapusty z kiełbasą i wieprzowiną, czy też narodowe danie kuchni polskiej, bigos.  
 

 

National Cheeseburger Day (USA)

 Dzień Cheeseburgera

Burger, bułka, ser, sałata, sos = cheeseburger 


 >


 >

Dzień Berberysu (Polska)

 Berbarys


 >

środa, 17 września 2025

Giornata Nazionale della Mela (Italia)

 Dzień Jabłka (Włochy) 

>
 

 

Giornata Nazionale del Cuscus (Italia)

 Dzień Kuskusu (Włochy)

Kuskus (słowo pochodzi od arabskiego: kaskasa, a to oznacza: tłuc, rozbijać) jest to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy kaszy i makaronu. Kuskus ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu jednego mm, otrzymywanych z pszenicy twardej. 
 

 

National Apple Dumpling Day (USA)

 Dzień Jabłka w Cieście

Apple Dumpling to jabłka pieczone lub gotowane owinięte ciastem. Aby przygotować jabłka w cieście należy jabłka obrać, wydrążyć, a czasem kroi na ćwiartki i umieścić na porcji ciasta. Otwór po wydrążeniu można wypełnić cynamonem, masłem i cukrem, a czasem suszonymi owocami, takimi jak rodzynki, żurawinę lub suszone winogrono. Jabłka podaje się polane sosem, który następnie piecze się do miękkości. Jabłka w cieście można podawać na ciepło, na zimno lub w temperaturze pokojowej na śniadanie, deser lub jako danie główne. 
 

 

Dzień Jarmużu (Polska)

Jarmuż (Brassica oleracea L.) – roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jarmuż preferuje chłodniejszy klimat. Bardzo dobrze znosi temperatury minusowe, rośnie również pod śniegiem. Należy do jesienno-zimowych odmian kapustnych. Roślina nie występuje w środowisku naturalnym, występuje tylko w uprawie. Najważniejsze uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz w Ameryce Północnej i Azji. Należy do jednej z najstarszych form roślin kapustnych. Jarmuż był już znany w starożytności, jako roślina ozdobna i jadalna. W średniowieczu był jednym z najbardziej popularnych warzyw w Europie.
 

 

wtorek, 16 września 2025

Giornata Nazionale del Maritozzo (Italia)

 Dzień Ciastka Wypełnionego Bitą Śmietaną (Włochy)


 >

National Guacamole Day (USA)

 Dzień Guacamole


 >

Dzień Ciasta z Jabłkami (Polska)

 Dzień Ciasta z Jabłkami


 >

poniedziałek, 15 września 2025

Giornata Nazionale del Cuscus in Dolci (Italia)

  Dzień Deseru z Kuskusem (Włochy)


 >

National Linguine Day (USA)

 Dzień Makaronu Linguine 

Woski makaron pochodzący z Ligurii, podobny do spaghetti, różni się tym, że jest bardziej spłaszczony. 
 

 

Dzień Czarnego Bzu (Polska)

Czarny bez, dziki czarny bez (Sambucus nigra) – gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych. Inne popularne nazwy: bez lekarski, bez aptekarski, bzowina, buzina, hyczka, hyćka, holunder. Występuje prawie w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej, Australii i Afryce Północnej. Rośnie praktycznie wszędzie i dość szybko się rozprzestrzenia. Trudno ustalić od kiedy jest powszechnie znany i doceniony, ale wiadomo, że w tradycji słowiańskiej odgrywał bardzo istotną rolę. Jak większość roślin, które łagodziły bóle lub wpływały na poprawę zdrowia, tak i dziki czarny bez, otaczany był kultem i uważano go za roślinę magiczną. Dzisiejsze odkrycia pozwalają ocenić, że roślina występowała już w epoce neolitu i brązu.
 

 

niedziela, 14 września 2025

Giornata Nazionale dei Biscotti di Prato (Italia)

 Dzień Biscotti di Prato (Włochy) 

Ciasteczka Biscotti di Prado niewiele różnią się od cantucci. Ta niewielka różnica polega na tym, że nie zawierają dodanych aromatów, drożdży i tłuszczu. Pozostałe składniki, jak przygotowanie, upieczenie i pokrojenie ciasteczek niczym się nie różni. 
 
Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. W najprostszej wersji przyrządzane z jajek, mąki, cukru i grubo siekanych, nieprażonych migdałów w skórce. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są suche, kruche, dosyć twarde i mogą być przechowywane przez dłuższy czas. 
 

 

National Eat a Hoagie Day (USA)

 Dzień Dużej Kanapki 

Kanapka, której nazwa pochodzi z Filadelfii. Włoscy emigranci, którzy podczas I wojny światowej pracowali w stoczni, na lunch przynosili gigantyczne kanapki składające się z mięs, warzyw, sałat i sosu. 
 

 

National Cream Filled Donut Day (USA)

Dzień Nadziewanych Amerykańskich Paczków

Donut, to nic innego jak Berliner, Bismark, Krapfen, Sufganiyot czy Pączek, wszystkie są po prostu głęboko smażonymi pączkami z nadzieniem w środku. Amerykańskie pączki niewiele się różnią od tych znanych nam w Europie. Dużą popularnością w Ameryce cieszą się pączki bostońskie. To wydrążone pączki drożdżowe wypełnione kremem i polane lukrem czekoladowym. Pączki bostońskie niezmiennie zajmują pierwsze miejsce wśród nadziewanych pączków. W Stanach niektóre piekarnie wypełniają pączki kremem cukierniczym lub dżemami owocowymi, gotowe posypują cukrem pudrem, polewają czekoladą lub ozdabiają lukrem.



Dzień Derenia (Polska)

Dereń jadalny, dereń właściwy (Cornus mas L.) – gatunek rośliny z rodziny dereniowatych. Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji, jest uprawiany na świecie, w tym w Polsce. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego. W Europie, w naturalnym środowisku, rośnie w zaroślach i na zalesionych stokach. Lubi lasy dębowe i grabowe, doliny rzek, wapienne gleby.
 

 

sobota, 13 września 2025

Giornata Nazionale di Ciceri e Tria (Italia)

 Dzień Ciceri - Dania Makaronowego z Ciecierzycą (Włochy)

Ciceri e tria to danie z makaronu w kuchni włoskiej wywodzące się z Apulii. Jest częścią kuchni regionu Salento we Włoszech. Jest przygotowywany z makaronu i ciecierzycy jako podstawowych składników i obejmuje smażony makaron. Danie może być podawane jako pierwsze danie. 
 
>

 

National Snack a Pickle Time Day (USA)

 Czas na Pikle


 

National Peanut Day (USA)

Dzień Orzecha Ziemnega

 

Dzień Czekoladowych Łakoci (Polska)

 Dzień Czekoladowych Łakoci 

czekoladowe trufle

Międzynarodowy Dzień Czekolady

 International Chocolate Day

13 września zbiega się z datą urodzenia Miltona S. Hersheya (13 września 1857). W Stanach Zjednoczonych National Confectioners Association (NCA), amerykańska organizacja handlowa założona w 1884 r., ustanowiła Międzynarodowy Dzień Czekolady. Nie jest jasne, kiedy zaczęło się nieoficjalne święto, ale jest ustawione na 13 września, zbiegając się z dniem narodzin Miltona S. Hersheya.
 

 

piątek, 12 września 2025

Dzień Kabaczka (Polska)

Kabaczek, cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.
 

 

czwartek, 11 września 2025

Kebabens dag (Sverige)

 Dzień Kebaba (Szwecja) 

Słowo kebab oznacza zazwyczaj obracające się pieczone mięso. Jest to danie kuchni tureckiej w postaci odpowiednio doprawionego mięsa baraniego (jagnięciny), skrawanego z pionowego rożna, podawane z surówką warzywną i owczym serem. Ze względu na preferencje smakowe Polaków, mięso w polskim kebabie to zwykle wołowina lub kurczak. Mięso podawane jest w macy, picie, tortilli lub bułce z różnymi sosami, łagodnymi lub ostrymi.
 

Giornata Nazionale del Pesto Genovese (Italia)

 Dzień Pesto Genovese (Włochy) 


 >

 

National Hot Cross Bun Day (USA)

 Dzień Słodkiej Drożdżówki 

Hot cross bun (gorąca bułka z krzyżem) to słodka bułka z przyprawami, zwykle z rodzynkami lub porzeczkami, oznaczona krzyżem na górze. Bułka tradycyjnie pieczona i spożywana jest w Wielki Piątek w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Australii, Nowej Zelandii, Afryce Południowej, Kanadzie, Indiach, Pakistanie i Stanach Zjednoczonych. W niektórych miejscach, w tym w Wielkiej Brytanii, są one dostępne przez cały rok.

Hot_cross_bun

Dzień Brukselki (Polska)

Kapusta warzywna brukselska, zwana potocznie brukselką (Bassica oleracea) to odmiana botanicznej nazwy kapusty warzywnej. Brukselka to grupa odmian tego samego gatunku, co brokuły, warzywa kapustne, jarmuż i kalarepa. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Wyglądem przypomina miniaturową kapustę. Jest to roślina dwuletnia.
 

środa, 10 września 2025

Giornata Nazionale dei Pesci d’Acqua Dolce (Italia)

 Dzień Ryb Słodkowodnych (Włochy) 

Ryby słodkowodne to grupa ryb, które spędzają część lub całość swojego życia w wodach słodkich, takich jak rzeki i jeziora. Najczęściej występujące we Włoszech ryby to: pstrąg, sieja, okoń, lin, karp, ukleja, płoć, leszcz, karaś, szczupak.
 
Pstrąg we Włoszech jest to najbardziej znanym gatunkiem ryby słodkowodnej. Włosi są jednym z głównych europejskich producentów. Pstrąg zasiedla słodkie wody o bystrym prądzie, zwłaszcza górne odcinki rzek. Do głównych przepisów na bazie pstrąga zalicza się go gotowanego w folii lub panierowanego w panierce i smażonego na maśle. Pstrąg jest szeroko stosowany w kuchni, w północnych Włoszech. Mięso i kawior pstrąga wykorzystuje się do przyrządzania rozmaitych potraw i kanapek, a także do nadziewania np. ravioli.

pstrąg

 

Giornata Nazionale delle Verdure Ripiene (Italia)

 Dzień Faszerowanych Warzyw (Włochy) 

Dzień Faszerowanych Warzyw obchodzony jest we Włoszech 13 sierpnia i 10 września.


 >