środa, 1 stycznia 2025

Giornata Nazionale della Lenticchia (Italia)

 

Dzień Soczewicy (Włochy)

Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Soczewica jest jedną z roślin o najdłuższej historii uprawy. Najstarsze wykopaliska, w których znaleziono nasiona soczewicy pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e., w północnym Iraku w miejscowości Jarmo ok. 7 tys. lat p.n.e., a na Ziemi Świętej 3000 lat p.n.e. Wzmiankowana jest w Biblii cztery razy. Udomowiona została co najmniej 8 tys. lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie, skąd rozprzestrzeniona została w Eurazji na obszarach o ciepłym klimacie. Jej nasiona były podstawą wyżywienia w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie. Na ziemiach polskich uprawiana była już w neolicie.

soczewica

 

あずきの日(日本)

 

Dzień Fasoli Adzuki (Japonia)

Fasola adzuki, fasola japońska adzuki to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny bobowatych. Dawniej zaliczany był do rodzaju fasola (Phaseolus). Strąki i nasiona są jadalne. Gatunek uprawiany w krajach Dalekiego Wschodu: Japonii, Chinach, Korei. Aklimatyzowana i wprowadzona do uprawy w USA.

Naturalis_Biodiversity_Center_-_RMNH.ART.651_-_Vigna_angularis_-_Yūshi_Ishizaki_-_Cock_Blomhoff_Collection_-_pencil_drawing_-_water_colour

_____________________

zdjęcie Wikipedia

パブリックドメイン。イラスト: 石崎裕史 歴史上のペンネームを使用する場合は注意してください (あずき) – 石崎裕司 – ナチュラリス生物多様性センター Domena publiczna. Ilustracja: Hiroshi Ishizaki – Centrum Bioróżnorodności Naturalis.


肉汁水餃子の日(日本)

 

Dzień Pierogów Gotowanych w Wywarze Mięsnym (Japonia)

Jiaozi w Japonii znane jako gyōza (ぎょうざ) to tradycyjne chińskie pierożki, popularne również w kuchni innych krajów Azji Wschodniej. Nieco podobne do polskich pierogów, zazwyczaj nadziewane mięsem z dodatkiem kapusty pekińskiej lub np. imbiru czy szczypiorku, ale w poszczególnych regionach Chin różnią się składem ciasta, nadzieniem i kształtem. 
 
 
 

National Bloody Mary Day (USA)

 Dzień Krwawej Mary

bloody mary 
Bloody Mary oznacza dosłownie krwawa Mary, nazwa pochodzi od angielskiej królowej Marii I. Jeden z najbardziej znanych koktajli alkoholowych na świecie, to połączenie wódki z sokiem pomidorowym, cytryny, tabasco, sosu worcestershire oraz przypraw: soli kamiennej, soli selerowej i pieprzu.
 
W Stanach Zjednoczonych dzisiejszy dzień jest uczczeniem tego koktajlu. I nie bez kozery to święto przypada 1 stycznia, bowiem Bloody Mary jest idealnym napojem alkoholowym, żeby wyleczyć kaca. Po szaleństwach sylwestrowej nocy dobrze następnego dnia rano wypić to „lekarstwo”, które w zależności od naszego samopoczucia może być łagodne lub mocno pikantne. Najlepiej Bloody Mary podawać schłodzone z łodygą selera.
 
Na Polinezji Krwawa Mary traktowana jest jak napój narodowy.
 

Dzień „Dookoła Świata” (Polska)

 

Dzień „Dookoła Świata”, czyli podróż kulinarna po całym świecie

Pierwszy numer pisma „Dookoła Świata”, który ukazał się 1 stycznia 1954 r., stał się pomysłem na utworzenie w dniu dzisiejszym tego święta. Podróże kulinarne zawsze są dobrą inspiracją do przenoszenia zwyczajów kulturowych i kulinarnych na nasze domowe podwórko.
 
Tygodnik ‚Dookoła Świata” zawierał dużo informacji zza „żelaznej kurtyny”. Obecnie zawartość czasopisma bardzo się zmieniła, bo zmieniło się też nasze spojrzenie na świat. To co kiedyś było dla nas nieosiągalne, dzisiaj mamy na wyciągnięcie ręki. To reportaże i artykuły z całego świata, informacje naukowe, ciekawostki, informatory, przewodniki.
 
„Dookoła Świata” był pierwszym polskim ilustrowanym magazynem dla młodzieży, wydawany przez R.S.W. „Prasa-Książka-Ruch” w latach 1954–1976 w Warszawie. Wznowiony w roku 2011 przez Wydawnictwo Prywatne w Bydgoszczy. Obecnie ukazuje się, jako dwumiesięcznik. W czasopiśmie publikowana jest seria reportaży o regionach Polski „Cudze chwalicie swego nie znacie”. 

1280px-Maailmajaod_pd

____________________

zdjęcie Wikipedia

Domena publiczna. Mapa świata przedstawiająca kontynenty (6); Części świata oznaczone różnymi barwami: Afryka – żółtą; Ameryka – zieloną; Antarktyda – niebieską; Australia i Oceania – fioletową; Azja – pomarańczową; Europa – czerwoną. Mapa zaadaptowana z pliku PDF Mapa świata w CIA World Fact Book – Ten obrazek należy do domeny publicznej, ponieważ zawiera materiały pochodzące z World Factbook należące do amerykańskiej Centralnej Agencji Wywiadowczej (CIA).

Dzień Kiszonego Ogórka (Polska)

1 stycznia jest Dniem Kiszonego Ogórka

Ogórki kiszone znane powszechnie w Europie Środkowej i Wschodniej są najczęściej podawaną zakąską do wódki. Zakąska w postaci śledzia w oleju z cebulką, czy popularny w karnawale tatar, również nie może obyć się bez dobrze zakiszonego ogórka. Ogórków kiszonych używa się jako zakąski do wielu potraw, do kanapek, sałatek. Można śmiało rzec, że kiszony ogórek stawia nas na nogi.

ogórki

 

Kalendarz Kulinarny - STYCZEŃ