niedziela, 31 sierpnia 2025

National Eat Outside Day (USA)

 Dzień Jedzenia Na Zewnątrz

Sierpień na półkuli północnej jest miesiącem letnim. 31 sierpnia to piękne lato, ale też koniec wakacji. Czas powrotu do pracy i szkoły. Dzisiejszy dzień jest zatem idealną okazją do wyjścia z domu i okazją do odpoczynku, również w kuchni. Jedzenie na mieście, w plenerze, grillowanie na działce to coś co powinniśmy zrobić w dniu dzisiejszym. Miłego dnia! 


 

Giornata Nazionale dei Pomodori Secchi (Italia)

 Dzień Suszonych Pomidorów (Włochy)


 >

 

Giornata Nazionale del Finocchietto (Italia)

 Dzień Kopru Włoskiego (Włochy)

Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki (Foeniculum vulgare) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych, baldaszkowatych, pochodząca z rejonów śródziemnomorskich, uprawiana w różnych miejscach na świecie. Jadalną częścią są bulwy o lekko anyżkowym zapachu i smaku. Bulwa kopru włoskiego jest mięsista, jasna i twarda. Zawiera sporo witaminy C oraz soli mineralnych. 


 

National Trail Mix Day (USA)

 Dzień Mieszanki Trail Mix 

Tłumacząc dokładnie to mieszanka w drodze, na szlaku… to rodzaj przekąsek, najczęściej połączenie granoli, suszonych owoców, orzechów, a czasem słodyczy, które można zabrać ze sobą na wędrówkę. Mieszanka Trail została opracowana jako idealna przekąska na piesze wędrówki, ponieważ jest lekka, łatwa do przechowywania i pożywna. Zapewnia szybki zastrzyk energii z węglowodanów zawartych w suszonych owocach oraz energię z tłuszczów zawartych w orzechach.  Odpowiednikiem polskim jest mieszanka studencka, popularna przekąska składająca się z różnego rodzaju orzechów: arachidowych, włoskich, laskowych, orzechów nerkowca, migdałów i rodzynek. Mieszanka jest bogata w składniki odżywcze i jest wysokokaloryczna. 


Dzień Bloga Kulinarnego (Polska)

31 sierpnia to International Blog Day – Międzynarodowy Dzień Bloga (Dzień 310g). Dzień Bloga to nieoficjalne święto obchodzone przez blogerów na całym świecie 31 sierpnia. Po raz pierwszy obchodzono je w 2005 roku.

Data 31 sierpnia została wybrana, ponieważ 3108 (31. dzień 8. miesiąca) można odczytać jako „blog”. Koncepcja święta jest dość prosta. W tym dniu blogerzy są zachęcani do polecania pięciu blogów, które uważają za interesujące. Rekomendacja powinna zawierać krótki opis i link do polecanego bloga.

blog 

Smaki i Smaczki oraz Kalendarz Kulinarny z radością obchodzą  to święto. Podróże kulinarne, poznawanie kultury i kuchni wybranego rejonu, przepisy, wspomnienia kulinarne to wszystko co najbardziej smakoszy ciekawi. A zatem świętujmy i polecajmy innym ulubione blogi!

Blogowanie kulinarne to dziedzina dziennikarstwa kulinarnego, która łączy zainteresowanie smakoszy jedzeniem, pisanie blogów i fotografię kulinarną. Blogi kulinarne są zazwyczaj tworzone przez entuzjastów jedzenia, często nazywanych „smakoszami”, i mogą być wykorzystywane komercyjnie przez blogerów w celu osiągnięcia zysku. Pierwszy blog kulinarny powstał w lipcu 1997 roku i był stałym elementem witryny Chowhound. Zatytułowany „Co Jim jadł na obiad” założyciel Chowhound, Jim Leff, skatalogował swoje codzienne jedzenie. 

sobota, 30 sierpnia 2025

Giornata Nazionale dell’Anice (Italia)

Dzień Anyżu (Włochy) 

Dzisiejszy dzień to dzień anyżu.

anyż 

 

Dzień Borówki Brusznicy i Żurawiny (Polska)

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea)) – roślina z rodziny wrzosowatych występująca na półkuli północnej. W Polsce występują trzy jadalne gatunki borówki: borówka czernica, zwana czarną jagodą, łochynia i borówka brusznica. Brusznica jest krzewinką osiągającą do 25 cm wysokości. Owoce brusznicy to małe czerwone kuleczki o smaku gorzko-kwaskowatym, które zawierają glikozydy, kwasy organiczne, witaminy: B1, B2, PP, C. Działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo.


piątek, 29 sierpnia 2025

Giornata Nazionale dei Semi Oleosi (Italia)

  Dzień Nasion Oleistych (Włochy)

orzeszki piniowe

Dzień Bitej Śmietany (Polska)

Bita śmietana to wysokotłuszczowa śmietanka mleczna, którą ubija się trzepaczką lub mikserem, aż stanie się lekka i puszysta oraz zachowa swój kształt. Bita śmietana często jest słodzona, zazwyczaj osłodzona białym cukrem, a czasami aromatyzowana wanilią. 


 >

czwartek, 28 sierpnia 2025

National Cherry Turnover Day (USA)

Dzień Ciasta Francuskiego z Nadzieniem Wiśniowym 


 >

Giornata Nazionale dei Funghi sott’Olio (Italia)

 Dzień Pieczarek w Oleju (Włochy) 


>

Dzień Drobiu (Polska)

Drób to udomowione przez ludzi ptaki hodowane w celu pozyskiwania produktów zwierzęcych, takich jak mięso, jaja lub pióra. Praktyka hodowli drobiu jest znana od dawien dawna. Ptaki te są najczęściej członkami nadrzędu Galloanserae (ptactwo), który obejmuje kury, przepiórki i indyki. Termin ten obejmuje również ptactwo wodne z rodziny Anatidae (kaczki i gęsi), ale nie obejmuje dzikich ptaków polowanych na pożywienie, znanych jako zwierzyna łowna.


 >

środa, 27 sierpnia 2025

Giornata Nazionale della Prugna (Italia)

 Dzień Śliwek (Włochy) 


National Burger Day (USA)

 Dzień Burgera


 >

National Banana Lover’s Day (USA)

 Dzień Miłośników Bananów

 

Dzień Porzeczki (Polska)

Porzeczka (Ribes) – roślina należąca do rodzaju agrestowatych. Krzew osiągający wysokość do 2 metrów liczy około 150 gatunków. Występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym w Europie, Azji, Ameryce Południowej i Północnej. W Polsce występuje w stanie dzikim (około 6 gatunków) i uprawnym. Najczęściej uprawiana jest porzeczka czerwona i czarna, biała uprawiana jest raczej amatorsko. Roślina odporna na mróz posiada dość trwałe owoce, które po osiągnięciu dojrzałości mogą jeszcze parę tygodni pozostać na krzaku.

wtorek, 26 sierpnia 2025

National Cherry Popsicle Day (USA)

Dzień Wiśniowych Lodów na Patyku

Popsicle to marka Ice Pop marki Good Humor-Breyers, składająca się ze smakowego, kolorowego lodu na patyku. 

The_Original_Brand.svg

.logo firmy Wikipedia

Dzień Ciasta z Kruszonką (Polska)

Kruszonka to mieszanka masła, drobnej mąki i/lub bułki tartej oraz cukru, którą posypuje się niektóre ciasta przed włożeniem ich do piekarnika. Kruszonkę można wzbogacić przyprawami, a także drobnymi kawałkami suszonych owoców. To rodzaj dekoracji wypieków w postaci grudek pokruszonego ciasta. Kruszonka wykorzystywana jest do dekoracji i urozmaicenia smaku ciast i pieczywa.

Giornata Nazionale della Liquirizia (Italia)

 Dzień Lukrecji (Włochy)

poniedziałek, 25 sierpnia 2025

インスタントラーメンの日(日本)

 Dzień Natychmiastowego Ramenu (Japonia)

インスタントラーメンの日(日本) dosłowne tłumaczenie – Dzień Natychmiastowego Ramenu (Japonia)
即席ラーメン記念日 – Rocznica Natychmiastowego Ramenu

Día del Ramen (España)

 Dzień Ramenu (Hiszpania)

>
 

Dzień Zupy Błyskawicznej (Polska)

25 sierpnia obchodzimy Święto Polskiej Żywności i Dzień Zupy Błyskawicznej. Dwa jakże różne wydarzenia. Polska żywność wiadomo najlepsza. Sierpień jest najlepszą porą na odwiedzenie straganów, które są pełne dojrzałych, soczystych owoców i świeżych, pachnących warzyw. To też czas na robienie zimowych przetworów, które zimą będą przypominały nam lato i wakacje. Święto to obchodzone jest od 2013 roku i ma na celu przypomnienie jak bogata jest oferta polskich producentów żywności.

Dzień Polskiej Żywności (Polska)

Dzień Polskiej Żywności obchodzony jest 25 sierpnia

Polska tradycja kulinarna jest różnorodna. Od wieków podstawę dań polskiej kuchni stanowiły zbiory z pól, łąk, lasów, rzek i jezior. Bogactwo z pól to przede wszystkim zboża, ziemniaki, buraki, kapusta. Do tego dodamy grzyby i owoce leśne, miody, orzechy, dziczyzna oraz zioła zbierane na polach i w lasach. Kuchnia polska to kuchnia regionalna. 

>
 

niedziela, 24 sierpnia 2025

National Waffle Day (USA)

W Stanach Zjednoczonych 24 sierpnia przypada Narodowy Dzień Gofra – National Waffle Day (USA) 

 * * *

Międzynarodowe Święto Gofra  International Waffle Day obchodzone jest między innymi w USA, Szwecji, Finlandii, Japonii – Waffle Day (USA) – Våffeldagen (Sverige) – Vohvelipäivä (Suomi) – ワッフルの日 (日本)

 * * * 

Gofr to rodzaj chrupkiego wafla, wykonane z ciasta na zakwasie lub ciasta, które piecze się w gofrownicy, w której ułożony jest wzór nadający charakterystyczny rozmiar i kształt. Istnieje wiele odmian w zależności od rodzaju gofrownicy i zastosowanej receptury. Gofry je się na całym świecie, szczególnie w Belgii, która ma kilkanaście regionalnych odmian. Gofry można przygotować na świeżo lub po prostu podgrzać w piekarniku np. po zamrożeniu.

 

Dzień Agrestu (Polska)

 Dzień Agrestu

Agrest zielony 


 Agrest czerwony

 

sobota, 23 sierpnia 2025

Giornata Nazionale dei Mirtilli e Frutti di Bosco (Italia)

 Dzień Borówki Amerykańskiej i Jagód (Włochy) 

Mirtilli – to borówka amerykańska. Są to jagody wyglądające jak małe kuliste kulki o średnicy jednego centymetra, są koloru czarnego i pokryte woskiem roślinnym. Zawierają wysokie stężenie antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które poprawiają krążenie krwi poprzez wzmocnienie ścian naczyń włosowatych. 

Frutti di Bosco to jagody. Wśród najsłynniejszych jagód jadalnych znajdziemy borówki, maliny, truskawki, porzeczki, agrest i jeżyny, ale pod hasłem „jagody” do tej kategorii zaliczają się także morwa i czarny bez. 

Köttbullens dag (Sverige)

 Dzień Klopsików (Szwecja) 


klopsiki


 >

National Sponge Cake Day (USA)

Dzień Biszkoptowego Ciasta 

Biszkopt to lekkie ciasto, przygotowywane z białek jaj, mąki i cukru, czasami spulchniane proszkiem do pieczenia. Biszkopt charakteryzuje się lekkością, puszystością i elastycznością. Chociaż biszkopt zazwyczaj wypiekany jest bez masła, jego smak często wzmacnia się kremem maślanym, kremem cukierniczym lub innymi rodzajami nadzień. Biszkopt wchłania aromaty świeżych owoców, nadzień i sosów budyniowych. 

Dzień Ałyczy i Mirabelki (Polska)

 Jak odróżnić owoce ałyczy od mirabelki? Owoce ałyczy mają miąższ, który bardzo trudno odchodzi od pestki, natomiast takiego problemu nie ma mirabelka, pestka oddziela się od miąższu z łatwością.

piątek, 22 sierpnia 2025

Giornata Nazionale della Cucina Senza Fornelli (Italia)

22 sierpnia – Giornata Nazionale della Cucina Senza Fornelli – Dzień w Kuchni Bez Kuchenki

28 sierpnia – Giornata Nazionale della Cucina Senza Cottura – Dzień w Kuchni Bez Gotowania

W upalne dni najchętniej zjemy coś dobrego, nie wymagającego pracy, a przede wszystkim coś co nie wymaga termicznej obróbki. Pierwsze co przychodzi na myśl, to sałatki.


Dzień Sernika na Zimno (Polska)

 Sernik na zimno


 >

Światowy Dzień Mleka Roślinnego

 World Plant Milk Day 

Współzałożyciel i dyrektor Plant Based News, Robbie Lockie jest wpływową postacią w świecie wegan. Robbie i Klaus Mitchell stworzyli Plant Based News w 2017 roku.

Robbie dorastał w Zimbabwe w Afryce. W 2013 roku, po problemach zdrowotnych, Robbie postanowił spróbować diety roślinnej. Zmiana pozytywnie wpłynęła na zdrowie Robbiego, ale także otworzyła mu oczy na cierpienie zwierząt hodowlanych. Poprzez całą swoją cenną pracę Robbie zwraca uwagę na korzyści płynące z wegańskiego stylu życia dla zwierząt, środowiska i naszego zdrowia oraz rozpowszechnia bardzo potrzebne informacje, które media często ignorują.

 

czwartek, 21 sierpnia 2025

National Sweet Tea Day (USA)

 Dzień Słodkiej Herbaty


 

Dzień Pulpetów Rybnych (Polska)

Dzisiejszy dzień należy do pulpetów rybnych. Najczęściej spożywamy pulpety mięsne, warzywne częściej, ale pulpety rybne należą raczej do rzadkości. Czas najwyższy to zmienić. W jadłospisie dzisiejszego dnia spróbujmy przygotować pulpety rybne np. z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Można je piec, gotować, smażyć na patelni. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup. Doskonale smakują w sosie pomidorowym, koperkowym, musztardowym, żurawinowym.

 

środa, 20 sierpnia 2025

Honungens dag (Sverige)

  Dzień Miodu (Szwecja) 

>

National Honey Bee Day (Australia)

 Dzień Pszczoły Miodnej

 

>

National Lemonade Day (USA)

 Dzień Lemoniady


 >

Dzień Kalarepy (Polska)

Kalarepa (Brassica oleracea) - należy do rodziny kapustowatych, odmiana kapusty ogrodowej należąca do tej samej rodziny co kalafior, brokuł, brukselka. Jest rośliną dwuletnią. Kalarepa pochodzi z uprawy. Pierwsze wzmianki pojawiają się we wczesnym średniowieczu, pierwsze opisy wraz z rysunkami pochodzą z XVI wieku. Kalarepa znana była już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa lub kapusta pompejska. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku. 


 >

wtorek, 19 sierpnia 2025

National Hot & Spicy Food Day (USA)

 Dzień Gorącego i Pikantnego Jedzenia


 >

National Potato Day (USA)

 Dzień Ziemniaka

Odmiany ziemniaków występują w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. Ziemniak to bogate w skrobię warzywo bulwiaste pochodzące z obu Ameryk, spożywane jako podstawowy produkt spożywczy w wielu częściach świata. Ziemniaki to podziemne bulwy rośliny Solanum tuberosum, rośliny wieloletniej z rodziny psiankowatych. 

 

Dzień Polskiego Jabłka (Polska)

 Papierówki, antonówki, szara reneta ...

poniedziałek, 18 sierpnia 2025

Dzień Jeżyn (Polska)

Jeżyna (Rubus) – rodzaj roślin z rodziny różowatych. Jeżyny dziko rosnące, występujące w umiarkowanym klimacie półkuli północnej, porastają w lasach, zaroślach, zboczach wzgórz i żywopłotach. Jeżyny, które trafiają do sprzedaży, to owoce pochodzące z upraw. Występują w całej Europie, północno-zachodniej Afryce, Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

niedziela, 17 sierpnia 2025

Dzień Pierogów (Polska)

„Święty Jacek z pierogami jedzie”. Podczas spożywania pieczonych pierogów odmawiano modlitwę: „Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły”.

 

sobota, 16 sierpnia 2025

Giornata Nazionale delle Confetture di Frutta (Italia)

 Dzień Dżemu Owocowego 


 

National Bratwurst Day (USA)

 Dzień Niemieckiej Kiełbasy

Bratwurst to rodzaj niemieckiej kiełbasy z wieprzowiny lub, rzadziej, z cielęciny lub wołowiny. Nazwa pochodzi od Brätwurst (brät – czyli drobno posiekane mięso, a Wurst to kiełbasa). We współczesnym języku niemieckim nazwa Bratwurst jest często kojarzona z czasownikiem braten – co oznacza smażyć na patelni. Wołowina i cielęcina są zwykle zawarte w mieszance, często zawierającej wieprzowinę. 


 

Dzień Grochu i Fasoli (Polska)

16 sierpnia to imieniny Rocha oraz wspomnienie liturgiczne św. Rocha w Kościele katolickim. Z osobą świętego związane jest przysłowie „Na św. Roch w stodołach groch”.

Roch w wieku 19 lat stracił oboje rodziców. Po sprzedaniu znacznego majątku rodziców rozdał wszystko ubogim i wyruszył do Rzymu. We włoskim miasteczku Acquapendente zastała go epidemia dżumy. Tam w miejscowym szpitalu opiekował się zarażonymi i zaraził się dżumą. By nie zarażać innych, ukrył się w pobliskim lesie. Według podania wytropił go tam pies, który przynosił mu pożywienie. Miał wówczas cudownie wyzdrowieć. W drodze powrotnej do Francji wzięty został za szpiega włoskiego. Zmarł w więzieniu nierozpoznany. W całej Europie zaczął się szerzyć kult św. Rocha. W Polsce był czczony już w XV wieku i stał się patronem chroniącym od zarazy.

 
 

piątek, 15 sierpnia 2025

Giornata Nazionale dell’Insalata di Riso (Italia)

Dzień Sałatki Ryżowej (Włochy) 

Sałatka ryżowa, zwana też „zimnym ryżem”, to typowo letnie danie kuchni włoskiej, składające się z wymieszanego razem ryżu i innych różnych składników, przyprawianego na różne sposoby.  

Dzień Grochówki (Polska)

15 sierpnia to Święto Wojska Polskiego – Święto Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej. Święto obchodzone 15 sierpnia na pamiątkę zwycięskiej Bitwy Warszawskiej w 1920, stoczonej w czasie wojny polsko-bolszewickiej.

Jakie powiązanie zupy grochowej z wojskiem? Rzecz oczywista! Na poligonie wojsko najczęściej jada grochówkę.