Jarmuż (Brassica oleracea L.) – roślina należąca do rodziny
kapustowatych. Jarmuż preferuje chłodniejszy klimat. Bardzo dobrze znosi
temperatury minusowe, rośnie również pod śniegiem. Należy do
jesienno-zimowych odmian kapustnych. Roślina nie występuje w środowisku
naturalnym, występuje tylko w uprawie. Najważniejsze uprawy jarmużu
znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz w Ameryce Północnej i
Azji. Należy do jednej z najstarszych form roślin kapustnych. Jarmuż był
już znany w starożytności, jako roślina ozdobna i jadalna. W
średniowieczu był jednym z najbardziej popularnych warzyw w Europie.
W smaku podobny do kapusty. Jarmuż jest
składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i
brazylijskich. Portugalska zupa, caldo verde, jest ugotowana na
zielonych liściach jarmużu. Roślina pojawia się też w innych kuchniach
m. in. w skandynawskiej i niemieckiej. Najlepiej smakuje po
przymrozkach, które powodują ze jarmuż traci swoją charakterystyczna
goryczkę, podobnie jak endywia. Przymrozki sprawiają też, że w liściach
jarmużu wykształcają się cukry nadając roślinie słodszy smak. Jest
doskonałym składnikiem wielu sałatek, podawany na zimno i ciepło.
Ugotowany w mleku kokosowym nabiera delikatnego smaku. Podany z
prażonymi migdałami lub orzechami ziemnymi smakuje wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz