środa, 17 września 2025

Giornata Nazionale del Cuscus (Italia)

 Dzień Kuskusu (Włochy)

Kuskus (słowo pochodzi od arabskiego: kaskasa, a to oznacza: tłuc, rozbijać) jest to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy kaszy i makaronu. Kuskus ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu jednego mm, otrzymywanych z pszenicy twardej. 
 

 
Przygotowanie kuskusu jest bardzo proste, albo ziarna zalewa się wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby zwiększyły swoją objętość, albo gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć go razem z warzywami. Kuskus jest świetnym dodatkiem do świeżo przygotowanych sałatek warzywnych i owocowych. 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...