Dzień Kuskusu (Włochy)
Kuskus (słowo pochodzi od arabskiego: kaskasa, a to oznacza:
tłuc, rozbijać) jest to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy
kaszy i makaronu. Kuskus ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu
jednego mm, otrzymywanych z pszenicy twardej.
Przygotowanie kuskusu jest bardzo proste, albo ziarna zalewa się
wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby zwiększyły swoją objętość, albo
gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami. Dobrze
przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi
dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także
drób oraz rybę lub przesmażyć go razem z warzywami. Kuskus jest świetnym
dodatkiem do świeżo przygotowanych sałatek warzywnych i owocowych.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz