piątek, 12 września 2025

Dzień Kabaczka (Polska)

Kabaczek, cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.
 

 
Kabaczek jest powszechny w kuchni śródziemnomorskiej. Spożywa się go gotowanego, smażonego, grillowanego, faszerowanego, w zapiekance lub w zupie. Często łączą się go z innymi warzywami, z mięsem lub serem. Wykorzystuje się go także w ciastach wegańskich jako substytut masła, nadając im miękką konsystencję, nie zmieniając przy tym smaku.
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...