Kabaczek, cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano
we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina (tj.
mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa
kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami.
Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od
nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne
gatunki.
Kabaczek jest powszechny w kuchni śródziemnomorskiej. Spożywa się go gotowanego, smażonego, grillowanego, faszerowanego, w zapiekance lub w zupie. Często łączą się go z innymi warzywami, z mięsem lub serem. Wykorzystuje
się go także w ciastach wegańskich jako substytut masła, nadając im
miękką konsystencję, nie zmieniając przy tym smaku.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz