niedziela, 14 września 2025

Giornata Nazionale dei Biscotti di Prato (Italia)

 Dzień Biscotti di Prato (Włochy) 

Ciasteczka Biscotti di Prado niewiele różnią się od cantucci. Ta niewielka różnica polega na tym, że nie zawierają dodanych aromatów, drożdży i tłuszczu. Pozostałe składniki, jak przygotowanie, upieczenie i pokrojenie ciasteczek niczym się nie różni. 
 
Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. W najprostszej wersji przyrządzane z jajek, mąki, cukru i grubo siekanych, nieprażonych migdałów w skórce. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są suche, kruche, dosyć twarde i mogą być przechowywane przez dłuższy czas. 
 

 
Cantucci, cantuccini lub biscotti di Prato to suche ciasteczka migdałowe, które powstają poprzez pokrojenie ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe, i ponowne pieczenie. To jeden z najpopularniejszych deserów kuchni toskańskiej. Ciasteczka macza się w winie, mleku lub kawie.
 
 

Ciasteczka mają tradycyjny, wydłużony kształt, uzyskiwany poprzez przecięcie ciasta po przekątnej po upieczeniu. Cantuccini mają złocistą wierzchnią powierzchnię i wewnętrzną strukturę charakteryzującą się dużą zawartością całych, łuskanych migdałów. Długość może się różnić, ale zazwyczaj nie przekracza 30 cm.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...