Dzień Biscotti di Prato (Włochy)
Ciasteczka Biscotti di Prado niewiele różnią się od cantucci. Ta niewielka różnica polega na tym, że nie zawierają dodanych aromatów, drożdży i tłuszczu. Pozostałe składniki, jak przygotowanie, upieczenie i pokrojenie ciasteczek niczym się nie różni.
Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. W najprostszej wersji przyrządzane z jajek, mąki, cukru i grubo siekanych, nieprażonych migdałów w skórce. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są suche, kruche, dosyć twarde i mogą być przechowywane przez dłuższy czas.
Cantucci, cantuccini lub biscotti di Prato to suche ciasteczka migdałowe, które powstają poprzez pokrojenie ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe, i ponowne pieczenie. To jeden z najpopularniejszych deserów kuchni toskańskiej. Ciasteczka macza się w winie, mleku lub kawie.
Ciasteczka mają tradycyjny, wydłużony kształt, uzyskiwany poprzez przecięcie ciasta po przekątnej po upieczeniu. Cantuccini mają złocistą wierzchnią powierzchnię i wewnętrzną strukturę charakteryzującą się dużą zawartością całych, łuskanych migdałów. Długość może się różnić, ale zazwyczaj nie przekracza 30 cm.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz