wtorek, 30 września 2025

National Hot Mulled Cider Day (USA)

Dzień Grzanego Cydru

30 września jest dniem grzanego cydru. Grzany cydr jabłkowy to niefiltrowany sok jabłkowy, który został podgrzany i doprawiony przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, goździki i ziele angielskie, a także owocami, takimi jak pomarańcze, cytryny i jabłka.

Cydr to napój alkoholowy wytwarzany z fermentowanego soku z jabłek. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie odmiany cydru alkoholowego są często nazywane cydrem twardym, aby odróżnić je od bezalkoholowego cydru jabłkowego lub „słodkiego cydru”, również wytwarzanego z jabłek. Do produkcji cydru można używać soku z większości odmian jabłek, w tym rajskich jabłek, ale najlepsze są jabłka cydrowe. Dodanie cukru lub dodatkowych owoców przed drugą fermentacją zwiększa zawartość etanolu w powstałym napoju.
 

 
Cydr to starożytny napój. Pierwsza odnotowana wzmianka o cydrze pochodzi z pierwszej próby inwazji Brytani przez Juliusza Cezara w 55 r. p.n.e., gdzie znalazł on tubylczych Celtów fermentujących rajskie jabłka. Zabrał odkrycie do kontynentalnej Europy ze swoimi wycofującymi się wojskami.
 
Cydry można podzielić na dwa główne style: standardowy i specjalny. Pierwsza grupa składa się z cydrów współczesnych i cydrów tradycyjnych. Nowoczesne cydry są produkowane z jabłek kulinarnych, takich jak Gala. Cydry tradycyjne są produkowane z jabłek tradycyjnych, specyficznych dla cydru, rajskich lub dzikich, takich jak Golden Russet.
 
W Stanach Zjednoczonych definicja „cydru” jest zazwyczaj szersza niż w Europie. Istnieją dwa rodzaje, jeden jako tradycyjny cydr alkoholowy i drugi słodki, często nazywany po prostu cydrem jabłkowym.
 
 
 

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...