Dzień Grzanego Cydru
30 września jest dniem grzanego cydru. Grzany cydr jabłkowy
to niefiltrowany sok jabłkowy, który został podgrzany i doprawiony
przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, goździki i ziele angielskie,
a także owocami, takimi jak pomarańcze, cytryny i jabłka.
Cydr to napój alkoholowy wytwarzany z
fermentowanego soku z jabłek. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie odmiany
cydru alkoholowego są często nazywane cydrem twardym, aby odróżnić je
od bezalkoholowego cydru jabłkowego lub „słodkiego cydru”, również
wytwarzanego z jabłek. Do produkcji cydru można używać soku z większości
odmian jabłek, w tym rajskich jabłek, ale najlepsze są jabłka cydrowe.
Dodanie cukru lub dodatkowych owoców przed drugą fermentacją zwiększa
zawartość etanolu w powstałym napoju.
Cydr to starożytny napój. Pierwsza
odnotowana wzmianka o cydrze pochodzi z pierwszej próby inwazji Brytani
przez Juliusza Cezara w 55 r. p.n.e., gdzie znalazł on tubylczych Celtów
fermentujących rajskie jabłka. Zabrał odkrycie do kontynentalnej Europy
ze swoimi wycofującymi się wojskami.
Cydry można podzielić na dwa główne
style: standardowy i specjalny. Pierwsza grupa składa się z cydrów
współczesnych i cydrów tradycyjnych. Nowoczesne cydry są produkowane z
jabłek kulinarnych, takich jak Gala. Cydry tradycyjne są produkowane z
jabłek tradycyjnych, specyficznych dla cydru, rajskich lub dzikich,
takich jak Golden Russet.
W Stanach Zjednoczonych definicja „cydru”
jest zazwyczaj szersza niż w Europie. Istnieją dwa rodzaje, jeden jako
tradycyjny cydr alkoholowy i drugi słodki, często nazywany po
prostu cydrem jabłkowym.
>

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz