Dzień Jabłka w Cieście
Apple Dumpling to jabłka pieczone lub gotowane owinięte ciastem. Aby
przygotować jabłka w cieście należy jabłka obrać, wydrążyć, a czasem
kroi na ćwiartki i umieścić na porcji ciasta. Otwór po wydrążeniu można
wypełnić cynamonem, masłem i cukrem, a czasem suszonymi owocami, takimi
jak rodzynki, żurawinę lub suszone winogrono. Jabłka podaje się polane
sosem, który następnie piecze się do miękkości. Jabłka w cieście można
podawać na ciepło, na zimno lub w temperaturze pokojowej na śniadanie,
deser lub jako danie główne.
Najwcześniejsze przepisy odnoszą się do gotowania, ponieważ niewiele
domów miało piekarniki. Jabłka zawijano w ciasto i wrzucano na gorącą
wodę. W ten sposób przygotowane jabłka nazywamy w Polsce knedlami. W
późniejszych latach jabłka w cieście były pieczone. Najpopularniejszymi
sosami były zazwyczaj te, które składały się z cukru, masła i przypraw
np. cynamon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz