środa, 17 września 2025

National Apple Dumpling Day (USA)

 Dzień Jabłka w Cieście

Apple Dumpling to jabłka pieczone lub gotowane owinięte ciastem. Aby przygotować jabłka w cieście należy jabłka obrać, wydrążyć, a czasem kroi na ćwiartki i umieścić na porcji ciasta. Otwór po wydrążeniu można wypełnić cynamonem, masłem i cukrem, a czasem suszonymi owocami, takimi jak rodzynki, żurawinę lub suszone winogrono. Jabłka podaje się polane sosem, który następnie piecze się do miękkości. Jabłka w cieście można podawać na ciepło, na zimno lub w temperaturze pokojowej na śniadanie, deser lub jako danie główne. 
 

 
Najwcześniejsze przepisy odnoszą się do gotowania, ponieważ niewiele domów miało piekarniki. Jabłka zawijano w ciasto i wrzucano na gorącą wodę. W ten sposób przygotowane jabłka nazywamy w Polsce knedlami. W późniejszych latach jabłka w cieście były pieczone. Najpopularniejszymi sosami były zazwyczaj te, które składały się z cukru, masła i przypraw np. cynamon. 
 

 >

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...