Drugie śniadanie
Drugie śniadanie to zwyczajowo drugi posiłek w ciągu dnia. To posiłek
spożywany po śniadaniu, ale przed obiadem, lunchem. Jest to tradycyjny
posiłek w Polsce, ale również w Bawarii, Słowacji i na Węgrzech.
Jak wygląda drugie śniadanie to głównie zależy od miejsca w którym
będziemy je spożywać. Jeśli w domu, to możliwości mamy wiele. Jeśli
zabieramy śniadanie do pracy lub szkoły, to musimy zadbać o wygodę jego
spożycia. Będą to głównie kanapki zamknięte, wygodne w jedzeniu i nie
brudzące. Mogą być zapakowane w torebki śniadaniowe lub pudełka lunch
box.
Drugie śniadanie spożywane w domu, jak i to spożywane na zewnątrz,
powinno zawierać pełnowartościowe białko: ser, jaja, ryby, pieczone
mięso, dobre pieczywo (najlepiej pełne ziaren zbóż), dobre masło lub
inny tłuszcz. Można przygotować tosty, naleśniki, omlety, gofry.
Śniadanie powinno zawierać warzywa i owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz