12
Tradycyjnych
Potraw
Wigilijnych,
których
nie może zabraknąć
na
świątecznym polskim stole
ZUPA GRZYBOWA
Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Zupa ugotowana na wywarze warzywnym z dodatkiem suszonych grzybów, bardzo esencjonalna, o ciemno-brunatnym kolorze, często z dodatkiem śmietany. Najczęściej zupę tę podaje się z makaronem, zacierkami lub kaszą perłową. W moim domu wigilijna zupa grzybowa serwowana jest z staropolskim ciastem drożdżowym.
WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI
Jest to czysty czerwony barszcz ugotowany na suszonych grzybach i włoszczyźnie. Kiszenie buraków na zakwas buraczany przygotowuje się na tydzień lub nawet dwa tygodnie przed Wigilią. Kolor barszczu jest intensywnie czerwony, a zupa ma kwaskowo-słodkawy smak. Uszka podawane do barszczu są również postne. Najczęściej farsz składa się z suszonych grzybów i cebuli, czasami też z dodatkiem kiszonej kapusty.
2. KARP SMAŻONY
W Polsce w okresie powojennym karp został uznany jako jedno z podstawowych dań wigilijnych.
3. KARP W GALARECIE - KARP PO ŻYDOWSKU
Kolejne danie z karpiem w roli głównej. To tradycyjna postna potrawa wigilijna. Karp po żydowsku (gefilte fisz) to karp serwowany na słodko. Jest to potrawa polskich Żydów, która stała się jednym z polskich kanonicznych dań wigilijnych. Tradycyjnie karp po żydowsku był podawany z chałką.
Czasami karp zastępowany jest inną rybą, szczupakiem, okoniem, leszczem, makrelą, dorszem czy sandaczem.
4. ŚLEDZIE
W kuchni polskiej śledzie mają wielowiekową tradycję. Ze względu na łatwość dostępu i stosunkowo niewysoką cenę śledzie stały się dostępne dla wszystkich warstw społecznych, także dla uboższych. W obecnych czasach "śledzik" stał się bardzo popularną zakąską. Jednak w ten jeden Wigilijny wieczór wzrasta jego ranga i śledź króluje na polskich stołach. Jest jedną z dwunastu postnych potraw obowiązkowo serwowaną podczas wieczerzy.
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE
ŚLEDŹ W OLEJU
5. RYBA PO GRECKU
Podawana na zimno na kolację wigilijną. Pomimo nazwy, w kuchni greckiej ryba podawana w takiej formie jest nieznana. Na potrawę składają się smażone filety rybne z dodatkiem warzyw. Marchew, pietruszka, seler, cebula smażone są na patelni przez krótką chwilę, a następnie zalane wodą i duszone przez 10 minut. Dodatkiem do sosu warzywnego jest koncentrat pomidorowy i przyprawy.
6. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Dawniej pierogi przygotowywano z okazji świąt. Kształt pierogów, farsz i okrasa zależały od święta. Każde święto miało swoje pierogi. Te wigilijne obowiązkowo muszą być postne. Najczęściej środek cienkiego ciasta wypełniony jest kiszoną kapustą i grzybami. Pierogi przed podaniem polane są stopionym masłem z przesmażoną, drobno posiekaną cebulą.
7. KAPUSTA Z GROCHEM
8. CHLEB
Mogą to być łazanki, drobne kluseczki lub makaron.
10. KUTIA
Tradycyjna potrawa dawnej polskiej kuchni kresowej, którą jada się Na Boże Narodzenie. Kutia, to pszenica, mak, miód oraz bakalie: orzechy i rodzynki.
11. CIASTO
MAKOWIEC
Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Makowiec, to ciasto (najczęściej drożdżowe, czasem kruche) zawijane z masą maku. Według ludowych wierzeń mak spożywany podczas wigilijnej wieczerzy miał zapewnić szczęście i pomyślność. W tradycji chrześcijańskiej mak jest symbolem urodzaju i płodności.
Ugotowany i odsączony mak uciera się w makutrze lub kilka razy mieli w maszynce do mięsa. Do maku dodaje się posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Po upieczeniu makowiec polewa się lukrem i posypuje krokantem lub drobno pokrojoną skórką pomarańczową.
PIERNIK
Ciemnobrązowe ciasto przygotowane z mąki pszennej i żytniej, jajek, mleka, cukru, miodu i przypraw korzennych. Cynamon, goździki, imbir, kardamon.
KEKS
Ciasto biszkoptowe z dodatkiem bakalii. Prostokątne ciasto po przekrojeniu mieni się wieloma barwami. Są białe migdały, pomarańczowa kandyzowana skórka z pomarańczy, a żółta to kandyzowana cytryna, są ciemnobrązowe rodzynki, pomarańczowo-złote suszone morele oraz suszone śliwki.
Tradycyjny polski napój przyrządzony z suszonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek, moreli i fig oraz z przypraw: goździków i kory cynamonowej. Kompot często wzbogacany jest skórką z cytryny i pomarańczy, imbirem, rodzynkami i gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz