VI Festiwal Dobrego Smaku odbył się na rynku łódzkiej Manufaktury. Najlepsi kucharze z całej Polski mieli za zadanie przygotować potrawy z ryb i owoców morza. Wykonane dania oceniało jury pod przewodnictwem Roberta Sowy, w asyście Theo Vafidisa i Piotra Pawła Malewskiego, oraz szefowie kuchni restauracji hotelowych Vienna International.
Do konkursu stanęli reprezentanci 16 restauracji z całej Polski, które wyłonione zostały we wcześniejszych eliminacjach. Wszystkie potrawy konkursowe były przygotowywane na specjalnych stanowiskach, na oczach widzów.
Do konkursu stanęły następujące restauracje: Anatewka, Hotel Artis z Zamościa, Cafe Lulu, Restauracja Rodzinna Cammino, L'Ecru, Revelo, Kiosk z Pabianic, Sodexo Polska - catering Della, Pepe Verde, Restauracja Ogień, Showtime oraz Restauracja Polska.
Do konkursu stanęły następujące restauracje: Anatewka, Hotel Artis z Zamościa, Cafe Lulu, Restauracja Rodzinna Cammino, L'Ecru, Revelo, Kiosk z Pabianic, Sodexo Polska - catering Della, Pepe Verde, Restauracja Ogień, Showtime oraz Restauracja Polska.
Premiera Eklezji - ciastka czterech kultur, która ma się stać nowym słodkim upominkiem z Łodzi, stała się ważnym wydarzeniem podczas trwania Festiwalu Dobrego Smaku. Wokół stoiska. w którym zapowiadano premierę Eklezji, gromadził się tłum łodzian czekający na degustację.
Eklezja to piernik z miodem i migdałami, oblany czarną, lekko słodką czekoladą.
Dodatkową atrakcją związaną ze sztuką kulinarną było przyjrzenie się sztuce carvingu. Tajlandzka sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach bardzo szybko zdobywa popularność w naszym kraju.
Z tajnikami tej egzotycznej i niezwykle efektownej sztuki zapoznał widzów Dariusz Ślusarczyk. Na oczach zgromadzonych widzów rzeźbił w owocach i warzywach dzieła sztuki.
Konkurs rozpoczęty:
Kucharz j jego dzieło:
Przygotowane konkursowe potrawy:
Sędziowie przy pracy: Robert Sowa - przewodniczący, Teofilos Vafidis - ekspert kuchni greckiej, Mirosław Jabłoński - szef kuchni andel's Hotel Łódź.
I miejsce zajęła Restauracja Ravelo.
Stek z tuńczyka ułożony na spaghetti z atramentu kałamarnicy
w asyście sezonowej papryki i białego sosu truflowego
Stek z tuńczyka ułożony na spaghetti z atramentu kałamarnicy
w asyście sezonowej papryki i białego sosu truflowego
II miejsce Restauracja Rodzinna Cammino
Rekin w sosie migdałowym
III miejsce Restauracja Polska
Sandacz faszerowany warzywami podany na liściach szpinaku
w aromacie szyjek rakowych
Rekin w sosie migdałowym
III miejsce Restauracja Polska
Sandacz faszerowany warzywami podany na liściach szpinaku
w aromacie szyjek rakowych