"Ratatouille" to najbardziej uroczy film o gotowaniu.
Jego bohaterami są: szczurek Remy oraz nieśmiały pomocnik kuchenny, chłopak o imieniu Linguini. Poznajemy kulinarny świat i przenosimy się do piwnicy jednej z najsłynniejszych restauracji Paryża. Główni bohaterowie filmu wywracają ten uporządkowany świat do góry nogami.
Jego bohaterami są: szczurek Remy oraz nieśmiały pomocnik kuchenny, chłopak o imieniu Linguini. Poznajemy kulinarny świat i przenosimy się do piwnicy jednej z najsłynniejszych restauracji Paryża. Główni bohaterowie filmu wywracają ten uporządkowany świat do góry nogami.
Akcja filmu rozgrywa się w Paryżu, w miejscu o którym marzą kucharze.
Szczurek o imieniu Remy lubi gotować i jest entuzjastą dobrego smaku i jedzenia. Jest obdarzony niesamowitym węchem i potrafi doskonale łączyć przyprawy z potrawami, Marzy o karierze wielkiego kucharza. Dwie rzeczy stoją mu na przeszkodzie - niechętna rodzina i fakt, że jest szczurem. Kto lubi szczury w kuchni? Nasz bohater jednak się tym nie zraża i dzielnie dąży do realizacji celu.
Zbieg okoliczności sprawia, że trafia on do kanałów mieszczących się dokładnie pod ekskluzywną paryską restauracją, w której niepodzielne rządy sprawuje kulinarny idol Remy’ego – Auguste’a Gusteau.
Zdjęcia pochodzą z filmu "Ratatouille". I tu ciekawostka: danie, które odegrało ważną rolę w filmie, to nie ratatouille, a prowansalska potrawa zwana Tian.
Ratatouille jest potrawą jednogarnkową, bardziej przypominającą gulasz, w której warzywa pokrojone są w dużą kostkę lub mniejsze cząstki. Warzywa dusi się na małym ogniu, a gdy są miękkie jeszcze chwilę zapieka się w piecu, aby zakończyć proces gotowania.
Tian, to zarówno gliniane naczynie wykorzystywane do gotowania i serwowania potrawy, jak również potrawa w nim przygotowana. Składniki wchodzące w skład potrawy kroi się w cieniutkie plastry i układa równo, jak wachlarz, plastry układa się jeden za drugim, a następnie zapieka. W Prowansji Tian można wykonać z samych warzyw, ale także z jagnięciny, ryb lub jaj. Często dla urozmaicenia potrawy dodaje się ser kozi lub krowi.
Film zainspirował mnie do stworzenia własnej wersji potrawy Tian. Moje danie opiera się na składnikach warzywnych: bakłażanach, pomidorach, papryce, cebuli i cukinii. Wszystkie warzywa upiekłam w piekarniku. Wyszło bardzo smaczne danie.
Zbieg okoliczności sprawia, że trafia on do kanałów mieszczących się dokładnie pod ekskluzywną paryską restauracją, w której niepodzielne rządy sprawuje kulinarny idol Remy’ego – Auguste’a Gusteau.
Zdjęcia pochodzą z filmu "Ratatouille". I tu ciekawostka: danie, które odegrało ważną rolę w filmie, to nie ratatouille, a prowansalska potrawa zwana Tian.
Ratatouille jest potrawą jednogarnkową, bardziej przypominającą gulasz, w której warzywa pokrojone są w dużą kostkę lub mniejsze cząstki. Warzywa dusi się na małym ogniu, a gdy są miękkie jeszcze chwilę zapieka się w piecu, aby zakończyć proces gotowania.
Tian, to zarówno gliniane naczynie wykorzystywane do gotowania i serwowania potrawy, jak również potrawa w nim przygotowana. Składniki wchodzące w skład potrawy kroi się w cieniutkie plastry i układa równo, jak wachlarz, plastry układa się jeden za drugim, a następnie zapieka. W Prowansji Tian można wykonać z samych warzyw, ale także z jagnięciny, ryb lub jaj. Często dla urozmaicenia potrawy dodaje się ser kozi lub krowi.
Film zainspirował mnie do stworzenia własnej wersji potrawy Tian. Moje danie opiera się na składnikach warzywnych: bakłażanach, pomidorach, papryce, cebuli i cukinii. Wszystkie warzywa upiekłam w piekarniku. Wyszło bardzo smaczne danie.
Tian
Składniki:- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 kabaczek
- 1 pomidor
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażan, cukinię, kabaczek, pomidor i cebule kroimy w plastry.
- Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie plastry.
- Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę.
- W naczyniu do pieczenia układamy naprzemiennie plasterki warzyw, posypujemy pokrojonym czosnkiem i skraplamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Podajemy na ciepło z chrupiącym pieczywem.