poniedziałek, 1 lipca 2013

Szkoła Dobrego Smaku 2013

Podczas 10. Festiwalu Dobrego Smaku tradycyjnie odbyła się Szkoła Dobrego Smaku. Tegoroczną Szkołę rozpoczął Grzegorz Łapanowski proponując ziołowe warsztaty kulinarne. Grzegorza warsztaty zawsze oparte są na świeżych, sezonowych warzywach i owocach oraz na bogactwie ziół i przypraw. Zrobiłam Grzegorzowi prezent przynosząc na warsztaty siatkę pełną świeżych topinamburów. Wiedziałam, że wszechstronna wiedza Grzegorza przybliży nam tę zapomnianą roślinę. Nie pomyliłam się. Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty został przygotowany jako smaczna i pięknie podana przekąska.


Siedemnastu uczestników pod czujnym okiem Grzegorza Łapanowskiego przygotowało kilka bardzo smacznych potraw. Na przekąskę podano smażone na rozmarynowym maśle arbuzy, z dodatkiem koziego sera i kolendry.


 Podczas trwającego prawie trzy godzinnego spotkania przygotowano całkiem sporo dań.

 

Polski stir-fry z pęczakiem, ziołami i wołowiną. Do tego borowiki, czosnek, pomidory i przyprawy. Rozmaryn, tymianek, natka pietruszki i sos sojowy. Stir-fry, to popularna metoda gotowania, typowa dla kuchni azjatyckiej, pozwalająca na szybkim i smacznym przygotowaniu dań.


 Polska sezonowana wołowina z salsa verde.

 

Pstrąg i łosoś smażony na maśle z boczkiem, estragonem i tymiankiem. Dodatkiem salsa pomidorowa przyprawiona tabasco. 


Pomidorki cherry z przyprawami i oliwą z oliwek, przygotowane jako dodatek do szaragów i kopru włoskiego. Pomidorki wyglądały tak słodko, kolorowo i apetycznie, że zapomniałam zrobić zdjęcia szparagom :)


Ośmiornice w salsie z palonych pomidorów. Mięso ośmiornicy nie jest łatwym surowcem do przygotowania. Źle przygotowane bywa twarde i gumowe. Metod sprawiania ośmiornicy jest wiele, ale najważniejsze to odrobina wprawy, która pozwoli otrzymać mięso smaczne i soczyste.


Zielone warsztaty kulinarne Grzegorza Łapanowskiego były bardzo smacznie, kolorowe i przede wszystkim bardzo sympatyczne. Na zakończenie wspólnego gotowania pamiątkowe zdjęcia i wspólna degustacja przygotowanych potraw.


Kolejnym punktem Szkoły Dobrego Smaku było spotkanie z szefem kuchni restauracji Cztery Kolory Double Tree by Hilton - Rafałem Zgajewskim, który zaproponował: 
  • Łososia confit podanego na sałatce z kopru włoskiego i bulionie szczypiorkowym,  piklowanym kalafiorem i karmelem z pasty miso.
  • Deser inspirowany nazwą restauracji Four Colors. Krem waniliowy z marmoladą jagodową, malinowym coulis i ciepłym czekoladowym musem


Warsztaty zakończył Grzegorz Wrona, znawca win i wszelkich trunków, legitymujący się certyfikatem Wine&Spirit Education Trust z Londynu. To Grzegorza drugie spotkanie ze Szkołą Dobrego Smaku. I tym razem marka Celebro została wzięta pod lupę, choć nie tylko. Grzegorz jest sommelierem, który jako jeden z nielicznych posiada umiejętność otwierania butelek szampana metodą Sabrage.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...