Episode 7 - "Peru".
W tym odcinku znany kucharz w towarzystwie swojego przyjaciela Erica Riperta odwiedza Peru. Ripert jest światowej sławy szefem kuchni, który może się pochwalić trzema gwiazdkami w przewodniku Michelin. Jego restauracja Bernardin, znajdująca się w Nowym Jorku, została uznana za jedną z najlepszych restauracji na świecie według rocznej listy S. Pellegrino.
Kuchnia peruwiańska, to połączenie kulinarnych tradycji ludów andyjskich, jak i kuchni europejskiej. Regiony nadmorskie oraz Lima słyną z dań przygotowanych z owoców morza. Najsłynniejsze z nich to ceviche - narodowe danie Peru.
Aby poznać tajniki dobrze przyrządzonego ceviche Anthony Bourdain podróżuje do Limy. Chef Javier Wong uznany jest za mistrza ceviche przygotowuje to wyjątkowe danie. Ceviche jest rodzajem sałatki wykonanej że świeżej surowej ryby zamarynowanej w soku z limonki, z dodatkiem cebuli, papryki i soli.
Zwiastun odcinka:W tym odcinku znany kucharz w towarzystwie swojego przyjaciela Erica Riperta odwiedza Peru. Ripert jest światowej sławy szefem kuchni, który może się pochwalić trzema gwiazdkami w przewodniku Michelin. Jego restauracja Bernardin, znajdująca się w Nowym Jorku, została uznana za jedną z najlepszych restauracji na świecie według rocznej listy S. Pellegrino.
Kuchnia peruwiańska, to połączenie kulinarnych tradycji ludów andyjskich, jak i kuchni europejskiej. Regiony nadmorskie oraz Lima słyną z dań przygotowanych z owoców morza. Najsłynniejsze z nich to ceviche - narodowe danie Peru.
Aby poznać tajniki dobrze przyrządzonego ceviche Anthony Bourdain podróżuje do Limy. Chef Javier Wong uznany jest za mistrza ceviche przygotowuje to wyjątkowe danie. Ceviche jest rodzajem sałatki wykonanej że świeżej surowej ryby zamarynowanej w soku z limonki, z dodatkiem cebuli, papryki i soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz