Filadelfia to jedno z najważniejszych amerykańskich miast. Miasto położone na północno-wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, u ujścia rzeki Delaware, 160 km od wybrzeży Atlantyku. Miasto posiada dwie, używane potocznie, nazwy: Philly i The City of Brotherly Love (Miasto Braterskiej Miłości). Pod względem liczebności mieszkańców zajmuje szóste miejsce w USA i jest to jego pierwsza stolica, aż do utworzenia Waszyngtonu.
W Filadelfii znajduje się jeden z największych i najstarszych rynków publicznych w Ameryce - Reading Terminal Market. Rynek od 1893 roku mieści się w budynku National Historic Landmark. Wcześniej był tu dworzec kolejowy. Rynek sąsiaduje z dwoma hotelami Marriott i Hilton Garden Inn, z Centrum Kongresowym Pensylwanii, ze Stacją Jeffersona (SEPTA) oraz z dzielnicą mody. Reading Terminal Market położony jest między ulicami 11 i 12 oraz ulicami Filbert i Arch.
Reading Terminal Market to popularna lokalizacja dla lokalnych filadelfijczyków, którzy produkują i sprzedają swoje towary, a także proponują wyjątkowe przysmaki kulinarne. Północno-zachodnią część hal zajmują firmy Amiszów i Mennonitów. Znajdziemy tu, pod jednym dachem, przeszło 80 sklepów, w tym około 30 połączonych z restauracją.
Reading Terminal Market oferuje wygodny sposób na spróbowanie smakołyków z całego świata, zakup produktów z lokalnych upraw, a także tych przywiezionych z całego świata. Oprócz jedzenia możemy zaopatrzyć się w książki kucharskie, naczynia kuchenne, ozdoby rękodzielnicze, odzież, biżuterię i wiele innych, ciekawych przedmiotów, a także świeżych, ciętych kwiatów.
Reading Terminal Market został otwarty 22 lutego 1893 roku. Rynek został rozplanowany w układzie siatki podobnej do ulic Filadelfii. Było dwanaście naw biegnących ze wschodu na zachód i cztery aleje biegnące z północy na południe. Wkrótce po otwarciu nowy, najnowocześniejszy rynek mógł się pochwalić, że jego chłodnia była zdecydowanie największa w Filadelfii. Na rynku było bardzo głośno, nie tylko ze względu na sprzedających i klientów, ale przede wszystkim rozbrzmiewał hałas, który był odgłosem przejeżdżających, dudniących pociągów. Na podłodze w hali rozsypane były trociny, które miały chłonąć wycieki i wilgoć unoszącą się z ogromnej chłodni, która znajdowała się w piwnicy.
zdjęcie Wikipedia |
Kiedy Ameryka borykała się z krajowymi kryzysami, Reading Terminal Market pokazał jak ważne i jakie znaczenie mają regionalne dostawy żywności. Rynek doskonale prosperował podczas Wielkiego Kryzysu w latach trzydziestych XX wieku i w czasie II wojny światowej, kiedy wielcy producenci żywności przesyłali swoje produkty na potrzeby wojska, drobni miejscowi rolnicy sprzedawali swoje towary na miejskim rynku.
Reading Terminal Market uważany jest obecnie za jeden z najlepszych rynków publicznych w USA. Łączy najnowocześniejsze technologie systemowe bez poświęcenia swojego historycznego statusu. To nie tylko popularna atrakcja miasta, ale także najpopularniejsza miejscówka turystyczna. Będąc w Filadelfii nie można ominąć takiej atrakcji.
Wewnątrz budynku Reading Terminal Market znajduje się mnóstwo stoisk z wydzielonymi miejscami do siedzenia i spożywania posiłków na miejscu. Można także zabrać swoje smakołyki na wynos i zjeść posiłek w domu lub na świeżym powietrzu w pobliskim Dilworth Park lub Love Park.
Rynek Reading Terminal jest otwarty od poniedziałku do niedzieli w godzinach 8.00 - 18.00. Stoiska holenderskich kupców z Pensylwanii są w większości nieczynne w niedziele.
zdjęcie ze strony Eater Philly |
W centralnym punkcie rynku znajduje się trzymetrowa, ważąca 225 funtów świnia. Philbert the Pig, nazwa pochodzi od sąsiedniej ulicy, jest nieoficjalną maskotką Reading Terminal Market i The Food Trust, organizacji walczącej z głodem. Rzeźba zaprojektowana przez Erica Berga jest wielką skarbonką. Pieniądze zebrane w skarbonce mają na celu wspieranie programów zdrowego odżywiania. Darowizny są przekazywane co miesiąc do innej organizacji charytatywnej.
Reading Terminal Market często gościł na ekranach telewizorów. Kręcono tutaj dla znanych, popularnych programów kulinarnych. Między innymi stoisko targowe Tommy DiNic's Beef and Pork, zostało zaprezentowane w cyklicznym programie kulinarnym Travel Channel Man v. Food. Nakręcono tutaj także odcinek do programu Adama Richmana "Najlepsza kanapka w Ameryce" (Best Sandwich in America). Targ podziwialiśmy w programie o podróżach i kuchni "Bizarre Foods" z Andrew Zimmernem na kanale Travel Channel oraz w amerykańskim programie "Guilty Pleasures" w Food Network.
Będąc w Reading Terminal Market koniecznie trzeba spróbować lokalnych produktów i dań klasyki pensylwańskiej. Zaczniemy od wspomnianego stoiska DiNic's Beef and Pork, które serwuje przepyszne kanapki. Kanapka z pieczoną wieprzowiną z dodatkiem sera provolone z brokułami została w 2013 roku uznana za "Najlepszą kanapkę w Ameryce" przez Travel Channel! Wolno pieczona wieprzowina z przyprawami włoskimi, pokrojona w cieniutkie plasterki, zanurzona w sosie, włożona w chrupiącą bułkę z dodatkiem czosnkowych brokułów i ostrego provolone.
Nagrodzona kanapka to tylko początek smakowitych potraw, które koniecznie trzeba spróbować. A zatem rozpoczynamy kulinarną podróż od zupy z żółwia z dodatkiem sherry (Turtle Soup), albo zupy z lucjana czerwonego (Red Snapper Soup), delektujemy się różnorodnymi kanapkami m.in. kanapką ze stekiem Phily Cheese Steak. Nie możemy ominąć filadelfijskich precli - Soft Pretzels, a później wolnym krokiem przechodzimy do słodyczy: Cinnamon Sticky Buns, czyli cynamonowe babeczki posypane cukrem, orzechami i rodzynkami, ze słodką miodową polewą, a także zatrzymamy się po inne ciastka i koniecznie musimy spróbować lodów.
Można umówić się na wycieczkę !!! Wycieczki trwają 75 minut i rozpoczynają się o godzinie 10.00 w środy i soboty. Koszt to 15,95 USD dla dorosłych i 8,95 USD dla dzieci w wieku 7 do 11 lat. Oczywiście teraz kiedy obowiązują obostrzenia sanitarne związane z pandemią, tę wiadomość należy potwierdzić telefonicznie.
By George
Czy masz ochotę na szybki kawałek pizzy, smaczny makaron, lazanię, klopsiki czy cheesesteak, na pewno to znajdziesz właśnie tutaj. Cheesesteak to rodzaj kanapki pochodzący z Filadelfii, podawany w podłużnej pszennej bułce. Składa się z cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszanych z serem, podsmażonej cebuli i papryki. W menu włoskie klasyki, specjały na ciepło i zimno: Pizza Brick Oven (pizza z pieca ceglanego), Stromboli (zawijana pizza, z której po upieczeniu niczym lawa wylewa się stopiony ser), Kanapki Gourmet (kanapki dla smakoszy), sałatki makaronowe, Sałatka Cezar, kiełbasy z papryką i cebulą, Eggplant Parmesan (panierowane plastry bakłażana zapieczone z mozzarellą i parmezanem, bazylią i sosem pomidorowym) i Chicken Parmesan (pieczony kurczak z parmezanem w chrupiącej panierce). W By George możemy zakupić świeże domowe makarony (na zamówienie), ciasto do pizzy, sosy, antypasty i Stromboli do zapiekania w domu. Pizze i makarony dostępne są z mąki zwykłej i pełnoziarnistej.
Martin's Specialty Sausages
Od lat dwudziestych nazwa Martin’s Quality Meats and Sausage oznacza mięso i wyroby mięsne z Filadelfii. Właściciel Martin Giunta jest rzeźnikiem w trzecim pokoleniu! Jego firma jest przedłużeniem rodzinnej firmy mięsnej, która rozpoczęła swoją działalność w 1912 roku na rynku włoskim w Filadelfii. W 1986 roku Martin Giunta założył własną firmę Martin’s Specialty Sausage jako sklep detaliczny na Reading Terminal Market. Stoisko jest po brzegi zaopatrzone we wszystkie rodzaje mięs: wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę, wieprzowinę, mięso kozie, dziką zwierzynę (na specjalne zamówienie). Znajdziemy tu całe szynki, wędliny, a także mniejsze kawałki, takie jak nogi wieprzowe lub wątróbkę cielęcą.
Jednak bardziej niż cokolwiek innego, Martin's jest najbardziej znany ze swoich świeżych, całkowicie naturalnych, bez konserwantów kiełbasek, z których wszystkie produkują samodzielnie w Mickleton w stanie New Jersey. Przez trzy pokolenia nadal używają tego samego, oryginalnego przepisu na swoją włoską kiełbasę. Kiełbasę z indyka lub wieprzowiny łączą z pachnącą szałwią. W sprzedaży są również kiełbasa z kurczaka, pikantna kiełbasa z jagnięciny, kiełbasa wołowa, a także kiełbasy wędzone.
Reading Terminal Market to przeszło 80 sklepów, w tym około 30 połączonych z restauracją. Trudno zatem wymieniać wszystkie. Na uwagę zasługują stoiska, i te z produktami dostępnymi w rejonie Filadelfii, ale również te, które reprezentują inne strony świata.
Hershel's East Side Deli
"Najlepsze żydowskie delikatesy poza Nowym Jorkiem" to druga nazwa tego stoiska. Odtworzone staromodne żydowskie delikatesy prowadzone są przez Stephena Saferna. Bratanek Hershela otworzył delikatesy w 2000 roku, aby uczcić spuściznę swojego wuja i dziedzictwo Europy Wschodniej. Sam Hershel pochodził z Polski. Wszystkie dania przyrządzane są od zera. Domowe, soczyste pastrami, rosół z kurczaka, kugel, knysze ziemniaczane, bajgle, gorące kanapki nadziewane domową peklowaną wołowiną, pastrami lub mostkiem. Tak jak w żydowskich klasycznych delikatesach.
Jonathan Best Gourmet Grocer
Myślę, że w Jonathan Best Gourmet Grocer znajdziemy prawie wszystko. Mało znane przyprawy, określone marynaty i importowane oliwki, zboża, makarony, fasolę, warzywa i owoce w puszkach, sosy, oleje, octy, słodkie i pikantne przekąski. Wysokie metalowe regały zawierają ogromny wybór wykwintnych artykułów spożywczych. Znajdziemy tutaj również kanapki, sałatki, soki, zupy i inne produkty na wynos.
Reading Terminal Market oferuje świeże, wysokiej jakości składniki i sympatyczną, pomocną obsługę. Znajdziemy tutaj popularne i egzotyczne produkty z całego świata.
W północno-zachodniej części rynku znajdziemy stoiska Amiszów i Mennonitów oferujących najświeższe produkty spożywcze z pobliskiego hrabstwa Lancaster w Pensylwanii.
Amisze, to chrześcijańska wspólnota protestancka wywodząca się ze Szwajcarii. Założycielem związku amiszów był Jakub Amman. Mennonici, wyznawcy chrześcijaństwa, są również zaliczani do protestantów. Wspólnota powstała w roku 1539 w Holandii. Nazwa wywodzi się od założyciela Menno Simmonsa. Większe wspólnoty, zarówno Amiszów, jak i Mennonitów, można spotkać głównie na rolniczych obszarach amerykańskich stanów (około 28 stanów), między innymi w Pensylwanii.
Dienner's Bar-BQ
Bar serwuje kurczaki z rożna w stylu amiszów od 1980 roku. Kurczaki przywożone są każdego ranka z farm z rejonów Filadelfii. Najlepsze kurczaki z grilla. Do wyboru skrzydełka, udka, całe kurczaki oraz kanapki z rozdrobnionym mięsem, do tego charakterystyczne sosy i smaczne warzywne dodatki.
Dutch Eating Place
Jedna z najbardziej kultowych restauracji w Reading Terminal Market, w której znajdziemy holenderskie dania z Pensylwanii. Dzień rozpoczynamy od dobrego śniadania. Szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, jajek, naleśników z jagodami i francuskich tostów z jabłkami i cynamonem. Na lunch bar proponuje hamburgery, kanapki, frytki, gofry, ciasto z kurczakiem w stylu pensylwańskim, knedle jabłkowe, ciasto z melasy.
Beiler's Bakery
Beiler's Donuts and Salads
Hatville Deli
Siadając przy ladzie i czekając na swoje zamówienie możemy obserwować przygotowanie kanapki. A do wyboru mamy kilka z nich. Słynne kanapki w stylu Amiszów to między innymi z wędzonym serem Cheddar, Corned Beef Special z Sałatką Colesław i rosyjskim dressingiem. Mój faworyt Sandwich Country Style Ham Combo to kanapka w stylu wiejskim. Kanapka z szynką, ale jaka szynka i jaki chleb? Pyszny, miękki, pszenno-żytni chleb marmurkowy, wiejska szynka i ser szwajcarski. Do tego rewelacyjne pikle z zielonego ogórka i przepyszna lemoniada.
Kanapka marzenie. Do tego pikle z zielonego ogórka.
My Sandwich Country Style Ham Combo
Bassetts Ice Cream
Bassetts Ice Cream to najstarsza amerykańska firma produkująca lody, założona w 1861 roku. Bassetts Ice Cream była pierwszym sprzedawcą, który podpisał umowę dzierżawy na rynku Reading Terminal Market w 1892 roku. Dzisiaj nadal Firma jest własnością i jest zarządzana przez tę samą rodzinę. W menu ponad 40 różnych smaków, od tradycyjnych lodów waniliowych po nowoczesną odmianę z zielonej herbaty matcha, lodów cynamonowych, czekoladowych, pistacjowych, z rodzynkami i rumem, z pekanami, oraz z karmelowymi preclami. W ofercie znajdują się koktajle mleczne i desery lodowe.
zdjęcie Wikipedia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz