![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGxEvd5VIpsFRYMMPNnuEowUTyMO7awrA9gKUgmncaawOaB9BoU0N6J2EaMd8FHsqoFfCnab5bV7Klfu-4JTEiSRdDLHOO9ojT0cRCMsEQpSirCxoX3x2axiv4QkATnpip7gtym8vRB_E/s200/DSC00300.jpg)
Spotkanie połączone było z promocją książki "W kuchni u Kręglickich". Autorzy książki zapraszają nas w niezwykle smakowitą podróż po kuchni francuskiej, włoskiej, meksykańskiej, greckiej i hiszpańskiej. W książce tej znalazło się ponad sto przepisów na najbardziej tradycyjne dania z tych krajów. Przepisy pochodzą z restauracji prowadzonych przez Kręglickich: Absynt (kuchnia francuska), Chianti (kuchnia włoska), Meltemi i Santorini (kuchnia grecka), El Popo (kuchnia meksykańska), Mirador (kuchnia hiszpańska). Jak sami autorzy przyznają: "...przepisy zostały sprawdzone po wielokroć, są smaczne i możliwe do zrobienia w polskim domu".
Rozmowę z jej autorami, przy udziale publiczności, poprowadziła Dyrektor Małgorza
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfdZih830YrASrRviyvJV-tIM3bmEIlgz5KFWVzIrvDDfZlQHx46TBwQGgkxOOm4Vtje9ssSVfXVbLTvSkKRva9VWlK1LF-z2d6fTkwQqvyXDELz4Af2VRg3YUoHsyoyZ7fBTkXcz3eJA/s200/DSC02726.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-tp7izNT7q6P93OLxEoXD_AogUC1dCvQJELd3K-_xzUmlKF4RzPJp1wXh8fdmEyrbqmuKoBx9mCaJkwdD0iwyrmnuObT3rI9-WUpXD07PDBTG94Z2dLF8mtN0gByNy_q1boQrbhZNxhA/s200/DSC02725.jpg)
Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato)
Rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów i skórki cytrynowej lub pomarańczowej.To wersja klasyczna, ale występują też z kawałkami czekolady, z rodzynkami, z suszonymi owocami - wiśniami, morelami, borówkami, Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie, bowiem ciasteczko jest jak sucharek, lekko twardy, ale po zanurzeniu w płynie staje się niewiarygodnie kruchy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjR5cfzeNG3OUey5Fx0BI87wBAp_XlXw1WV3KKZ79Hln1V4AY2r3UXaCnT1K8ITTr6uMA7xyZiHXs8XP_e785VugUbZ6BOnY3rw_aHsrOuGcIv86PVNx9vBFwodbpB1g_NywKEBKdd8Ca0/s320/DSC07662.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4hBjq6-uYhIMo3ADuE3H3Pa515UKXbLbbvLQepHJTqjph8zMWYaPoe3dRbuxo9RlBcww9_exguORULyOaYeB8IHhy18ii5niZRmc9StrGWYwccIUa5UZDFyR2bBJadpS7563Gu63Q1aI/s320/DSC07664.jpg)
Jubileusz zakończyła degustacja tortu oraz wspólne, pamiątkowe zdjęcie.