Najpierw była smakowita opowieść w książce Julie Powell "Julie & Julia, rok niebezpiecznego gotowania", a zaraz potem ukazał się film, który natychmiast stał się filmowym przebojem z Meryl Streep i Amy Adams w roli głównej. Film łączy w sobie dwie historie: Julie Powell i Julii Child.
Julie Powell, miłośniczka dobrej kuchni, kobieta zbliżająca się do 30tki, zniechęcona brakiem sukcesów w swoim życiu podejmuje wyzwanie: w ciągu roku samodzielnie przygotuje 524 przepisy z książki kucharskiej Julii Child.
Kultowa książka "Mastering the Art of French Cooking" staje się dla Julie inspiracją do opisania swoich doświadczeń kulinarnych w blogu.
Blog zdobywa popularność i zaczyna żyć własnym życiem. Pojawia się wydawca, później producent, który na podstawie książki robi film.
Julii Child, jednej z najważniejszych telewizyjnych kucharek w historii. Kobieta, która na zawsze zmieniła sposób gotowania w Ameryce. W 1948 r. Amerykanka Julia Child wraz z mężem mieszkała we Francji. Nie wystarczała jej jedynie rola żony i pragnęła zająć się czymś co lubiła robić, a najbardziej lubiła jeść. Zajęła się gotowaniem i stała się mistrzynią kuchni francuskiej! W 1961 roku ukazała się jej bestsellerowa 743-stronicowa książka kucharska z przepisami na francuskie dania "Mastering the Art of French Cooking", napisana wraz z dwiema przyjaciółkami, Simone Beck i Louisette Betholle. Julia Child, pisała książki i prowadziła telewizyjny program kulinarny, emitowany przez kolejnych 10 lat. Niemal do ostatnich lat swojego życia prowadziła także inne programy i wydawała kolejne książki kucharskie.
Julie Powell, nadal prowadzi blog http://juliepowell.blogspot.com/
Kultowa książka "Mastering the Art of French Cooking" staje się dla Julie inspiracją do opisania swoich doświadczeń kulinarnych w blogu.
Blog zdobywa popularność i zaczyna żyć własnym życiem. Pojawia się wydawca, później producent, który na podstawie książki robi film.
Julii Child, jednej z najważniejszych telewizyjnych kucharek w historii. Kobieta, która na zawsze zmieniła sposób gotowania w Ameryce. W 1948 r. Amerykanka Julia Child wraz z mężem mieszkała we Francji. Nie wystarczała jej jedynie rola żony i pragnęła zająć się czymś co lubiła robić, a najbardziej lubiła jeść. Zajęła się gotowaniem i stała się mistrzynią kuchni francuskiej! W 1961 roku ukazała się jej bestsellerowa 743-stronicowa książka kucharska z przepisami na francuskie dania "Mastering the Art of French Cooking", napisana wraz z dwiema przyjaciółkami, Simone Beck i Louisette Betholle. Julia Child, pisała książki i prowadziła telewizyjny program kulinarny, emitowany przez kolejnych 10 lat. Niemal do ostatnich lat swojego życia prowadziła także inne programy i wydawała kolejne książki kucharskie.
Julie Powell, nadal prowadzi blog http://juliepowell.blogspot.com/