niedziela, 25 października 2009

Dni naturalnej żywności Natura Food 2009

Odbyła się w Łodzi druga edycja Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD. Organizatorem imprezy są Międzynarodowe Targi Łódzkie. Patronat Honorowy objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Łódzkiego.


Na dobry początek świeże pieczywo ze smalcem i kiszonymi ogórkami





Niewątpliwą atrakcją każdego dnia Targów były pokazy kulinarne uznanych mistrzów Carlosa Gonzaleza Tejery, Roberta Sowy oraz Pascala Brodnickiego.

Robert Sowa przy pracy. Jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii przedstawił kilka dań przygotowanych na bazie łososia norweskiego w połączeniu ze zdrowymi, polskimi produktami.

A co można zrobić z łososia? Grillowany filet z łososia norweskiego z salsą pomidorową, filet z łososia z pieca w sosie cytrynowo-miodowym, plastry łososia w stylu "sashimi", zapiekany filet z łososia z żółtym serem i truskawkami, słodko-kwaśną zupę z łososiem norweskim i makaronem ryżowym, pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami, filet z łososia z grilla z białymi i zielonymi szparagami... i wiele wiele innych dań.

Interesująco wypadł kulinarny pokaz w wykonaniu Carlosa Gonzaleza Tejery, znanego dziennikarza i entuzjastę dobrego gotowania. W sposób konkretny i bardzo dowcipny przedstawił swoje show kulinarne.














Polskie produkty inaczej, czyli co Carlos Gonzales Tejera ma do powiedzenia w sprawie...




Nie mogło zabraknąć pieczywa





i pierników...

i ostatkowych tradycyjnych słodyczy...

i serów...imponującej różnorodności serów. Polska nie jest królestwem serów, ale i tak ma się czym pochwalić. Mamy sery góralskie: brundz, bryndzę i oscypki, sery twarogowe, żółte sery podlaskie, sery dojrzewające (maziowe i pleśniowe) i ser smażony z kminkiem zwany uroczo "śmierdziuszkiem".



"Tygiel Smaków" to stała część Targów NATURA FOOD - Konkurs produktów i potraw tradycyjnych. W tym roku o nagrodę ubiegały się 34 produkty. W skład Jury konkursu weszli m.in. Carlos Gonzales Tejera, Kevin Aiston, znany z programu "Europa da się lubić", restaurator łódzki Grzegorz Zieliński.

Nagrodę główną w postaci Tygla Smaku odebrała Eugenia Walewska z Dmosina za piernik z marchwi.


Przez cały dzień trwania targów można było spróbować gotowych dań, nie tylko tych startujących w konkursie.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...