Gordon James Ramsay - znany szkocki kucharz, osobowość telewizyjna, restaurator i przedsiębiorca należy do czołówki najbardziej liczących się szefów kuchni w Wielkiej Brytanii. Jest autorem wielu książek kucharskich i programów telewizyjnych.
Wkrótce po studiach rozpoczęła się jego zawodowa kariera. Pracował w znanych i renomowanych hotelach i restauracjach, gdzie jak podkreśla w wielu wywiadach, miał szczęście poznać najbardziej niezwykłych ludzi, których ciężka praca i poświęcenie stała się niekończącym się źródłem inspiracji.
W Londynie pracował między innymi z kontrowersyjnym kucharzem Marco Pierre Whitem i Albertem Roux. Na kilka lat przeprowadził się do Francji, gdzie zdobywał doświadczenie w kuchniach Guy Savoy oraz JoeI Robuchon. W październiku 1993 roku Gordon został szefem nowej restauracji Aubergine i wkrótce potem rozsławił ją zdobywając wiele prestiżowych nagród, w tym dwie gwiazdki w przewodniku Michelina. W 1998 roku, otworzył swoją pierwszą restaurację w Chelsea. Dwa lata później został uhonorowany tytułem Kucharza Roku. Restauracja Gordona Ramsaya w przewodniku Michelina wyróżniona została trzema gwiazdkami. Od tej pory trwa nieprzerwane pasmo sukcesów. Powstają nowe restauracje, nowe programy TV, wychodzą kolejne książki!
http://www.gordonramsay.com/
"I'm lucky enough to work with the most amazing people whose hard work and dedication is an endless source of inspiration to me." - Gordon Ramsay