Po raz pierwszy w Łodzi podczas targów NATURA FOOD 2011 odbył się konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego. Konkurs pod hasłem "Tradycyjne Smaki Regionu" miał za zadanie zwrócić uwagę uczniów, przyszłych kucharzy, na możliwość wykorzystania produktów tradycyjnych w restauracyjnym menu. Była to jednocześnie promocja tradycyjnych, lokalnych smaków regionu. Smaki i smaczki popierają taką akcję. Po pierwsze dlatego, że warto wracać do tradycji i poszukiwać dawnych smaków swojego regionu. A po drugie dlatego, że konkurs skierowany jest do młodych ludzi, którzy dopiero uczą się zawodu i ich wrażliwość kulinarna dopiero się kształtuje. Z przyjemnością więc odnotowuję to wydarzenie :)
Profesjonalne Jury, pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego – Prezesa Zarządu Fundacji Klub Szefów Kuchni, oraz Adam Chrząstowski, Grzegorz Labuda, Łukasz Pielak, Carlos Gonzalez-Tejera oceniało:
- kreatywność i estetykę serwowanego dania
- smak potrawy
- czystość stanowiska pracy podczas wykonywania dania konkursowego i po zakończeniu
- odpowiednie użycie technik kulinarnych.
Konkurs został przeprowadzony pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Poniżej dania konkursowe adeptów sztuki kulinarnej:
Jurorzy przyznali nagrody:
Comber jagnięcy ze świniarki w panierce ziołowej z nasionami konopi, ułożony na puree ziemniaczanym o smaku ćwikły po łowicku podanym z syfonu w duecie sosu rozmarynowego, estragonowej kalarepy, rzodkiewki oraz chrupkiego ciastka orzechowego.
Comber jagnięcy ze świniarki podany na soczewicy z delikatnym puree z marchewki w otoczeniu skorzonery i bratków.
III miejsce
Cepeliny bratoszewickie z farszem z boczku nadolskiego i pieczarek z zasmażaną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz