![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-XTb2fojXGpZAPePzNRgeHy5yEB5os1XCTASNghChlOzR6oSYdSTGotmE-4_muhB-C6S6rw-rIlFIdXgfy6kaW0wd4UVgzjQPqcrvbNrqd9Vm9zO_zN6FvU0OVtMj_-b7OpezJmy0uiQ/s200/DSC09675.jpg)
Laura Oseka, właścicielka Books for Cooks, stworzyła pierwszą księgarnię z książkami o tematyce kulinarnej. Jest to efekt kompilacji dwóch czynników: zamiłowania do jedzenia, jak i miłości do książek. W czasach, gdy papierowe książki zastępowane są e-bookami, ten pomysł wydawałby się ryzykowny. A jednak jest sukcesem. Księgarnia oferuje m.in. książki znanych celebrytów kulinarnych, encyklopedie, książki profesjonalistów, powieści o tematyce kuchennej, i wiele innych. Books for cooks realizuje także nietypowe zamówienia. Więcej informacji można uzyskać zaglądając na stronę www.booksforcooks.pl
Gosia Regalik, absolwentka Wydziału Wzornictwa warszawskiej ASP, uznana projektantka i pasjonatka food designu, poprowadziła warsztaty wykorzystując tradycyjne produkty. Krótka prelekcja pozwoliła nam spojrzeć inaczej na dany produkt, oceniając go pod względem koloru, kształtu i konsystencji. Naszym zadaniem było stworzyć potrawę z trzech losowo wybranych składników. Zadanie o tyle trudne, że na pozór składniki nie koniecznie do siebie pasowały. Podzieleni na dwu osobowe zespoły stworzyliśmy swój własny Food Design. Wraz z Bartkiem wylosowaliśmy: makaron spaghetti, torebkę ryżu i jajko! Poniżej krótka foto relacja i efekt końcowy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMTnu6i6eQPnDsCpVKTTrV_DnYlmrcbnpJuD_vtDkiiA_56GwvqPqdFfkZ9Z4feYlCMwFz1I5T118cCAUWVvyI7w7jZQHqAUl-dpAFS-_oJsoPgNjPsjwZuHB0lPC_wAT5Fi2xRfyz27k/s200/DSC09322.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvErmIu1a8zPcZMOqG7yL3r3g2OizVdSI288XF74O2t4gyk-qQacmaft0x7Im7i0ZgxzxIjFaopFO-z9CLz3m6O5qpRAPdFd-s5ptMZGQRqCwFEiZObhTgUSLMcSJTj6ufwP8IZQzbASs/s200/DSC09337.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiILqKXYWr-tLgtvjkOCX8ovss2VCMiJSd__IzY_JVovyMWNm71znRbx2Cpa0Ihyphenhyphenm0YDpkjV8CPK_OHqmzdlc9DGB94jh3dt37xxynt-EKvmaduHlh-W323AOwzeutkEklou1yL7Rfjhu0/s200/DSC09328.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiu2vf441AnjbEdUdbkBfByc_jEqBhzroyLL-OL1fOwO9oMTCnbBa7-f5tH73qb6RQ9HuW1bfeyg2pZ68YnA8sqtNXVVhig5_uTjsnsYOmN8k6g-CSxGKPoeRnqAkGbnkwq-Er2VjRS3fU/s200/DSC09327.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3exdqiUfVxxMpSRL2yxJ1S7oGDNDoIVHcskyE93I-soaLM2MkCcg6_9HIA2r4H7G6s-quNpJ9mCL7AJgEX1ZbvS7_JOkiizFLn3MO8Gn2_LsVQ51hFPPF3JTLww90tt3L51MeIKtV6_s/s200/DSC09330.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmp27E1p7iQIo8x919_6KY13qxtO6aXIetsADBeUwDnGcPH8S0NA6GDZodWvglqkHJDIHOn734OoklK5KbF-l3LXkfVsoAwcn2kM9rFHR5PuiGGi9o6io1rWNy9LrCLV0jhmsdBgBqbNM/s200/DSC09332.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8ombFSr6TDHoGSEI_rPr004Q1GGgR5gWpF6ADQUYEgRN05-qhTc-83AHrsFmbR3HYWW2uU89j-pLbbsujVewxpZU0e62UCBY-24K_gYWC0Dp0AzO7DUiVFIyWkkBCR3Zwyliln8zrFWc/s200/DSC09339.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI4JMkUG51Cyyt7GUkUYva-CX-X2EpE7FZ4TtlMOMeFffSg2ByWM2aTkY6fe6cYkdErx68kZeqJ4ezyPxc3DrIv6d5utCJoWdawHNpudDLtiC-zn7Ht8csxOikfNvUD9TTliiveTmNHIw/s200/DSC09323.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRU8ZGR7IdKDMHE5KWd6-mcyoyDG8uW3TIYsMUQ_aLguRkuEoSuRJVWHj7fI42f2ZtQt3OxWvj7R2uv_LHPv2NB2N2xNB27PlDDHpzwbL18Ymkt0f9FNpp8yEJ28XMRmjY730KbTVYYW4/s200/DSC09335.jpg)
Inne ciekawe zestawy, to pomarańcza, banan i cykoria lub młoda kapusta, szczypiorek i parówka! Była atmosfera tworzenia, pełna luzu i zabawy.
Tak wyglądał efekt pracy Bartka i mojej.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtQNUmRuGQcFSgfpKUpwRJc_KWD7fytqdw72fOflsC_7SHIWoHJSRCEiGexKjvd51k2njGT2XVTBjo37yhMOXB81zd35dBbaCqH19wRfVpWkXRE33IuxaWEoNqjv6ryba7hhAlnqodOvM/s640/DSC09331.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyXV5kL-VAgqOnYeCueANbbHRLfkUHUUz5SNhpn6nqjbdcdfQEtpnPY-ZeFPMykvIDL8Y6HdbMDeqBmWVgYZEhiiaHNbN67bYdaUZfn3xb7v8KWz7gFtEeSco-V5inuOvdeNtXLFkyeyg/s200/DSC09359.jpg)
Grzegorz prowadził warsztaty w towarzystwie Joanny Jakubiuk, absolutnej mistrzyni w sztuce lepienia pierogów.
Menu warsztatów kulinarnych - Szkoła Dobrego Smaku:
- Chłodnik z kulkami twarogowymi
- Kozi ser z grillowanymi szparagami i przepiórczym jajem + dresingiem pomidorowym i pieczone orzechy
- Parowany indyk z ziołami i kuskusem cytrusowym
- Gyu tataki
- Sałatka z marchewki z imbirem z purpurową bazylią i słonecznikiem
- Truskawki duszone w mleku kokosowym z ziołami
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_GdiKiS3DvDWu5f6DUCXtAzY_LB2lgIPSV4-r5hxiSHeTnkg51mvkEPdkYpDbJEqQLoVnXzmTOZmUbswl_NTRGIY_i2aUhjPzXHcnVaaZjjAKNdP69a4ae89Sa5-SwvygdOR4ufFUhT0/s320/DSC09364.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqlZm1TmdlqKcsVGJxW2eP7KfL6KbjrMMxBVKfZjcTN2mPQ6V-ddxIUWS_oX0z7fmmcFZWXSYlBd3j9cp6Ug6TyYpg-zzVl50FPior_I-oSjF8g0u05dvtkKOphuG2O-aOQQZkHDAGyZE/s320/DSC09368.jpg)
Grzegorz Łapanowski wykładał, a my uważnie słuchaliśmy... i do pracy. Ciekawostka: Gyu tataki, to sposób przygotowania mięsa lub ryby w kuchni japońskiej. Mięso trzymamy bardzo krótko nad płomieniem lub krótko marynujemy w occie, pokrojone na cienkie plasterki. Doprawiamy imbirem, które jest mielone lub roztarte na pastę. Pół surowe i marynowane. Tak podana wołowina jest pyszna. Dla tych którzy lubią carpaccio, czy choćby polski tatar, tak podane mięso znajdzie uznanie.
Po ciężkiej pracy :-) miła chwila relaksu i degustacji przygotowanych osobiście potraw. Nie wiem która potrawa była najlepsza. Pyszny chłodnik, smakowite mięso i cudowny deser: tatar z truskawek w sosie kokosowo-truskawkowym z pałeczkami rabarbaru i sosem z klarowanego masła.
![]() |
Pierwszy dzień Szkoły Dobrego Smaku zakończyliśmy w towarzystwie Grzegorza Wrony. Posiadacz certyfikatu Wine&Spirit Education Trust z Londynu zaprezentował nową markę win Celebro. Nim wspomnę o prelekcji i degustacji muszę napisać kilka słów o prowadzącym. Grzegorz Wrona to urokliwy, pełen humoru młody człowiek, który z pasją i z wielkim zaangażowaniem opowiadał nam o winach. Było sporo śmiechu i wspaniała zabawa. Super spotkanie. A teraz mogę przejść do krótkiej relacji. Wino Celebro powstało by cieszyć nasze podniebienie i towarzyszyć posiłkom.
Pod marką Celebro produkowane
są dwie odmiany wina białego: francuskie i hiszpańskie oraz dwie
czerwonego: włoskie i argentyńskie. Moim faworytem jest wino hiszpańskie, białe, łagodne i orzeźwiające w smaku oraz argentyńskie, czerwone o zapachu dojrzałych owoców.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9WaLaTY0x2nGid7fhabj9EpkkO2TCovvoY0iIw-_uT_MLSMh2xMlBh-XUlQH2qKf-mcgpuKNa_O8YHLP5-a2K_C8xVmGAdVIeLzuETwCPSdgrhWinAHmYvCUcAKwoy5vILa-CZ8mu9yY/s320/DSC09444.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHHtrEoO7BY5b2133y7fwRyFc-GlMNqcjrNVHKBlrMOzKJ2e6h-Xx_2GCL0aJpI2idiE4Uoe0PL66nae7LpEhYJMKlS-n7DyQFogQuB7NHitgRWV8QCE3xCo3gLy-QymdbxYNu7WU2118/s320/DSC09456.jpg)
Na zakończenie spotkania Grzegorz Wrona pokazał nam sposób otwierania szampana za pomocą ...szabli! Metoda ta nosi nazwę Sabrage. Szablę przesuwa się po butelce w kierunku jej szyjki. Szabla uderzając w brzeg butelki powoduje oderwanie kołnierza butelki razem z korkiem. Sposób bardzo efektowny, ale tylko do wykonania przez specjalistów. Technika ta sięga czasów Napoleona i oczywiście wywodzi się z Francji. Grzegorz należy do jednych z niewielu, którzy w Polsce prezentują tę technikę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnuaw7e3_fd0hoErIn0n6B_5Uo3E4FTtpLIbXd6vc9UJEfrEZkdfJXpNWkTc78J0XmpCWu2Ijp1s1P8K_GgdHxyRkTBFRTtfA-6QtPEBGPD1RaR-QrBmt2qqWvHii5cBYHclhA_gn8Ey8/s320/DSC09459.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdqt2jVipkzT7KH6fiN_gY3FcrqJR3rNJLyWLgTnGGu9SSq-s9j78krHdwmQg9Qe5rIUvaBodxmyVfsuR7gomH8FhyphenhyphenVJCaei3o7Tc0Ltd0Vu47_t465oJo0w6Qe2mMLgX8dPTy62dRBNc/s320/DSC09461.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz