Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizatorka Festiwalu Dobrego Smaku, po raz kolejny może pochwalić się sukcesem. To dzięki Basi możemy uczestniczyć w tak fajnym wydarzeniu.
Szkoła Dobrego Smaku zorganizowana w ramach festiwalu swoje miejsce znalazła w City Residence nowym hotelu w Łodzi. Przygotowane dania próbowaliśmy siedząc w ogrodzie, pogoda dopisywała, było smacznie... czy coś więcej trzeba. Zajęcia były urozmaicone, degustowaliśmy dobre wino, poznawaliśmy nowości wydawnicze i oczywiście gotowaliśmy.
Warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim rozpoczęły drugi dzień Szkoły. Jest fajnie szlifować swoje umiejętności pod okiem mistrzów. Grzegorz ma łatwość w nawiązywaniu kontaktu z uczestnikami. Lekkość prowadzenia zajęć, dowcip i duża wiedza sprawiają, że z przyjemnością chce się gotować, a Joasia Jakubiuk (tu w roli prawej ręki Grzegorza) zdradzała nam pomocne, tajemnice kulinarne.
Menu warsztatów kulinarnych
- Burak z serem kozim i miodem
- Ser kozi z gruszką i dresingiem rozmarynowo-pomarańczowym
- kaszanka z konfiturą cebulową
- Wołowina z pieczonymi ziemniakami z masłem estragonowym i musztardą francuską
- Kaczka z rabarbarem i korzennymi truskawkami
- Papiloty korzenne z truskawkami
Cebula drobno pokrojona w kostkę lub półplasterki, miód, ocet balsamiczny, brązowy cukier, różne przyprawy, aromaty i mamy konfiturę z czerwonej cebuli. Krojenia cebuli podjęła się Elżbieta, którą poznałam podczas zeszłorocznej Szkoły Dobrego Smaku. Perfekcyjne krojenie, to też sztuka, szczególnie gdy zapch cebuli szczypie w oczy. Egzamin zdany, cebula pokrojona. Obowiązkowe jest też próbowanie potraw :-) przecież kucharz musi znać smak serwowanych dań.
W poszukiwaniu idealnych smaków, Grzegorz Łapanowski łączy to, co wydaje się nie do połączenia. Polskie zdrowe produkty wracają na nasze stoły. Upieczony burak z serem kozim, polany miodem z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika.
Upieczona kaszanka z konfiturą cebulową stała się bardzo wytwornym daniem. Sposób podania robi swoje. Jeszcze tylko zielona ozdoba i kropla dobrej oliwy.
Na spotkanie z Kamilem Skrokiem i Robertem Kaszyckim czekałam z niecierpliwością. Ubiegłoroczni podwójni zdobywcy pierwszego miejsca na Festiwalu Dobrego Smaku zapowiedzieli swój udział w warsztatach. Do kompletu brakowało Kamila Bednarka, który również należy do nagrodzonych kucharzy z restauracji Cammino. Spotkanie było okazją do poznania tego pysznego dania, o również miłej nazwie "Wspomnienie z Lazurowego Wybrzeża".
Kamil Skrok brał udział w selekcji grupy Polskiej, w największym i najbardziej prestiżowym konkursie na świecie w dziedzinie gastronomii Bocuse d'Or. Jako pomocnik wystąpił Kamil Bednarek. Panowie zdobyli drugie zaszczytne miejsce. Kamil Skrok i Kamil Bednarek wzięli również udział w X Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.
Wracając do warsztatów "Wspomnienie z Lazurowego Wybrzeża" było moim faworytem, ale były też inne równie smakowite dania.
- Lazurowe wspomnienie z wakacji, to pałeczki z kurczaka w niebiańskim sosie koloru zielonego z maleńkimi, smażonymi placuszkami
- Polędwiczki wieprzowe w pudrze z boczku ze szpinakiem i z sosem z gruszki i ziemniaka (!)
- Sakiewki z ciasta naleśnikowego z farszem z grzybów
Tak wyglądało danie, o którym było głośno na ubiegłorocznym Festiwalu Dobrego Smaku. Pychota! Mam, mam przepis!!!
Poniżej Kamil pokazuje jak w łatwy sposób tworzyć sakiewki. Pracy uważnie przygląda się Damian, którego niechcący uciełam robiąc zdjęcie. To kolejna osoba, bardzo sympatyczna, która brała udział w Szkole Dobrego Smaku. Damian, który nazywa siebie pasjonatem wszelakich kuchni, prowadzi blog http://zycabyjesc.blogspot.com.
Wszystko ma swój koniec. Szkoła Dobrego Smaku 2012 przeszła już do historii. Miałam możliwość gotowania z pasjonatami. Dużo ciekawych smaków, cudowni ludzie i oczywiście nowe przepisy. Chcę jeszcze wspomnieć o Jakubie Wilczku, który przez cały czas robił przepiękne zdjęcia. No niestety moje są bardzo, bardzo amatorskie. Teraz dzięki Jakubowi mam nową pasję. Po pierwsze muszę zainwestować w dobry aparat (wiem jaki!) i robić, robić zdjęcia :-))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz