Na Rynku Manufaktury podczas "Smaków Ziemi Łódzkiej" można było posmakować potraw kuchni regionu łódzkiego, zaopatrzyć się w produkty regionalne, nauczyć się przyrządzać staropolskie potrawy oraz poznać najlepszą potrawę regionu łódzkiego. Swoje wyroby i rękodzieła promowali ludowi artyści. Były więc wędliny, chleby, ciasta, miody, piwa, nalewki ...
W strefie gotowania pod okiem znanego kucharza Andrzeja Polana, panie z kół gospodyń wiejskich przygotowały swoje popisowe dania walcząc o laur "Smaczne Łódzkie". Przygotowano m. in. ciastka amoniaczki, gołąbki z tartych ziemniaków, kaczkę nadziewaną podrobami z żurawiną i jabłkiem, kluski kartoflane z okrasą, kluski ze szpinakiem i okrasą, podawane z młodą kapustą, kugiel z Przedborza, lecznicze wino z dzikiej róży, placek z kaszy jaglanej, farciochy na słodko, zalewajkę z zasmażanymi kurkami.
Wszystkie dania były przygotowane z lokalnych składników, produktów pochodzących z ekologicznych, małych gospodarstw. Najlepsze składniki, proste przepisy i niepowtarzalny smak.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCTeLESViVXd_73Jud0cWAyBDaBbdx5INveCkX2XI_hdzc9vyw3GoE8oDqfuYY42xICosN3kFJxAWkC3tKd6IHMGwKcPI2Z2JSLBgdslFawu608qae0xUPE0U3hDVA5Ne_b0QdOLvht9I/s320/DSC09725.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4MPBSPVY8mVJ5ClKYP270XU5IqwcADbNX5pPwgwhWMUMJhLd-OzoJENMZg0T9UTsg-qdi6zLvqKdR_CkzHm3xxjS5mwUdIk5U9IY3-ae__VYsfA7y4iGziErym_u0p95_v4ATpTQ5V80/s320/DSC09722.jpg)
Za najsmaczniejszą potrawę w 2012 roku uznano:
I miejsce
Kaczka Zaleska
w wykonaniu Pań z Koła Gospodyń Wiejskich - Wola Zalewska
II miejsce
Kaczka nadziewana podrobami i żurawiną
przygotowana przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich w Kopiści
III miejsce
Świeżonka z kaszą gryczaną
w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich - Wola Załężna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz