Na Rynku Manufaktury podczas "Smaków Ziemi Łódzkiej" można było posmakować potraw kuchni regionu łódzkiego, zaopatrzyć się w produkty regionalne, nauczyć się przyrządzać staropolskie potrawy oraz poznać najlepszą potrawę regionu łódzkiego. Swoje wyroby i rękodzieła promowali ludowi artyści. Były więc wędliny, chleby, ciasta, miody, piwa, nalewki ...
W strefie gotowania pod okiem znanego kucharza Andrzeja Polana, panie z kół gospodyń wiejskich przygotowały swoje popisowe dania walcząc o laur "Smaczne Łódzkie". Przygotowano m. in. ciastka amoniaczki, gołąbki z tartych ziemniaków, kaczkę nadziewaną podrobami z żurawiną i jabłkiem, kluski kartoflane z okrasą, kluski ze szpinakiem i okrasą, podawane z młodą kapustą, kugiel z Przedborza, lecznicze wino z dzikiej róży, placek z kaszy jaglanej, farciochy na słodko, zalewajkę z zasmażanymi kurkami.
Wszystkie dania były przygotowane z lokalnych składników, produktów pochodzących z ekologicznych, małych gospodarstw. Najlepsze składniki, proste przepisy i niepowtarzalny smak.
Za najsmaczniejszą potrawę w 2012 roku uznano:
I miejsce
Kaczka Zaleska
w wykonaniu Pań z Koła Gospodyń Wiejskich - Wola Zalewska
II miejsce
Kaczka nadziewana podrobami i żurawiną
przygotowana przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich w Kopiści
III miejsce
Świeżonka z kaszą gryczaną
w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich - Wola Załężna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz