W zabytkowych wnętrzach Pałacu Poznańskiego odbyła się Gala Finałowa IX Festiwalu Dobrego Smaku. Do konkursu na najlepsze danie festiwalowe wystartowało 18 lokali, startujących o miano najlepszego w kategorii restauracje i 10 kawiarni. Motywem przewodnim tegorocznej imprezy była tradycja i sezonowość.
Przez cztery dni anonimowi jurorzy próbowali dań konkursowych. Liczył się nie tylko smak zaserwowanego dania, ale również sposób podania, wygląd potrawy, ale również profesjonalna obsługa.
Skład jury poznaliśmy dopiero podczas gali rozdania nagród. Przewodniczący, Sebastian Krauzowicz, szef kuchni Hotelu Crocus w Zakopanem, Joanna Ochniak, Przewodnicząca Women in WACS, pomysłodawczyni "Gastronomi na Obcasach", Edyta Czerwińska, redaktor naczelna "Poradnika Restauratora", Piotr Wesołowski, zastępca redaktora naczelnego "Gazety Łódzkiej", Sławomir Macias, dziennikarz TVP i Piotr Chylarecki, przedstawiciel Łódzkiej fabryki koncernu Barry Callebaut.
W uroczystości wzięli udział: patroni
medialni, właściciele lokali i kucharze biorący udział w konkursie
festiwalowym, zaproszeni goście, sympatycy dobrej kuchni i oczywiście
organizatorzy. Pomysłodawczyni projektu i zarazem główny organizator,
bez której projekt na pewno nie doszedłby do realizacji, Barbara
Sokołowska-Urbańczyk, dyrektor zarządzający SBS Public Relations, otworzyła Galę witając wszystkich gości.
Zanim ogłoszono wyniki Przewodniczący Jury Sebastian Krauzowicz podsumował konkurs. Jego zdaniem i zdaniem pozostałych członków jury, Łódź jest miastem z mnóstwem ciekawych restauracji. Dania festiwalowe były na bardzo wysokim poziomie. Zwycięskie dania potrafiły zaskoczyć nie tylko samymi rzadkimi i ciekawymi składnikami, ale też niebanalnym połączeniem smaków.
W kategorii "restauracje":
I miejsce zdobyła restauracja "Lili"
danie konkursowe: Lekki pstrąg w musie osadzony, zwieńczony kozim serem na konfiturze
z czerwonej cebuli, kontrastując z wyrazistym puree z młodego jęczmienia, czarną soczewicą
i glazurowanymi marchewkami
II miejsce otrzymał lokal "Jak pragnę wina"
za danie: Terrina z ozorów wołowych w kompozycji puree z buraka oraz marynowanej rzodkiewki
i zielonej oliwy chrzanowej
III miejsce zajęła restauracja "Ato sushi"
za danie: Delikatna pasta z łososia otulona płatkiem sojowym w towarzystwie świeżego szpinaku,
całość skropiona kremowym sosem blue cheese.
W kategorii "kawiarnie":
I miejsce zdobyła kawiarnia "Mebloteka Yellow"
za zestaw konkursowy: Owocowy wek + kawa
II miejsce zajęła kawiarnia "Tubajka"
za przygotowany zestaw: Strawberry Fields - tort truskawkowy z rabarbarem + kawa
III miejsce przypadło kawiarni "Litera Cafe"
za zestaw: Ciasto prababci Kasi + kawa
Podczas Gali ogłoszono wyniki konkursu SMSowego na najlepsze danie festiwalowe. Konkurs zorganizowany był przez patrona medialnego festiwalu "Gazeta Wyborcza".
Zdaniem łodzian najlepszym daniem został "Łosoś teriyaki podany ze spaghetti z marynowanego ogórka i emulsją sezamową" przygotowany przez "House of Sushi".
Najlepszym deserem został "Strawberry Fields - tort truskawkowy z rabarbarem" przygotowany przez kawiarnię "Tubajka".
Jeszcze pamiątkowe zdjęcia i samkowity poczęstunek :-))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz