poniedziałek, 15 października 2012

V Targi Naturalnej Żywności - Natura Food 2012

Najważniejsza w Polsce impreza promująca ekologiczne i tradycyjne produkty żywnościowe odbyła się po raz kolejny w Łodzi - V Targi Naturalnej Żywności "Natura Food". W targach wzięło udział ponad 200 wystawców z Polski i zagranicy. Targom towarzyszyły liczne prelekcje, konferencje, seminaria, warsztaty, laboratoria smaku, konkursy i pokazy kulinarne. Przedstawiono szeroką gamę produktów ekologicznych, żywność z oznaczeniami unijnymi, produkty naturalne i najbardziej teraz na czasie, produkty o najniższym stopniu przetworzenia.


Targi to raj dla smakoszy. Można było spróbować lokalne specjały m.in. zalewajkę po łódzku, kapustę bidę, kluski żelazne, karpia w cieście, placek wiejski z kaszą gryczaną lub jaglaną. Tradycją też są liczne konkursy trwające podczas targów. Jednym z najważniejszych jest Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych "Tygiel Smaków" oraz konkurs o Złoty Medal Międzynarodowych Targów przyznawany w trzech kategoriach: produkt ekologiczny, naturalny i tradycyjny.
  • Jako produkt tradycyjny zwyciężyły gołdapskie Miody Mazur -"Miód Mazur Garbatych" oraz "Makaron radziwiłłowski"
  • Zwyciężcą produktu ekologicznego okazał się eko sok z marchwi kwaszonej. 
  • W kategorii produkt naturalny zwyciężył olej z pestek dynii


 "Tygielki Smaków" przyznano:
  • w kategorii "mięso świeże oraz produkty mięsne" - Alinie Kowalskiej za kiełbasę bilską,
  • w kategorii "orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce" - Marii Warych za powidła tradycyjne z papierówki,
  • w kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze" - Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Ozorkowie za chleb kozacki,
  • w kategorii "napoje" - Firmie "Sulimar" za trybunał trójsłodowe piwo jasne pełne,
  • w kategorii "gotowe dania" - Pelagii Pastusiak za kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą po wróblewsku. 
Główną nagrodę "Tygiel Smaków 2012" otrzymał Daniel Czapnik za wędzonki zaborowskie.

Imponująco wyglądały stoiska z rybami. Po raz pierwszy widziałam i próbowałam wędzone krewetki. Pyszny był wędzony łosoś, sielawa mazurska i troć wędrowna.


Wybór serów był kuszący...


Na słodko też nieźle :)


Do picia, do wyboru, mocne trunki lub smakowite soki. Były też domowe nalewki i smakowe piwa.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...