Raport Trendy w Smakach 2014, przygotowany przez McCormick i Kamis, jest zapowiedzią tego, co będzie w najbliższych miesiącach gościło w menu na całym świecie.
PIĘĆ NAJWAŻNIEJSZYCH TRENDÓW
- Obsesja chili: miłośnicy jedzenia na całym świecie poszukują mocnych smakowych wrażeń.
- Masala na nowo: nareszcie nadeszło 5 minut kuchni indyjskiej - koniec z ograniczającą tradycją, czas na interpretacje na miarę nowoczesności.
- Kompaktowość w kuchni: entuzjaści gotowania w miejskich kuchniach udowadniają, że w małych przestrzeniach również można wyczarować wielkie smaki, wykorzystując do maksimum dostępne zasoby.
- Meksykańska ofensywa: meksykańskie potrawy i składniki zdobywają światowe stoły - w każdym zakątku świata konsumenci odkrywają nowe aspekty tych smacznych, a jednocześnie zwyczajnych potraw.
- Brazylia wchodzi do gry: uwaga świata kieruje się coraz częściej w stronę kuchni brazylijskiej, a to z powodu uosabianych przez nią kuszących połączeń wpływów globalnych i narodowych.
PIĘĆ NAJWAŻNIEJSZYCH DODATKÓW
- Aji Amarillo: pikantne żółte chili z Peru o odważnym, owocowym smaku.
- Kaszmirska masala: często domowej roboty mieszanka przypraw z Indii Północnych, w której skład wchodzi kumin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki i imbir.
- Herbata: już nie tylko do popijania - ten naturalny składnik coraz częściej stosowany jest w mieszankach przypraw, bulionach i marynatach.
- Sos chamoy: to wyjątkowe połączenie przypraw pochodzących z Meksyku, sos sporządzony z moreli, limonek, chili i przypraw zdobywa coraz większą popularność w USA.
- Mąka z manioku: znana też po prostu jako maniok lub tapioka - bezglutenowa alternatywa dla zwykłej mąki, a zarazem podstawowy produkt kuchni brazylijskiej, ceniona za różnorodność zastosowań.
Wszystkie informacje o trendach 2014 r. pochodzą ze strony http://www.mccormick.com/Flavor-Forecast-2014 oraz ze strony Firmy Kamis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz