Gourmand Cookbook Awards został założony przez Edouarda Cointreau w 1995 roku. Konkurs jest otwarty dla wydawców z całego Świata. Książki we wszystkich językach, z różnych krajów, walczą o tytuł tych najlepszych. Gourmand Awards, to globalne święto książek kulinarnych, ich autorów, wydawnictw oraz programów telewizyjnych i magazynów tematycznych o napojach i winach. W 2013 roku do konkursu zgłoszono kilkanaście tysięcy książek ze 187 krajów świata.
Konkurs podzielony jest na 102 kategorie: 74 dotyczy książek kulinarnych, 25 książek wino/drink i 3 kategorie TV. Gratulacje dla Jurorów, którym udało się wyłowić najlepsze książki wydane w 2013 roku, a zadanie było niełatwe. Książki kucharskie to nie tylko menu, ale dzieła reprezentujące historię i kulturę różnych narodów.
Dla zainteresowanych na końcu postu znajduje się link do nagrodzonych pozycji. Ja zwrócę uwagę na dwie z nich:
Dla zainteresowanych na końcu postu znajduje się link do nagrodzonych pozycji. Ja zwrócę uwagę na dwie z nich:
Kategoria B - Best Publishers
B14 - Digital: Cookbooks
POLAND - Cooklet
Digital Cookbook
(Platform)
Pierwsza w Polsce społecznościowa aplikacja kulinarna zajęła najwyższe 1 miejsce w kategorii Best Publishers - Najlepsi Wydawcy, w grupie: Cyfrowe Książki Kulinarne.
Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska
zdobyła książka "Japońskie słodycze" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.
Warto podkreślić, że jest to pierwsza główna nagroda dla polskiej
książki w historii konkursu.
Kategoria C - World Cuisine
POLAND - "Japońskie słodycze"
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
(HANAMI)
Smaki i smaczki miały przyjemność przeczytać książkę i absolutnie podpisują się pod decyzją Jurorów. Informacje o książce
Tegoroczna gala finałowa odbyła się w południowej części Pekinu - Daxing, podczas Beijing World Cookbook Fair w dniu 20 maja 2014 r.
Szczegółową listę nagrodzonych znajdziesz na stronie organizatora tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz