czwartek, 17 stycznia 2013

"Sowa & Przyjaciele" - Warsztaty kulinarne

Warsztaty zorganizowane pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyły się po raz dziewiąty.  Tematem dwudniowych warsztatów były mięsa.  Pierwszy dzień rozpoczął się od spotkania w restauracji "Sowa & Przyjaciele", gdzie czekała na uczestników degustacja rewelacyjnie przygotowanych potraw. Robert Sowa, Mistrz Kulinarny, kreator nowych smaków, medialny kucharz, wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchnii, gospodarz nowo otwartej restauracji. Dla mnie znawca, specjalista, entuzjasta i świetny rozmówca. Podczas spotkania zostałam oczarowana nieprawdopodobną wiedzą Roberta Sowy i jego restauracją. To wyjątkowe miejsce, biel obrusów, porcelana, srebrne zastawy i rozstawione na stołach kieliszki nadają pomieszczeniu elegancki nastrój. Zajrzałam do karty dań i prawdę mówiąc chciałabym spróbować wszystkie dania. Bo jak przejść obojętnie obok Terriny z foie gras aromatyzowanej wiśniami i hibiskusem podaną z czarną truflą, albo roladą z matiasa holenderskiego z racuszkami ziemniaczanymi, kwaśną śmietaną i czerwonym kawiorem.  Restauracja, którą koniecznie trzeba odwiedzić znajduje się na Mokotowie, w pobliżu Parku Łazienkowskiego. Jeszcze zerknijmy na wybór kilkuset win i alkoholi z całego świata ...


... i przechodzimy do naszego spotkania z Robertem Sową.



Podczas smakowitych opowieści miałam okazję spróbować mięsnych dań: udźca z jagnięciny hiszpańskiej, steku z polędwicy wołowej, antrykotu argentyńskiego, polędwicy wieprzowej i karkówki.


 
Dowiedziałam się jak najlepiej przygotować mięsa, jakie techniki stosować, jak długo smażyć, gotować i grillować. Spodobały mi się pomysły na marynaty do mięs i dodatki do nich pasujące. Na zakończenie zdradzę, że Robert Sowa jest fanem trzech rzeczy: szpinaku, żółtej fasolki szparagowej i bobu :) 

No i oczywiście wspólne zdjęcie, na pamiątkę :))

Już wiem, że te warsztaty były absolutnie najlepsze w których uczestniczyłam. Zapraszam do kolejnego postu w którym opiszę drugi dzień warsztatów. Znajdzie się w nim również krótki opis przygotowanych dań. Zdradzę też kilka tajemnic jak przygotować mięso, aby rozpływało się w ustach.

1 komentarz:

Kasia Cukier pisze...

Warsztaty faktycznie były rewelacyjne ;) sam fakt poznania Roberta Sowy :) Pozdrawiam cieplutko :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...